KYK Öğrenim Kredisi Nedir, Nasıl Başvurulur ve Geri Ödenir mi?

Üniversite öğrenimi gençlerin geleceklerini şekillendirmek için oldukça önemli bir eğitim basamağıdır. Her genç istediği bölümü kazanmak ve üniversiteye gitmek ister. Lise öğrenimi sonrasında öğrencilerin bir kısmı ikamet ettikleri şehirlerdeki üniversiteleri tercih ederken, bazıları ise farklı şehirlerdeki üniversitelere yerleşebiliyor. Her iki durumda da, üniversite öğrenimi boyunca karşılanması gereken birçok ihtiyaç ortaya çıkar. Öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılaması konusunda biraz rahatlamasına imkan tanıyan KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) öğrenim kredisi de bu nedenle oldukça önemlidir. Yazımızda KYK öğrenim kredisi ile alakalı tüm merak edilenlere cevap vereceğiz.

KYK Öğrenim Kredisi Nedir?

Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından üniversite öğrencileri için sunulan KYK öğrenim kredisi, belirli sayıda öğrenciye verilmektedir. Öğrencilerin öğrenim süreleri boyunca ihtiyaçlarını karşılamaları için verilen KYK öğrenim kredisi, üniversite eğitimi süresince aylık olarak ödenmektedir. KYK kredisi sayesinde öğrenciler aylık ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmekte ve öğrenim sıkıntısı çekmemektedir.

KYK öğrenim kredisinin tüm öğrenciler için alınabileceği bilgisi yanlıştır. Açık öğretim öğrencileri, yabancı uyruklu öğrenciler, kayıt tarihinden itibaren 1 yıl öğrenim kaybı olan öğrenciler, polis akademisi ve askeri okul öğrencileri KYK öğrenim kredisinden faydalanamaz. KYK kredisinin hangi öğrencilere verildiğine dair detaylı bilgi ise aşağıda yer almaktadır.

KYK Öğrenim Kredisi Başvuru İşlemleri Nelerdir?

KYK öğrenim kredisi alabilmek için belirli şartların karşılanması gerekmektedir. Her üniversite öğrencisi KYK kredisinden faydalanamaz. KYK öğrenim kredisi başvuru şartları ise şu şekildedir:

Bu yazı ilginizi çekebilir
  • Ön lisans ya da lisans öğrencisi olmak

İki yıllık okullardan mezun olup dikey geçiş sınavına girerek 4 yıllık okulların 3. sınıflarına kayıt olan öğrenciler (3. sınıfa geçmek için mezuniyetten sonra ara verilmemesi gerekmektedir.)

  • Yüksek lisans öğrencisi olmak

Yukarıda yer alan şartları karşılayan öğrenciler her yıl belirlenen tarihler arasında e-Devlet üzerinden başvuru yapmalıdır. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Burs/Öğrenim Kredisi Başvurusu” yazılması gerekmektedir. Sonrasında karşınıza çıkan ekranda ilgili alanda yer alan bilgilerin doğru şekilde doldurulması ve başvurunun tamamlanması gerekir. Başvuru tamamlandıktan sonra KYK öğrenim kredisi almaya hak kazanan öğrenciler belirlenen tarihlerde duyurulur.

KYK Öğrenim Kredisi Geri Ödeniyor Mu?

Üniversite öğrencileri özellikle maddi ihtiyaçlarını karşılamak için KYK öğrenim kredisine başvuru yapmaktadır. Ancak özellikle ilk defa başvuru yapacak olan öğrenciler, KYK bursu ve KYK öğrenim kredisini birbirine karıştırmaktadır. KYK bursu adından da anlaşılacağı üzere başarılı ve belirli bir dereceye girmiş olan öğrencilere geri ödemesiz olarak verilmektedir. KYK öğrenim kredisi ise, geri ödemeli olarak alınmaktadır. Her iki seçeneğinde başvuru tarihleri aynı olduğundan, başvuru esnasında buna dikkat edilmesi önemlidir. Diğer yandan KYK öğrenim kredisi ücretleri her sene değişmekte ve öğrencilerin eğitim durumuna göre farklı miktarlarda ödenmektedir.

KYK öğrenim kredisi eğitim dönemi boyunca talep edilmemekle beraber, eğitim tamamlandıktan 2 yıl sonrasında kredi ödemelerine başlanması gerekmektedir. KYK öğrenim kredisi alan öğrenciler başvuru esnasında sunulan taahhütname ile bunu kabul etmektedir. Diğer yandan KYK öğrenim kredisi ne kadar süre ile alınmışsa, o kadar süreyle ödenecektir. KYK öğrenim kredisi öğrencinin talebi doğrultusunda iptal edilebilmektedir. Bu nedenle eğer bir öğrenci sadece 1 sene KYK öğrenim kredisinden faydalandıysa, ödemesi de ona göre olacaktır.

Bunları da beğenebilirsin