Hangi Tapu Tipleri için Konut Kredisi Kullanılabilir?

Yeni evlenen çift emlakçılarla beraber ev bakıyor

Ev sahibi olmak isteyen çoğu kişi belirli bir teminata sahipse konut kredisi alarak nakit ihtiyacını karşılamayı tercih ediyor. Konut kredisi ile gelire göre belirlenen vade süresi sayesinde aylık ödemelerle ev sahibi olmak mümkün. Ancak bazı vatandaşlar konut kredisinin hangi konut tipleri için alınabileceğinden habersiz olabiliyor. Yazımızda bu konuyla alakalı detayları açıklayacağız.

Tapu Tipleri Nelerdir?

Konut kredisi başvurusunun onaylanması için önemli bir etken olan tapu tipi söz konusu olduğunda konut tapusu ve işyeri tapusu olarak ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz. Diğer yandan eğer konut kredisi alınacaksa kat mülkiyeti tapusu, hisseli tapu ya da kat irtifakı tapu türlerini de bilmek önemlidir. Tapu tiplerinin detayları ve konut kredisine uygun olup olmadığını şu şekilde açıklayabiliriz;

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kat Mülkiyeti Tapusu ve Kredi Uygunluğu: Kat mülkiyeti tapusu konut kredisi kullanmak isteyen vatandaşlar için en ideal tapu tipidir. Söz konusu tapuda konuta dair detaylı bilgi verilmektedir. Bu bilgiler arasında binanın yüz ölçümü, kişiye ait olan bağımsız bölümün numarası, kişinin kimlik detayları, bağımsız bölümün katı ve niteliği bulunmaktadır. Kat mülkiyeti tapusu iskan belgesinin alındığının kanıtı anlamına da geldiği için konut kredisi başvurusu esnasında onay almanız oldukça yüksektir.

Kat İrtifakı Tapusu ve Kredi Uygunluğu: İskan belgesi alınmamış olan konut tapularında kat irtifakı tapusu ibaresi yer almaktadır. Kat irtifakı tapusu henüz inşası başlamamış ya da inşası başlamış ve binanın bodrum katı çıkıldıktan sonra müteahhit tarafından alınmış konutlar için verilmektedir. Bu tapu türünde kişinin binadaki payı belirtilmektedir. İnşaat tamamlandıktan sonra kişi kat mülkiyeti tapusu alabilir. Diğer yandan kat irtifakı tapusu olan evler için de konut kredisi çekilmesi mümkündür. Ancak bankalar genellikle kat mülkiyeti tapusu olan konutları daha çok tercih etmektedir.

Hisseli Tapu ve Kredi Uygunluğu: Birden fazla kişinin üzerinde hakkı olduğu tapu tipi adından da anlaşılacağı üzere hisseli tapu olarak bilinmektedir. Bu durumda mülke ortak olan kişilerin isim ve sayı bilgileri tapuda belirtilse de hangi bölümün hangi kişiye ait olduğu bilinmemektedir. Konut kredisi başvurusu esnasında hisseli tapusu olan konutlar için bankalar onay vermemektedir. Çünkü konut üzerinde daha sonra anlaşmazlık olabilir ve konuyla alakalı açılan mahkemeler de çok uzun sürer.

Konut kredisi başvurusunda hangi tapu tiplerine kredi verileceğini detaylıca belirttik. Kat mülkiyeti tapusu olan evlerde konut kredisi onayı almanız çok daha kolay olmakla beraber kat irtifakı tapu çeşidi için de başvuru yapılabilir.

Bunları da beğenebilirsin