Kiracılar Hangi Masrafları Kira Bedelinden Düşebilir?
Herkes kendi evinin sahibi olmayı hayal etse de, ev sahibi olmak için yeterli birikimi olmayanlar ve mülk sahipliğini tercih etmeyenler kiracı olarak şartlarına uygun olan bir evde yaşayabilirler. Diğer yandan başka bir şehirde evi olan, ancak başka bir ilde yaşamaya karar veren kişiler de kiracı olmayı seçebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kiracıların haklarını bilmeleridir. Uzun seneler kiracı olarak deneyim sahibi olan kişiler birçok olası durum karşısında bilgi sahibi olsa da, ilk defa kiracı olanların ev masrafları hakkında öğrenmesi gereken çok şey vardır. Bunlardan biri de kiraların kira bedelinden masraf olarak düşülebileceği giderlerdir.
Kiracıların Kira Bedelinden Masraf Olarak Düşebileceği Şeyler Nelerdir?
Yeni bir eve kiraya çıktığınız zaman nakliye, emlakçı komisyonu ve depozito gibi birçok giderle karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Ancak evin içinde yapılması gereken tadilatlar ya da ufak tefek sorunlar da kiracı tarafından mı karşılanmalı? Kiracıların kira bedelinden masraf olarak düşebileceği durumlardan bazıları şu şekildedir:
- Dairenin içinde bulunduğu apartmanda meydana gelen sorunlar nedeniyle oluşan zorunlu masrafların tümü ev sahibine aittir. Bahçeye yeni bir kapı takılması ya da onarılması gibi apartmanın demirbaşı olarak kabul edilebilecek masraflar, kiracıyla alakalı değildir. Bu nedenle apartmana dair tüm giderler, kiracı tarafından ödenecekse kira bedelinden düşülebilir.
- Üst komşudan kaynaklı su sızıntısı nedeniyle dairede oluşan hasarların masrafı, boya ya da dış cephe kaplaması gibi durumlarda giderler ev sahibi tarafından karşılanmaktadır. Ancak taraflar karşılıklı olarak anlaşırlarsa, kiracı bu masrafları karşılayıp, söz konusu harcamayı kira bedelinden düşebilir.
- Yeni taşınılan evde tadilat gerektiren durumlar mevcutsa, kiracının bunu ev sahibinin karşılamasını istemesi gerekmektedir. Diğer yandan evdeki tadilatlar kiracı tarafından yaptırılarak, tüm işlemlere dair faturalarla beraber kira bedelinden masraf olarak düşülebilir. Aynı zamanda eğer taşınmadan önce tadilat gerekli olduğu görülüyorsa; kiracı, ev sahibinden tadilat yaptırmasını talep edebilir.
- Eve taşındıktan sonra özellikle dairedeki demirbaşlarla alakalı sorunlarda, kiracı masrafları kendi cebinden karşılayıp kira bedelinden masraf olarak düşebilir. Kombi bozulması, su tesisatının patlaması ya da elektrik tesisatında sorun oluşması durumunda kiracı durumu ev sahibine bildirmeli ve eğer tamirat yaptırdıysa faturayla beraber kira bedelinden düşmelidir.
Yukarıdaki durumlardan herhangi birinde ev sahibi masrafların kiracıya ait olduğunu söyleyerek ödenen bedelin kiradan düşülmesine karşı çıkabilir. Böyle bir durumda kiracının hakları ile ilgili bilgi sahibi olması çok önemlidir, hukuk yoluyla hakkını arayabilir. Özelikle kiracıların haksızlığa uğradığı bu gibi durumlarda, yasal düzenlemelerde kiracı lehine bir çerçeve çizilmiştir.
Bununla birlikte, kiracılar her durumda tüm masrafların ev sahibi tarafından karşılanmasının zorunlu olduğunu düşünüyor olabilir. Ancak her masraf, kira bedelinden düşülecek kategoride değildir. Eğer kiracı evde herhangi bir sorun olmamasına rağmen keyfi olarak tadilat yaptırıyorsa ya da daire temiz olmasına rağmen yeniden boya yaptırıyorsa, isteğe bağlı evdeki masraflar kiracıya aittir. Kiracı bu tür masrafları ev sahibine rücu edemez. Bu nedenle ev sahibi ile iletişim sorunları yaşamamak adına, yukarıda bahsedilen zorunlu durumlar haricinde kendi isteğinizle kiracısı olduğunuz ev ile ilgili harcama yaptığınız hallerde, masrafları kira bedelinden düşülmesi mümkün olmayacaktır.