Gaiplik Süresi Ne Kadar?
Gaip kelime anlamına bakacak olursak nerede olduğu bilinmeyen anlamına gelir. Gaiplik ise kişinin ölüm tehlikesi içinde kaybolması ya da uzun zamandır hakkında haber alınamaması durumudur. Bu gibi bir durumda kişinin yakınları uzun süredir haber alınamaması durumunun ölümden kaynaklandığı gerekçesiyle mahkemeye başvurursa ve kişinin öldüğüne karar verilirse gaiplik durumu ortaya çıkar.
Gaiplik kararı çıkarılacak kişi ölüm tehlikesi içinde kaybolmuşsa, gaiplik süresi kaybolma anından itibaren 1 yıldır. Eğer kişiden uzun süre haber alınamamışsa gaiplik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süreler sonunda yakınlar mahkemeye başvurma hakkına sahip olmaktadır.
Gaiplik Kararı Nasıl Alınır?
Gaiplik kararının alınabilmesi için kişinin ya ölüm tehlikesi içinde kaybolmuş olması ya da uzun süre kendisinden haber alınamamış olması gerekir. Her iki durumda da hakları kişinin ölümüne bağlı olan yakınlar mahkemeye başvurabilir. Başvuru sonrasında mahkeme bir ilanla ilgili kişileri bilgi vermeleri için davet etmektedir. İlanın yayınlanmasının ardından bilgisi olan kişilerin mahkemeye başvurması beklenecektir. Eğer bu süre zarfında kişiden haber alınamaz ya da bilgi sahibi herhangi biri ortaya çıkmazsa gaiplik kararı alınır.
Gaiplik Kararında Miras
Gaiplik kararının çıkarılmasının ardından kişinin mirası yasal varislerine kalacaktır. Ancak mahkeme gaiplik kararı alınan kişinin geri dönebilme ihtimalini göz önünde bulundurarak miras üzerine teminat koymaktadır. Bu teminat eğer kişi ölüm tehlikesi içinde kaybolmuşsa 5 yıl, kendisinden haber alınamıyorsa 15 yıldır. Diğer yandan teminat yükümlülüğü bu sürelere bakılmaksızın gaibin 100 yaşını doldurmasıyla son bulmaktadır.
Teminat yükümlülüğü ile eğer gaiplik kararı alınan kişinin ölmediği belirlenir ya da kişi geri dönerse malları iade edilecektir.
Gaiplik Kararı Ne Kadar Sürede Alınır?
Gaiplik kararının alınabilmesi için kişinin ölüm tehlikesi sonucunda kaybolması durumunda 1 yıl, uzun süre haber alınamaması durumunda 5 yıl beklenmelidir. Sonrasında mahkemeye yapılan başvuru sonrasında kişiyle alakalı bilgi sahibi olanların mahkemeye başvurması için bir ilan çıkartılır. İlanın süresi 6 aydır ve bu süre zarfında bilgi sahibi olanların mahkemeye başvurması gerekir. Diğer yandan mahkeme ilk ilan tarihinden en az 1 yıl sonra ikinci bir ilan yayınlayabilmektedir. Tüm ilanların ardından bilgi sahibi bulunmaz ve gaip ortaya çıkmazsa karar alınır.