Kira Sigortası Nedir? Zorunlu mudur?
Ev sahiplerinin bir kiracıda aradığı en önemli özellik, düzenli gelire sahip olması ve belirlenen kira bedelini aksatmadan zamanında ödemesidir. Bu nedenle evini kiraya vermek isteyen çoğu kişi, ilk olarak kiracının düzenli olarak çalıştığı bir işinin olup olmadığını sormaktadır. Kiranın aksatılması ya da kira kontratında belirlenen tarihten çok sonra yapılması ev sahibinin mağdur olmasına neden olurken, kiracının da borçlarının birikmesini sağlamaktadır. Ancak kira sigortası ile bu durumu ortadan kaldırmak mümkündür. Çoğu kişi tarafından merak edilen kira sigortasına dair tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Kira Sigortası Nedir?
Kira sigortası, hem ev sahibi, hem de kiracı tarafından yaptırılabilen, kiranın ödenmemesi durumunda poliçede yer alan süre kadar kiranın ödenmesi için yapılan bir sigorta türüdür. Bu sigorta ile kiracı belirli durumlar dahilinde kirasını ödeyemezse, ev sahibi mağdur olmuyor ve kirasını alabiliyor. Diğer yandan istenmeyen durumlar nedeniyle kirasını ödemekte zorluk çeken kiracılar da, kira sigortası ile kendilerini güvence altına alabiliyor.
Kira Sigortası Zorunlu mudur?
Kira sigortası yeni bir kavram olduğundan, çoğu kişi bu sigorta türünün zorunlu olup olmadığını öğrenmek istiyor. Kira sigortası tamamen kişinin isteği üzerine yapılan ve zorunlu olmayan bir sigorta türüdür. Diğer yandan hem ev sahibi, hem de kiracı için birçok avantaj sunduğundan yaptırılması önerilmektedir. Kira sigortası ile her iki taraf da kendini güvence altına alırken, kiranın ödenmemesi durumu da ortadan kalkmaktadır.
Kira Sigortası Teminatları Nelerdir?
Kira sigortası söz konusu olduğunda kişinin vefatı, sakatlanması ya da işten çıkarılması gibi poliçede belirtilen spesifik olayların yaşanması durumunda, yine poliçede belirlenen süre için kira bedeli ödemesi sigorta şirketi tarafından yapılmaktadır. Kira sigortası teminatları şu şekildedir:
- Kira kaybı teminatı: Konutu kiralayan kişinin herhangi bir nedenden ötürü kirayı ödeyememesi durumunda, kira gelir kaybı sigorta şirketi tarafından aylık en fazla 10.000 TL olacak şekilde teminat altına alınmaktadır.
- Hukuki masraflar teminatı: Kiracının kirayı ödememesi ve ev sahibinin kiracıya yönelik tahliye/alacak ya da icra takibi talepleri sonucunda meydana gelen hukuki süreçlerdeki avukatlık, vekalet ya da dava harçları sigorta şirketi tarafından karşılanır.
- Fatura ödeme teminatı: Kiralanan mülkte kullanım halinde olan ve ödenmeyen su, elektrik ya da doğalgaz gibi fatura giderleri poliçede belirtilen limitler dahilinde sigorta şirketi tarafından teminat altına alınmaktadır.
- Aidat giderleri teminatı: Kiracının kira sözleşmesi dönemi boyunca apartman ya da site aidatını ödememesi durumunda, giderler sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.
Kira Sigortası Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kira sigortası yaptırmak isteyen ev sahibi ya da kiracının bazı belgeleri hazırlayarak sigorta şirketine teslim etmesi gerekmektedir. Bu belgeler ise şu şekildedir;
- Kira sigortası yapılacak ev tapusunun aslı ya da fotokopisi
- Kira kontratının aslı veya fotokopisi
- DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) poliçesi
- Kiracının gelir belgesi
Kira Sigortasının Avantajları
Kira sigortası birçok avantaj sunmakla beraber, en göze çarpan faydası her kiracıyı hem de ev sahibini güvence altına almasıdır. Yapılan sigorta ile ev sahibi ve kiracı arasındaki iletişim çok daha güvenilir hale gelir ve özellikle ev sahibinin belirli bir süre için kirayı alamaması engellenmiş olur. Diğer yandan aidatın ya da faturaların ödenememesi gibi durumlarda da devreye sigorta şirketi girdiğinden, kiracıların poliçede belirlenen nedenlerle ödeme güçlüğü çekmesi durumunda teminat altında olmak, zor zamanlarda önemli bir fayda sağlar. Aynı zamanda poliçe sayesinde kiracı ve kiralayan kişi arasında aracı bir kurum olduğundan, tüm işlemler daha sorunsuz hallolacaktır.