Gıda Zehirlenmesi Özel ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kapsamı
İnsanlar mikrop veya toksin içeren yiyecekler (kontamine yiyecekler) tükettiğinde, bazen gıda zehirlenmesi gibi ciddi bir durumla karşı karşıya kalabilirler. Her yıl çok ciddi sayıda zehirlenme vakası görülebiliyor ve gıda güvenliği ile ilgili konular da bu vesile ile gündeme geliyor. Gıda zehirlenmeleri; sıklıkla Hepatit A, nörovirüs, koli basili, salmonella gibi bakteri ve virüsler nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
Sağlığını güvence altına almak isteyen çoğu kişi, öncelikle sağlık sigortası yaptırmayı tercih etmektedir. Bu gibi bir durumda sağlık sigortasının gıda zehirlenmesi tedavi giderlerini karşılayıp karşılamadığına dair bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Yazımızda buna dair tüm detaylara yer vereceğiz.
Gıda Zehirlenmesi Nedir?
Gıda zehirlenmesi, kontamine gıdaları yemekten kaynaklanan hastalıklara verilen genel bir terimdir. Genellikle ciddi değildir ve çoğu insan tedavi olmaksızın birkaç gün içinde iyileşir. Bebekler ve küçük çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler gıda zehirlenmesi söz konusu olduğunda daha fazla risk altındadır ve doktor kontrolünde müdahale edilmesi gerekebilir.
Gıda Zehirlenmesi Nedenleri
Gıda zehirlenmesine genellikle gıdalarda toksin oluşturan bakteriler neden olur. Bu durum, yemek yemeyi güvensiz hale getirir. Gıda zehirlenmesi genellikle çiğ yumurta, çiğ veya az pişmiş et, çiğ sebzeler, yıkanmamış meyveler, çiğ deniz ürünleri ve pastörize edilmemiş (çiğ) süt ile ilişkilidir. Kirli veya temiz olmayan su da gıda zehirlenmesine neden olabilir. Kimi zaman alerjik vakalarda zehirlenmeler ile benzer belirtiler gösterebilir.
Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Gıda zehirlenmesi belirtileri her hastada farklı seyretmekle beraber, çoğu zaman mikrop içeren besinleri tükettikten sonra başlar. Diğer yandan söz konusu yiyeceğin ne kadar mikrop içerdiğine ve kişinin bünyesine, bağışıklık durumuna bağlı olarak, belirtilerin ortaya çıkması birkaç saat ile birkaç günü bulabilir. Gıda zehirlenmesine belirtiler şunları içerebilir:
- Kusma
- İshal
- Mide ağrısı
- Mide bulantısı
- Ateş
- Baş ağrısı
Kontamine yiyecekleri yedikten sonra hastalığın ortaya çıkmasına kadar geçen süre (kuluçka dönemi olarak adlandırılır). herkes için farklı olmakta ve bazı durumlarda 14 güne kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle, yediğiniz son yemeğin aslında belirtilerin nedeni olmayabileceğini anlamak önemlidir.
Kusma ve ishal gibi mide rahatsızlıklarına neden olabilen birçok farklı organizma türü (örn. bakteri, virüs, parazit) vardır. Bu belirtilerden muzdarip olmanız, mutlaka gıda zehirlenmesi yaşadığınız anlamına gelmez.
Gıda Zehirlenmesi Özel ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kapsamı
Gıda zehirlenmesi söz konusu olduğunda, çoğu zaman çok hafif belirtilerle kişinin evde kendi kendine iyileşmesi mümkün olmaktadır. Ancak bazı durumlarda belirtiler şiddetlenebilir ve bu da acil tedavi gerektiren bir durum olarak dikkat çekebilir. Özel Sağlık Sigortası ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kapsamında gıda zehirlenmesinin bulunup bulunmadığını açıklamadan önce bu sigorta türlerine dair bilgi vermemiz gerekmektedir.
Özel Sağlık Sigortası 18-65 yaş arasındaki tüm bireyler tarafından yaptırılabilen bir sigorta ürünüdür. Özel Sağlık Sigortası ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçeleri ile anlaşmalı özel hastanelerde yatarak ve ayakta tedavi teminatları kapsamında herhangi bir ücret ödemeden tedavi olabilirsiniz. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nda da yatarak ve ayakta tedavi teminatları ana teminat olarak belirlenmekle beraber, bu sigorta ürünü sadece SGK’lı olarak çalışan kişiler tarafından yaptırılabilir.
Gıda zehirlenmesi belirtilerinin şiddetlenmesi, tedavi gerektiren bir durumdur ve kişinin midesinin yıkanmasını gerektirebilir. Söz konusu belirtilerle acil servise başvuran hastaların Özel ya da Tamamlayıcı Sağlık Sigortası varsa, tedavi masrafları poliçede belirtilen şartlar dahilinde sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Ancak detaylı bilgi için mutlaka sigorta şirketi ile görüşmeniz önerilir.