Projeden Ev Alırken Kredi Çekilebilir mi?

Birçok kişinin hayalinde hem ailesiyle beraber yaşayabileceği bir yuva, hem de yatırım aracı olarak bir ev satın almak vardır. Ev satın alırken en önemli nokta, mutlaka bir miktar nakit paranın bulunmasıdır. Ancak çoğu kişi belirli bir birikim yapsa da, evin tüm bedelini ödeyecek kadar nakite sahip olamayabilir. Bu durumda, devreye finansman desteği veren kuruluşlar girer. Yaygın olarak bankalarda konut kredileri en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Diğer yandan kişilerin ev hayalleri arasında çok farklı tercihler söz konusu olabiliyor. Bazıları arsa alıp üzerine istediği gibi bir ev inşa etmeye veya hazır inşa edilmiş konutlara talep gösterirken, bazıları da henüz tamamlanmamış projelerden görece daha uygun fiyatlarla ev satın almayı tercih edebiliyor. Yazımızda projeden ev almak konusunda en çok merak edilenleri paylaşacağız. 

Projeden Ev Nasıl Alınır?

Halk arasında topraktan satış olarak da bilinen projeden ev alma terimi, aslında inşaatı henüz başlamamış olan evlerin maket üzerinden satışının yapılması anlamına gelmektedir. Projeden ev almak için öncelikle projeyi yöneten şirket ile görüşmeniz ve örnek ev planlarını görmeniz gerekmektedir. Bazı firmalar yapılacak olan evlerin iç tasarımına benzer örnek konutlara giderek detaylı inceleme yapmanızı da sağlayabilir. Projeden ev almaya karar verdiğinizde ise, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi imzalanarak proje tamamlandığında tapu devri yapılır. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinde, evin ne zaman teslim edileceği de dahil olmak üzere projeye ait detaylar yer alır.

Projeden Ev Almak Avantajlı mıdır?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Çoğu kişinin topraktan ev almasının en temel nedeni, daha uygun fiyatlarla ev sahibi olabilmektir. Çünkü projeden ev alınırken henüz inşaat başlamadığı için, ev fiyatları çok daha düşük olmaktadır. Bu nedenle proje tamamlandıktan sonra satışa çıkarılan evlerden çok daha düşük fiyata ev sahibi olabilirsiniz. Yine de sadece fiyata bakarak projeye dahil olmak doğru bir seçim değildir. Öncelikle projeyi yürüten firmayı iyice araştırmak gereklidir. Çünkü her ne kadar yasalarla korunsa da, projeden ev almanın belirli bir riski de mevcuttur. Firmanın batması ve bunun sonucunda dairelerin teslim edilmemesi riski her zaman vardır. Firmayı araştırıp güvenilir olduğuna karar verdikten sonra, fiyat olarak da size uygun geliyorsa projeden ev almak oldukça mantıklıdır.

Projeden Ev alırken Kredi Çekilebilir mi?

Projeden ev alırken yeterli nakdi bulunmayanlar, kredi çekip çekemeyeceklerini merak etmektedir. Konut kredisi projeden alınan evler için de geçerli olduğundan kredi çekmek mümkündür. Ancak bu durumda hem satıcının, hem de alıcının belirli şartları karşılaması gerekmektedir. Eğer projeyi üstlenen firma herhangi bir banka ile anlaşmalıysa, bu bankadan kredi almanız çok daha kolay olacaktır. Diğer yandan çoğu banka ekspertiz raporuna göre inşaatın ortalama %80’inin tamamlandığı projeler için alıcılara kredi sunmaktadır. Konut kredisinde olduğu gibi projeden ev alırken de evin değerinin %20’si kadar peşinatınızın olması gerekir.

Projeden Ev Alırken Ödeme Nasıl Yapılır?

Projeden ev almak için yeterli peşinatınız varsa, firma kalan ödemeyi aylık taksitler halinde alabilir ya da peşin ödenmesini isteyebilir. Projeden ev alırken ödeme yapma konusunda her firma farklı seçenekler sunmaktadır. Ancak çoğunlukla yukarıda belirttiğimiz şekilde peşin ya da taksitli ödeme sistemi kullanılmaktadır. Ödeme planı da kişiye özel tercihler doğrultusunda firmalarla karşılıklı mutabık kalınarak oluşturulabilmektedir. Projeden ev almakla ilgili verdiğimiz bilgiler doğrultusunda, ilgilendiğiniz projeler için araştırmalarınızı yapabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin