Kaza Durumunda Hasarı Yapan Sürücü Belli Değilse Ne Olur?

Araç sürücüleri için kaza yapmak, maddi hazarlara uğramak sürekli bir risk. Siz ne kadar iyi ve dikkatli bir sürücü olursanız olun kazalar başınıza gelebilir. Özellikle büyük şehirlerin kalabalığında bu kazalardan kaçınmak çok daha güç bir hale geliyor. Park yeri bulamama sorunu sonucunda duran arabalara çarpıldığı çok sık rastlanan bir vaka. Bir çoğumuz aracımızı pek de içimize sinmeyen bir yere park etmek zorunda kalabiliyoruz ve sabah kalktığımızda nahoş bir manzara ile karşılaşabiliyoruz. Bu durumda kaza çoktan gerçekleşmiş, aracımız küçük ya da büyük bir hasara uğramış oluyor. Bu duruma sebep olan kişinin de bulunması ne kadar güç takdir edersiniz.

Araç Sahibi Nasıl Tespit Edilir?

Bir hasar durumunda karşı tarafın tespitini yapmak için takip edebileceğimiz birkaç yol var. Öncelikle görgü tanığı olup olmadığını araştırabiliriz. Çarpıp kaçan aracın plakası, markası, modeli ya da rengi gibi bilgilere ulaşmak faydalı olacaktır. Bu durumda her şeyden önce polise haber vermeli ve bu bilgileri iletmeliyiz. Görgü tanıklarının ifade vermesi de kazaya sebep olan aracın bulunması için faydalı olacaktır. Olayın gerçekleştiği bölgenin araştırılması da gerekir. Günümüzde artık birçok işletme ve konut güvenlik kamerası ile yolları gözlüyor. Bu kameraların verilerine ulaşarak kazaya karışan kişileri tespit etmek mümkün olabilir. Kazayı yapan aracın plakası öğrenildiği takdirde Trafik Şube Müdürlüğü bu aracın kime ait olduğunu tespit edebilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Zararı Kim Öder?

Kaza durumunda hasara sebep olan sürücü araştırma sonucu bulunabiliyorsa zararın karşılanması istenebilir. Fakat özellikle küçük hasarlarda bu durum pek mümkün değildir. Böyle bir durumda iki seçenek ortaya çıkmaktadır. Eğer yaşadığınız kaza büyükse, yaralanma ya da ölüm ile sonuçlanmışsa ve diğer araç olay mahallinden kaçmışsa güvence hesabından zararınızın karşılanmasını isteyebilirsiniz. Kaza yalnızca maddi hasarı içeriyorsa kendi kasko sigortanızı kullanarak maddi zararınızı karşılayabilirsiniz.

Kasko Koruyucu Olur Mu?

Yalnızca maddi zararların yaşandığı bir durumda kasko sigortasına başvurabilirsiniz. Ancak söz konusu maddi yükümlülük yüksek değilse kaskoyu kullanmadan, cebinizden harcama yapmak isteyebilirsiniz. Çünkü kaskonuzun bir sonraki yıl yenilerken hasarsızlık indiriminden faydalanmak isteyebilirsiniz. Bu indirim ile yüzde kırk ile altmış arasında bir kar elde edebilirsiniz. Bu yüzden küçük bir kazada kasko kullanmamak daha karlı olacaktır.
Kasko sigortasından zararınızın karşılanmasını istiyorsanız olay anından sonra aracın fotoğraflarını çekerek kazanın açıklamasını kolaylaştırabilirsiniz. Görgü tanıklarından yazılı beyan istemek de faydalı olacaktır. Aracınızı kullanılamaz durumdaysa ve çekici çağırmanız gerektiyse onlardan aldığınız belgeleri de sigortaya bildirebilirsiniz. Kaza beyanını gecikmeden yapmak gerekir. Geç ihbar dolayısıyla sigorta şirketleri ödeme yapmama kararı alabilirler.

Bunları da beğenebilirsin