Marketten Alınabilecek Sağlıklı Atıştırmalıklar Nelerdir?

Hem yetişkinler hem de çocuklar öğün aralarında bir şeyler atıştırma isteği duyabilir. Gofret, cips, kek, bisküvi… Bu gibi anlarda aklımıza ilk gelen atıştırmalıklardan yalnızca birkaçı. Ancak bu atıştırmalıkların bir kısmı sağlığımız için zararlı olabilir. Bu nedenle atıştırmalık ihtiyacınızı karşılamak istediğinizde kan şekerimizi düzenlemeye yardımcı, besin değeri yüksek ve sağlıklı atıştırmalık alternatiflerini değerlendirebilirsiniz. Sağlıklı atıştırmalıklar hakkında fikir sahibi olmak isterseniz yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Sağlıklı Atıştırmalık Nedir?

Atıştırmalık, ana öğünler arasında yediğimiz ya da içtiğimiz daha düşük porsiyonlu yiyecekler ve içeceklerdir. Seçtiğimiz atıştırmalığın içeriği, onu sağlıklı olarak nitelendirebilmenin en temel unsurudur. Ancak sağlıklı atıştırmalığın tüketim miktarı ve sıklığı da önemlidir. Sağlıklı atıştırmalıklar, günlük almanız gereken besin miktarını tamamlamanıza yardımcı olan, acıktığınızda açlık hissinizi hafifleten ve ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi kan şekerinizi bir anda çok yükseltmeden almanızı sağlayan gıdalardır. Kalori miktarı genellikle düşük olan sağlıklı atıştırmalıkların mineral ve vitamin değerleri yüksektir. Ayrıca sağlıklı atıştırmalıkların içeriği protein, lif, antioksidan açısından zengin olabilir. Düşük yağ içermesi ve rafine şeker bulunmaması da önemlidir. Örneğin evde hazırlayabileceğiniz meyveli yoğurt ya da sütler, şeker ilavesiz fıstık ezmesi, kuru meyve barları, meyve ya da sebzelerden cipsler sağlıklı atıştırmalıklara verilebilecek güzel örneklerden. Hatta kuru meyveler ve çiğ kuruyemişlerin kendisi bile gayet iyi birer atıştırmalık seçeneği olabilir.

Çocuklar için Sağlıklı Atıştırmalıklar Nelerdir?

Çocuklar sıklıkla kurabiye, cips, çikolata, meyveli süt gibi atıştırmalıklar tüketmek ister. Bu nedenle, onların sevdiği bu atıştırmalıkların sağlıklı seçeneklerini tercih etmek faydalı olacaktır. Tabi çocuklar için sağlıklı atıştırmalık seçenekleri için yine meyveler kaçınılmaz. Ayrıca sebzeleri de atıştırmalıklarına dahil ederek zenginleştirebilirsiniz. Çocuklar için evde hazırlayabileceğiniz ya da satın alabileceğiniz alternatiflerden bazılarını listeledik.

Yulaf ezmesi atıştırmalıklar için çok iyi bir seçenek. Yalnızca süt ve yoğurtla lapasını hazırlayabilir içine çeşitli meyveler ekleyebilirsiniz. Ayrıca rafine şeker eklemeden, kuru meyveler ya da çiğ kuruyemişlerle lezzetlendirebileceğiniz belki biraz da bal ilavesiyle çocukların çok hoşuna giden kurabiyeler, kekler ya da yulaf ezmesi topları hazırlayabilirsiniz. Böylece meyvelerden vitamin ve mineralleri alabilir, yulafın yüksek lif oranından yararlanabilirsiniz. Ayrıca,  süt ve yoğurt eklendiğinde protein ve kalsiyum ihtiyaçlarını da karşılamaya yardımcı olacaktır.

Ara öğünlerde bir iki adet hurma kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir ve tatlı bir şeyler atıştırma hissini giderebilir. Ayrıca pek çok sağlıklı atıştırmalık yapmak için de kullanılabilir. Örneğin kakaolu hurma topları, şeker ilavesiz kekler ve kurabiyeler yapmak için hurma çok iyi bir seçenek.

Bir kase yoğurt iyi bir atıştırmalık olabilir. Ama yalnızca bununla kalmayıp içine katacağınız meyvelerle çocuklar için çok daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Mevsimine uygun taze meyveleri yoğurda katarak hem renkli hem de lezzetli bir atıştırmalık elde edilebilir. Çeşitli sebzeleri de çiğ halde ya da haşlayarak yoğurtla sunabilirsiniz. Böylece sebze tüketme sıklığı artırılabilir.

Sebze cipsleri vazgeçilmez atıştırmalıklardan olabilir. Örneğin fırında nohut cipsi, mercimek cipsi hazırlayabilir bunları da yoğurtla tüketerek alınan protein ve kalsiyum miktarını artırabilirsiniz.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kinoa, chia tohumu gibi tohumlar da atıştırmalıklar da sıklıkla kullanılabilecek, tokluk hissi veren besin değeri yüksek gıdalar. Hazırlayacağınız yoğurtlara katabilir, bunlarla puding, kurabiye gibi tatlılar hazırlayabilirsiniz.

Marketten Alınabilecekler Sağlıklı Atıştırmalıklar Hangileridir?

Sağlıklı atıştırmalıkları hazırlayacak vaktiniz, belki de ortamınız olmayabilir. İşteyken, okuldayken bunlara ihtiyacınız olabilir. Böyle zamanlarda evde hazırlayabileceğiniz sağlıklı atıştırmalıkların pek çoğunu hızlı ve pratik bir şekilde marketlerden de satın alabilirsiniz. Günümüzde marketlerde rafine şekersiz gofretler, meyve ve sebze barları, meyveli yoğurtlar, hurma topları ve karabuğday patlağı gibi pek çok sağlıklı atıştırmalık çeşidi bulabilirsiniz. Marketten alınabilecek katkısız meyve suları, proteinli sütler, kuru meyveler ve çiğ kuruyemişler de sağlıklı atıştırmalıklar arasında.

Marketten Alınabilecek Sağlıklı Tatlı Atıştırmalıklar Nelerdir?

Tatlı ihtiyacınızı karşılamak, kan şekerinizi yükseltmek ve açlık hissinizi azaltmak için marketlerden bazı tatlı atıştırmalıklar alabilirsiniz. Marketten alınabilecek sağlıklı tatlı atıştırmaklar şunlardır:

  • Fıstık ezmesi
  • Hurma
  • Kurutulmuş meyveler
  • Tahıllı meyve barları
  • Şeker ilavesiz kekler
  • Rafine şeker içermeyen gofretler
  • Çikolata barları
  • Hurma topları

Marketten Alınabilecek Sağlıklı Tuzlu Atıştırmalıklar Nelerdir?

Marketlerde pek çok sağlıklı tuzlu atıştırmalık çeşidi bulabilirsiniz. Marketten satın alabileceğiniz sağlıklı tuzlu atıştırmalıklar arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Nohut cipsi
  • Bulgur cipsi
  • Karabuğday patlağı
  • Patlamış mısır
  • Çiğ kuruyemiş
  • Tahıllı krakerler
  • Sebzeli barlar
  • Çıtır sebze
Bunları da beğenebilirsin