Proforma Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?
Ticaret hayatında birçok farklı satış yöntemi dikkat çekmektedir. Günümüzde artık sadece fiziki olarak değil, e-ticaret sistemi ile de satış yapmak mümkündür. Diğer yandan bir satıcının satış yaptığına dair alıcısına vermesi gereken belgelerden biri de, faturadır. Ancak birçok farklı fatura türü bulunmaktadır, yaygın oalrak kullanılan proforma fatura ile ilgili merak edilen bir çok konu yer almaktadır. Bu yazımızda proforma fatura nedir, ne işe yarar ve nasıl düzenlenir gibi birçok soruya yanıt vereceğiz.
Proforma Fatura Nedir ve Nasıl Düzenlenir?
Faturalar özellikle online alışveriş söz konusu olduğunda, genellikle hukuki sonuç doğurduğu düşünüldüğünden oldukça önemli bir belgedir. Proforma fatura; kısa tabirle ifade etmek gerekirse, oluşturulan bir ön fatura türüdür. Bu faturayı yapılan işe karşılık, karşı tarafa sunulan bir teklif faturası gibi kullanmak mümkündür. Diğer yandan proforma faturalarda, diğer fatura türlerindeki gibi kanuni ve mali açıdan bir yükümlülüğü olmadığını da belirtmek önemlidir. Proforma fatura kesildiğinde herhangi bir ödeme yapılması mümkün değildir. Çünkü bu fatura karşılığında herhangi bir ürün ya da hizmet verilmemiştir.
Proforma fatura düzenlemesi aşamasında, bilr belge hazırlanmaktadır. Söz konusu belge, satışın öncesinde hazırlanarak karşı tarafa sunulur ve faturada hem satıcı, hem de ürün hakkında detaylar bulunur. Diğer yandan faturada satış şartları da yer almalıdır. Proforma fatura düzenlerken izlenmesi gereken adımlar ise şu şekildedir:
- Hazır bir şablon üzerine hazırlanmalı ve antetli kağıt kullanılmalıdır.
- Sağ üst köşeye proforma numarası ile beraber tarih yazılmalıdır.
- Sol üst köşeye alıcı ve satıcı bilgileri yazılmalıdır.
- Orta bölümde satılacak olan hizmet ya da malın detayları yer almalıdır.
Proforma Fatura Ne İşe Yarar?
Alıcının satıcıdan proforma fatura hazırlanmasına dair talepte bulunması için, farklı amaçları olabilir. Bunlar arasında; alıcının fatura düzenleme bilgileri, ödeme ya da teslimat bilgilerini talep etmesinin yanı sıra, satış ve ödeme ile alakalı bilgilerin netleşmesi gibi birçok durum yer almaktadır. Proforma faturanın işlevleri arasında en çok dikkat çeken ise, alıcı tarafından tasdik edilerek satış işleminin onaylandığı ve faturanın kesilebileceği anlamına gelmesidir. Aynı zamanda ticari faturalarda oluşabilecek hatanın minimuma indirilmesi için de proforma fatura kullanılabilir.
Proforma Faturada İmza Nereye Atılır?
Proforma faturanın mali ve hukuki olarak herhangi bir yükümlülüğü bulunmaması nedeniyle, çoğu kişi fatura düzenlenirken imza atılıp atılmadığını merak etmektedir. Her ne kadar bu fatura ile herhangi bir mal ya da hizmet satılmış olduğuna dair bir gösterge olmasa da, imza atılması gerekmektedir. Proforma faturada imzanın sağ alt köşeye atılması gerekmektedir. Eğer imza atılmazsa, fatura geçerli olmaz.
Proforma Faturada Kaşe Olur mu?
Proforma fatura ile yeni tanışan ve düzenlenmesine dair çok bilgisi olmayan kişiler, kaşe atılıp atılmadığını merak etmektedir. Proforma faturada imzayla beraber kaşe basılması da gerekmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sağ alt köşeye imzanızı attıktan sonra ilgili alanı kaşelemeniz proforma faturanın geçerliliği açısından önemlidir.
Proforma Fatura Damga Vergisine Tabi midir?
Proforma faturalar teklifname olarak değerlendirilmekte ve satış öncesinde taraflar arasındaki güvenin oluşmasını sağlamaktadır. Çoğu zaman proforma faturayı ilk kez hazırlayacak olanlar, bu fatura türünün damga vergisine tabi olup olmadığını merak etmektedir. Ancak hukuki olarak hiçbir geçerliliği bulunmayan bu faturalar, damga vergisine tabi değildir.