Online Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

İnternet kullanımının yaygınlaşması ile beraber, ürün ya da hizmetlere erişim başka bir seviyeye taşındığından, artık hemen her şeyi internet üzerinden halletmek mümkündür. Özellikle sigorta ürünlerinin online olarak alınması ya da poliçe işlemlerinin yapılması bu sektöre yeni bir soluk getirerek vatandaşların da işini kolaylaştırdı. Artık sigorta yaptırdıktan sonra detaylarına internet üzerinden kolaylıkla ulaşmak mümkündür. Aynı zamanda online poliçe sorgulama da internetten yapılabilmektedir. 

Online Poliçe Nedir?

Sigorta yaptırdıktan sonra sigorta ürününe dair detayların yer aldığı ve sigortayı yaptıran kişinin bilgilerinin bulunduğu belge, poliçe olarak adlandırılmaktadır. Poliçede sigortanın koşul ve şartlarından kapsamına kadar birçok bilgi bulunur. Aynı poliçenin internet ortamında bulunmasına online poliçe denmektedir.

Sigorta Poliçesi Nereden Sorgulanır?

Sigorta poliçesini sorgulamak için en sık kullanılan yöntemlerden biri, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) sisteminin kullanılmasıdır. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi online servislerini kullanarak, sorgulamak istediğiniz sigorta türünün poliçesine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Online olarak sorgulama imkanı sunan SBM sistemine giriş yaptıktan sonra, sorgulama sayfasına ilerlemeniz ve istenen bilgileri doldurmanız yeterlidir. Online olarak sorgulama yapabileceğiniz sigorta poliçesi türleri arasında trafik sigortası, taşımacılık ve koltuk sigortası, kasko, tıbbi kötü uygulama zorunlu mali sorumluluk sigortası, tehlikeli madde ve tüpgaz sigortası, hayat sigortası, yeşil kart sigortası, sağlık/seyahat sigortası ve ferdi kaza sigortası bulunmaktadır. 

Trafik Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Trafik sigortası, her araç sahibinin yaptırması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır ve yakalanmaları durumunda cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu nedenle araç sahibi olan kişiler, trafik poliçesi sorgulama işleminin nasıl yapıldığını merak etmektedir. Online olarak yapabileceğiniz trafik sigortosı poliçe sorgulama işlemi ile araç ve teminat bilgilerinin yanı sıra surprim bilgilerine de ulaşabilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Online Poliçe Sorgulama

Online poliçe sorgulama işlemlerinin tümü e-devlet üzerinden rahatlıkla yapılabilmektedir. E devlet şifresi olmayan vatandaşların öncelikle PTT şubelerinden şifre almaları gerekmektedir. Şifresi olanlar e-devlet sistemine söz konusu şifre ve TC kimlik numarası ile giriş yaparak poliçe sorgulama ekranına gelebilir. 

E devlet online poliçe sorgulama için, öncelikle arama kısmına “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi” yazmanız gerekmektedir. Sonrasında karşınıza SGM tarafından sunulan tüm hizmetlerin bulunduğu bir sayfa çıkacaktır. e-Devlet kapısı üzerinden online poliçe sorgulaması yapılabilecek sigorta türleri şu şekildedir:

  • Ferdi Kaza Poliçe Sorgulama (Gerçek ve Tüzel Kişi)
  • Hayat Sigortası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama
  • Kasko Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama (Gerçek ve Tüzel Kişi)
  • Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Poliçe Sorgulama (Gerçek ve Tüzel Kişi)
  • Mesleki Sorumluluk Poliçe Sorgulama (Gerçek ve Tüzel Kişi)
  • Sağlık Sigortası Poliçe Bilgileri Sorgulama (Gerçek ve Tüzel Kişi)
  • Tehlikeli Madde ve Tüpgaz Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Gerçek ve Tüzel Kişi)
  • Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama (Gerçek ve Tüzel Kişi)
  • Yeşil Kart Poliçe Sorgulama (Gerçek ve Tüzel Kişi)
  • Zorunlu Yolcu Taşıma (ZYT) Poliçe Sorgulama (Gerçek ve Tüzel Kişi)

Karşınıza gelen ekranda hangi sigorta poliçesini sorgulamak istiyorsanız, üzerine tıklamanız yeterlidir. Sonrasında sorgulama işlemi yapılacak ve poliçeye dair detaylar ekranda belirecektir. Ancak trafik sigortası gibi, bazı sigorta türlerinde plaka gibi bilgilerin girilmesi gerekmektedir. 

Bunları da beğenebilirsin