Mutabakat Değeri Nedir?
Sigortacılık sektöründe kullanılan farklı terimler, çoğu zaman vatandaşların aklının karışmasına neden olmaktadır. Sigorta yaptırırken poliçe detayları hakkında tam bilgi sahibi olmak kadar, kullanılan terimlerin anlamını bilmek de önemlidir. Yazımızda sigorta poliçelerinde karşınıza çıkabilecek terimler arasında yer alan mutabakat değeri ile alakalı tüm detayları paylaşacağız.
Mutabakat Nedir?
Kelime anlamına bakacak olursak uzlaşma ya da anlaşma manasına gelen mutabakat hem sigortacılıkta hem de muhasebe işlemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak bugün sigortacılıkta kullanılan mutabakat ile alakalı detay verecek olursak; bu kelime her iki tarafın da aynı fikirde olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Yani hem sigortalının hem de sigortacının kendi rızasıyla kabul edilen sigorta poliçesinde mutabakat sağlanmış olur ve sonrasında itiraz hakkı yoktur.
Mutabakatlı Poliçe Nedir?
Herhangi bir vatandaşın sigorta yaptırma sürecindeyken iki taraf arasında anlaşma yapılması sonucunda mutabakatlı poliçe elde edilmektedir. Detaylıca açıklama gerekirse sigorta yaptırma sürecinde araç, gayrimenkul, konut ya da ürün gibi varlıkların sigortalanması için mutabakata varılırsa bu durumda imzalanan poliçe de mutabakatlı poliçe olarak adlandırılır. Bu poliçenin imzalanması durumunda sigortalanan varlığın tamamen kullanılamaz hale gelmesi durumunda zararlar sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.
Mutabakat Değeri Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Sigorta süreci esnasında mutabakata varılması ve mutabakatlı poliçenin imzalanabilmesi için en önemli şey, öncelikle mutabakat değerinin belirlenmesidir. Mutabakat değeri, poliçede yer alan ve sigortalanan mal varlığının tam ziya koşullarının belirlenmesini ve sonrasında sigorta şirketinin zarar nedeniyle ortaya çıkan hasarı karşılamasını sağlamaktadır. Bu nedenle mutabakat değerinin belirlenmesi için şu adımlar izlenmektedir:
- Uzmanlar sigortalanacak olan ürünü inceler ve sigortanın yapılacağı tarihteki değerini belirler.
- Sigorta Ettiren kişi ve Sigortacı’nın sigorta başlangıç tarihi için ürünün belirlenen değeri üzerinde anlaşmaya varması gerekir. İki taraftan biri değeri onaylamazsa, tespit işlemi yeniden yapılır.
- Sigortacı ve Sigorta Ettiren, ürünün değeri hakkında fikir birliğine varırsa, mutabakat sağlanarak sigorta poliçesi hazırlanır.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere, mutabakat değeri her ürün için aynı değildir ve değerinin belirlenmesi için de öncelikle uzmanlar devreye girmektedir. Tam ziya koşulları arasında ise, sigortalanan ürünün tamamen zarar görmesi ve tam değer kaybı olması, sigortalının söz konusu zarar nedeniyle maddi kayba uğraması ile sigortalanan ürün içinde yer alan değerli varlıkların zarar görmesi bulunmaktadır.
Mutabakat işleminin birçok faydası bulunmakla beraber en önemli avantajlarından biri, sigortalı tarafın haklarını genişleterek sigortalanan ürünün etkili bir şekilde korunmasını sağlamaktır. Mutabakatlı poliçeler sayesinde hem bireysel müşteriler, hem de firma sahipleri farklı avantajlardan faylanabilirler.