Kredi Tahsis Ücreti Nedir?
Herkes ev, araba almak ya da diğer yatırımları için yeterli finansmana sahip olmayabilir. Bu gibi durumlarda, birçok kişi nakit ihtiyacını karşılamak için alternatif yöntem olarak kredi başvurusu yapmayı mantıklı bulur. Kredi sadece ev ya da araba almak için değil, eğitim giderlerini karşılamak ya da farklı ihtiyaçlar için de alınabilir. Kredi başvurusunda bulunduğunuzda yapılan değerlendirme süreci sonrasında, olumlu ya da olumsuz yanıt banka tarafından iletilir. Eğer başvurunuz kabul edilirse, banka bazı işlemler için ek kesintiler yapabilir. Kredi tahsis ücreti de bunlardan biridir ve çoğu kişi bunun neden talep edildiğini öğrenmek ister. Yazımızda kredi tahsis ücretine dair detayları paylaşacağız.
Kredi Tahsis Ücreti Ne Demektir?
Bankaların kredi işlemleri için talep ettiği ek ücretlerden biri olan kredi tahsis ücreti, sadece kişilerden değil, kurumlardan da alınır. Her kredi türünde talep edilen kredi tahsis ücreti, kredi çekildiği zaman bankalar tarafından masraf adı altında alınan ek bir ödeme olarak da kabul edilebilir. 2014 yılında yapılan yasal düzenlemelerle beraber dosya masrafı ibaresi yerini, kredi tahsis ücretine bırakmıştır.
Bankalar tarafından kredi tahsis ücretinin neden alındığı çoğu kişinin kafasının karışmasına neden olabilir. Ancak kredi tahsis ücreti aslında bankanın kredi almak isteyen müşterisi hakkında yaptığı araştırmalar ve kredi onaylama süresince yaptığı masraflar için talep edilir. Aynı zamanda bu araştırmalar sırasında kağıt, evrak ya da harcanan kırtasiye malzemeleri de ücrete dahil edilmektedir.
Neden Kredi Tahsis Ücreti Alınır?
Bankalar tahsis ücretini kredi çekim sürecinde gerçekleşen masrafları için almaktadır. Bu masrafların içinde kâğıt kalem gibi kırtasiye giderleri ile bankada çalışan müşteri temsilcisinin çalışma giderleri bulunur.
Kredi Tahsis Ücreti Geri Alınabilir mi?
2014 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan “Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği” ile beraber yapılan yasal düzenlemeyle, bankalara kredi kullanan müşterilerden kredi tahsis ücreti olarak alma hakkı verilmiştir. Bu da kurumsal ya da bireysel kredi kullanan tüm müşterilerin bu ücreti ödemesi gerektiği anlamına gelir. Ancak bu düzenlemeyle beraber kredi tahsis ücreti için bir üst limit de belirlenmiştir. Buna göre kredi tahsis ücreti en fazla anaparanın binde 5’i olacak şekilde alınabilir. Kredi çeken vatandaşlar ya da firmalar kredi tahsis ücretinin belirlenen üst sınırın da üzerinde olduğunu fark ederlerse banka tarafından fazladan alınan ücretin iadesini talep edebilirler.
Kredi Tahsis Ücreti İadesi Başvurusu Nasıl yapılır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bankaların müşterilerinden talep edebileceği yasal bir ödemedir. Ancak belirtilen üst limitten daha yüksek bir kredi tahsis ücreti ödemesi yaptıysanız, ücret iadesi başvurusu içi nhak kazanmış olursunuz. Kredi tahsis ücreti iadesi için yetkili kurum, Tüketici Hakem Heyeti olduğu için başvurunuzu buraya yapmanız gerekir. İsterseniz ilçenizde bulunan Tüketici Hakem Heyeti’ne giderek dilekçe verebilir ya da e-Devlet üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru sonrasında talebiniz incelenip en kısa sürede size başvuru sonucu iletilir.
Ticari Kredi Tahsis Ücreti İadesi
Kredi tahsis ücreti konut kredisi, araç kredisi ya da bireysel kredi fark etmeksizin bankalar tarafından talep edilmektedir. Kredi tahsis ücreti, bireysel müşterilerin yanı sıra, kurumlar tarafından alınan ticari kredilerde de talep edilmektedir. Firmaların bankalar aracılığıyla yüksek meblağlardaki nakit ihtiyaçlarını karşılamaları sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ticari kredi tahsis ücreti iadesi için yine bireysel müşterilerin yaptığı gibi, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunmak gereklidir.