Provizyon ve Bekleyen Provizyon Nedir?

Mağaza ya da internet üzerinden yapılan alışverişlerde kredi kartı kullanımı oldukça yaygınlaşsa da, karşınıza çıkan bankacılık terimleri zaman zaman aklınızı karıştırabilir. Kartınızı kullanarak alışveriş yaptıktan sonra mobil ya da internet bankacılığı uygulaması üzerinde yer alan provizyon ve bekleyen provizyon terimlerine dair tüm detaylar yazımızda sizi bekliyor. 

Provizyon Nedir?

Türkçe tercümesi ‘karşılık’ anlamına gelen provizyon, esasen Fransızca kökenli bir kelimedir. Provizyon işlemi söz konusu olduğunda, bu bankanın kredi kartı ile işlem yapıldıktan sonra belirli bir süre boyunca işlemin güvenilirliğinin yanı sıra kişinin limit bilgilerini de doğrulaması anlamına gelmektedir. Provizyon süreci bankalar için ön onay süresi olarak da tanımlanabilir ve farklı türleri vardır.

Bekleyen Provizyon Ne Demek?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Özellikle kredi kartı kullanıcılarının sık sık aşina olduğu bir terim olan bekleyen provizyon, kredi kartı ile yapılan alışverişlerin kart limitine geçici bir blokajın yansıması durumudur. Bir başka deyişle, bekleyen provizyon sürecinde banka çeşitli doğrulamalar yaparak işlemi denetliyor da diyebiliriz. Bu süre boyunca banka işlemin güvenilirliğinin yanı sıra, limit bilgilerini de kontrol etmektedir. Ancak yaptığınız alışveriş tutarı bekleyen provizyon işlemi olarak görünse de, kredi kartı limitinizden düşülmektedir. İşlem onaylandıktan sonra ise alışveriş tutarı kredi kartı ekstrenize yansıtılır.

Provizyondaki İşlem Nasıl İptal Edilir? 

Yapılan alışverişlerde bankaların politikaları gereği provizyon bekleme süreleri farklı olabilmektedir. Ancak kişi isterse provizyondaki işlemi elbette iptal edebilir. Bunu mobil ya da internet bankacılığı üzerinden yapmak genellikle mümkün değildir. Eğer yaptığınız alışveriş provizyon aşamasındaysa iptal etmek istiyorsanız, bankanızla görüşmeniz gerekmektedir. Diğer yandan provizyondaki işlemi iptal etme nedenlerinin başında kişi tarafından yapılmayan harcamalar bulunmaktadır. Kart dökümlerinizde kendiniz tarafından yapılmamış bir harcamaya rastlarsanız, işlem provizyon aşamasındayken bankanızla görüşerek ödemeyi iptal edebilirsiniz.

Provizyonda Bekleyen Para Ne Zaman Onaylanır?

Banka kartlarından yapılan işlemlerde, provizyon aşaması oldukça kısadır. Yaptığınız alışveriş için telefonunuza bir onay şifresi gelir ve bu aşamada banka da işlemin güvenilirliğini denetleyerek siz şifrenizi girdiğinizde ödemeyi onaylar. Bu nedenle banka kartından yapılan alışverişlerde bekleyen provizyon ibaresi görünmez. Ancak kredi kartı ile yapılan alışverişlerde durum farklı şekilde gelişir. Siz tüm adımları tamamlayarak internetten ya da mağazadan alışveriş yapmış olsanız bile en az 1 iş günü boyunca işlem bekleyen provizyon olarak görünmektedir. Çoğu banka için provizyonda bekleyen para 1 iş gününde onaylansa da farklı banka POS’larından yapılan işlemlerde bu süre 2 güne çıkabilir.

Bunları da beğenebilirsin