İş Göremezlik Ödemesi Nedir? Nasıl Alınır?
İş göremezlik ödemesi halk arasında rapor parası, hastalık parası ya da istirahat parası olarak da bilinmektedir. Çalışan kişilere belirli şartları sağlamaları halinde yapılan iş göremezlik parası nasıl alınır ya da rapor parası kimlere verilir gibi sorular oldukça merak ediliyor. Diğer yandan bilinenin aksine iş göremezlik ödemesi işveren tarafından değil, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılıyor.
İş Göremezlik Ödemesi Nedir?
İş göremezlik ödemesi sigortalı olarak çalışan kişilerin hastalanması, iş kazası geçirmesi ya da meslek hastalığına yakalanması durumunda mağdur olmalarını engellemek amacıyla SGK tarafından yapılan ödeme anlamına geliyor. Bu noktada iş göremezlik ödemesine neden rapor parası dendiğini de açıklamak mümkündür. Çalışan kişilerin bu ödemeyi alabilmesi için hasta olduğunu kanıtlayan bir rapor sunmaları şarttır. Diğer yandan çalışan kişi iş göremezlik ödeneği aldığı süre boyunca maaş ödemesi alamıyor ve süreç boyunca rapor parası SGK tarafından karşılanıyor.
İş Göremezlik Ödemesi Ne Zaman Yapılır?
Geçici iş göremezlik ödemesi çalışan tarafından alınan raporun 3. gününden itibaren SGK tarafından yapılmaya başlanıyor. Bu nedenle 1 ya da 2 günlük raporu bulunan kişilere SGK ya da işveren herhangi bir ödeme yapmıyor. İş göremezlik ödemesi söz konusu olduğunda sadece iş kazası nedeniyle rapor alan çalışanlara SGK tarafından her gün ödeme yapılıyor. Bu kişiler için 30 günlük prim yatırma şartı ya da geriye dönük en az 90 gün çalışma şartı da aranmıyor. İş kazaları haricinde geriye kalan tüm durumlar için ödeme raporun 3. Gününden itibaren yapılıyor.
İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar Sürede Ödenir?
İş göremezlik ödeneğinden faydalanmak isteyen çalışanların SGK tarafından istenen şartları yerine getirmesi ve rapor iletmesi durumunda en geç 15 gün içinde ödemesi yapılıyor. Diğer yandan çoğu kişi bu ödemenin ne kadar süre yapılacağını merak ediyor. İş göremezlik ödeneği çalışan kişinin aldığı rapora göre yapıldığından değişkenlik gösterebiliyor. Ciddi bir kaza sonucunda iş göremez hale gelen kişiler 15-30 gün arasında rapor alabilirken bazı durumlarda bu süre 5-10 gün olabiliyor.