Gayrimenkul Yatırım Fonu Avantajları

Gayrimenkul yatırım fonu son yıllarda tercih edilen bir yatırım olsa da çoğu kişi konu hakkında detaylı bilgiye sahip değil. Yeni yapılan düzenlemelerle beraber yeniden gündeme gelen gayrimenkul yatırım fonu ile alakalı tüm merak edilenleri yazımızda paylaşacağız.

Gayrimenkul Yatırım Fonu Nedir?

Gayrimenkul yatırım fonu, ağırlıklı bir şekilde taşınmazlara yatırım yapan ve pay sahiplerine gelir sağlayan bir fondur. Nitelikli yatırımcılardan katılma payı karşılığında toplanan paralarla, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenmiş portföyü geliştirmek amacıyla süreli ya da süresiz olarak kurulan gayrimenkul yatırım fonu, esasen tüzel kişiliği bulunmayan mal varlığı olarak da kabul edilebilir. Gayrimenkul yatırım fonu portföy yönetim şirketlerinin yanı sıra, gayrimenkul yatırım portföy şirketleri tarafından da kurulabiliyor. Böylelikle yatırımcılar gayrimenkul fonunda pay satın aldığında portföyde bulunan tüm taşınmazların kira getirisi ya da değer artışına ortak oluyor.

Gayrimenkul yatırım fonuyla büyük ölçekli taşınmazlar için likidite kazanımı olurken, yatırımcılarda süreçten fayda sağlıyor. Diğer yandan yatırımcılar için birçok farklı avantajı da beraberinde getiren fonun en dikkat çeken faydası vergilerdeki avantajlar oluyor.

Gayrimenkul Yatırım Fonu Kurmak

Gayrimenkul yatırım fonu kurmak için portföy yönetim şirketlerine başvuru yapılması gerekirken, sadece nitelikli yatırımcıların bu fona katılması mümkün oluyor. Nitelikli yatırımcı olmak için bir milyon liralık varlık sahibi olmak yeterlidir. Diğer yandan geniş bir gayrimenkul ağına sahip olan kişi ya da kurumların da tüm taşınmazlarını fon altında birleştirmesi mümkündür. Gayrimenkul yatırım fonu portföyünde yer alabilen varlık ve işlemlerden bazıları ise şu şekildedir;

  • Katılma ve vadeli mevduat hesabı
  • Takasbank para piyasası işlemleri
  • Bu yazı ilginizi çekebilir
  • Ters repo ve repo işlemleri
  • Yatırım fonu katılma payları
  • Gayrimenkule dayalı haklar
  • Sertifika ve varyantlar
  • Gayrimenkul yatırım fonu portföyünde yer alan varlıkların yönetiminde ise bazı sınırlamalar olabilmektedir. Buna göre fonun toplam değerinin %80’inin gayrimenkul yatırımlarından oluşması zorunludur. Diğer yandan üzerinde ipotek bulunan veya gayrimenkulun değerini etkileyecek bir sorunu olan taşınmazların değeri toplam fon değerinin %30’unu aşmaması gereklidir.

    Ticari Faydaları Nelerdir?

    Gayrimenkul yatırım fonu söz konusu olduğunda birçok avantaj mevcuttur. Buna göre yatırımcıların doğrudan bir gayrimenkula yatırım yapması ile fondan pay satın alması arasında birçok fark mevcuttur. Öncelikle gayrimenkul yatırım fonunda imar riski yoktur ve yatırımcılar tek seferde birden fazla sayıda taşınmaza yatırım yapma imkanı kazanır. Aynı zamanda SPK denetimi altında değerlendirilmesi ve profesyonel bir şekilde yönetilmesiyle tasarruflar etkin bir şekilde fayda sağlar. En büyük fayda ise portföyün profesyonel bir şekilde yönetilerek yatırımcıya yüksek gelir getirmesidir.

    Ticari açıdan birçok faydası bulunan gayrimenkul yatırım fonunda hisse senedi verilmesi söz konusu olmadığından, borsadaki hareketliliklerden etkilenmek de mümkün değildir. Bu açıdan yatırımcılar için doğru bir seçim olan GYF’de fonun mal varlığı kurucudan ayrı olduğundan SPK uyarınca fon varlığı haczedilemez ve yatırımlar korunmuş olur. Yatırımcılara devlet güvencesinde kira ve satışlardan gelir elde etme olanağı tanıyan gayrimenkul yatırım fonu, ticari açıdan güvenli bir hamledir.

    Bunları da beğenebilirsin