Bankacılıkta Kredibilite Nedir?

Kredi durumlarını kontrol eden evli kadın ve erkek

Bankacılık sektörü söz konusu olduğunda vatandaşların duyduğu ancak anlamını bilmediği bazı terimlerin olması oldukça doğaldır. Banka işlemleriyle alakalı bu terimler arasında yer alan kredibilite de her vatandaşın hayatının bir döneminde duyduğu ancak anlamını bilmediği kelimeler arasında yer almaktadır. Bu yazımızda bankacılıkta kredibiliteye dair tüm detayları bulabilirsiniz.

Bankacılıkta Kredibilite Ne Demek?

İhtiyaçlarınızı gidermek için nakit sorunu yaşamanız durumunda akla gelen ilk düşünce elbette finansal kuruluşlar arasında en yaygın seçenek olan bir bankaya başvurmak ve kredi çekmektir. Kredi başvurusunun onaylanması için bazı kriterlerin karşılanması gerekir. Bu kriterler arasında kredibilite kavramı öne çıkmaktadır. Bireysel ya da ticari kredi başvurularında bankaların ilk baktığı şey, söz konusu kişinin/ kurumun kredibilitesi olacaktır. 

Bankaların kredi onayı verirken yaptığı araştırmaların temel nedeni, söz konusu kişinin verilen kredinin borcunu ödeyebilme olasılığını ölçebilmektir. Bu nedenle banka detaylı bir araştırma yapar ve kişinin geçmiş ödeme alışkanlıklarından daha önceki borçlarına ve güncel borçlarına kadar birçok konuda bilgi sahibi olmak ister. Tüm bunlar kişinin kredibilitesini yansıttığı için, eğer kredibiliteniz düşükse, bankaların kredi onayı verme olasılığı da düşük olacaktır. Kişinin kredi ile alınan ürünler için ödemelerini vaktinde gerçekleştirmesi vb. geçmiş dönem kredi alışkanlıkları açısından kredibilitesini pozitif yönde etkiler. Daha önce kredi kullanıp kullanmadığı ve kullandıysa kredi kullanım yoğunluğu, yakın zamanda kullanılan bir kredisinin olup olmadığı, finansal bilgilerinin yasal süreçlere uygun beyan edilip edilmediği, istikrarlı bir iş hayatının olup olmadığı gibi faktörlerde kredibilitenin seviyesine önemli ölçüde katkı sunar.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kredibilite Nasıl Artırılır?

Daha önce takibe düşmüş borçlar, düzenli ödenmeyen kredi ya da kredi kartı borçları ve kişinin aylık gelir düzeyinin çok üzerinde borcu olması gibi birçok durum kredibilitenin düşük olmasını sağlayabilir. Bu nedenle eğer kişi bankaların kredi değerlendirme kriterleri  arasında oldukça önemli olan kredibilitesini artırmak istiyorsa, öncelikle ödemelerini düzenli yapmalı ve borçlarını aksatmamalıdır. Diğer yandan kişi düzenli ödeme yapıyor olsa bile, gelirine oranla çok fazla borca sahip olması da kredibiliteyi düşürecektir. Bu nedenle ödeme alışkanlıklarınızın belli bir düzende olmasına özen göstermeli ve çok fazla borca sahip olmamalısınız. Bu sayede kredibilitenizi yükseltmeniz mümkündür. 

Kayıt dışı işlemlerden uzak durmak ve sık ev ve iş değişikliği yapmamak da kredibilite açısından daha az riskli görünmenize yarımcı olur.

Kredi çekmek nakit ihtiyacını karşılamanın olağan bir yolu olsa da, başvuru yapmadan önce detaylı araştırma yapmanız, durumunuzu öğrenmenize yardımcı olacaktır. olayınkolayı Kredi sayfası üzerinden ne kadar kredi çekebileceğinizi öğrenebilir, kredi ile ilgili hesaplama işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin