Riskli Yapılar için Faiz ve Kira Desteği Nedir?

Riskli yapıların depreme ve diğer doğal afetlere karşı korunmasının yolu olmasa da, kentsel dönüşüm sayesinde bu yapıların yıkılarak yenilenmesi mümkündür. Yaşı oldukça büyük olan ve depreme karşı dayanıksız olduğu belirlenen yapılar kentsel dönüşüm sayesinde yenilenirken, vatandaşların doğal afetlere karşı korunması sağlanmaktadır. Ancak çoğu kişi kentsel dönüşüme giren binadan tahliye edildikten sonra, kira yardımının nasıl olduğunu merak etmektedir. Diğer yandan yürürlüğe konan son düzenlemeyle beraber, evini dönüştürmek isteyen vatandaşlar sadece kira desteği almakla kalmıyor, faiz desteğinden de faydalanabiliyor. Konuya ilişkin detaylara yazımıda yer veriyoruz.

Kira Yardımı Kimlere, Hangi Şartlarda Yapılır?

Kira yardımı, devlet tarafından dairesi kentsel dönüşüme giren vatandaşlar için uygulamaya koyulan bir düzenlemedir. Buna göre, kişi belirli bir süre boyunca devletten kira yardımı desteği alarak dairesi kentsel dönüşüm sürecindeyken maddi olarak kendini güvencede hissedebiliyor. Kira yardımı yapılabilmesi için, ev sahibinin veya kiracının içinde bulunduğu yapının riskli olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Bu tespitin ardından söz konusu yapı tahliye edilerek yıkılır ve kentsel dönüşüm süreci başlamış olur. Binası riskli görülerek tahliye edilen ev sahipleri belirli bir süre kiracılar ise, tek seferlik olmak üzere kira yardımı alabilir.

Kira Yardımı İçin Hangi Evraklarla, Nereye Başvurulur?

Kira yardımı almak isteyen kişiler, gerekli şartları karşılamaları halinde istenen belgelerle beraber bulundukları bölgedeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuru yapmalıdır. Riskli yapılar için verilen kira yardımda istenen belgeler ise şu şekildedir:

Bu yazı ilginizi çekebilir
  • Bağımsız bölümü gösteren tapu belgesi
  • Arsa paylı tapular için adrese dayalı nüfus kayıt örneği ya da son 3 aya ait herhangi bir fatura
  • Riskli bina tespit raporu inceleme formu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Konutun tahliye edildiğini ve yeni adresi gösteren nüfus kayıt örneği

Ayrıca e-devlet üzerinden başvuru yapmak için, linke tılayabilirsiniz.

Faiz Desteği Kimlere, Hangi Şartlarda Yapılır?

Riskli yapıların kentsel dönüşüme girmesinin ardından kredi başvurusunda bulunmak isteyenler, faiz desteğinden faydalanabiliyor. Daha önceleri hem kira, hem de faiz desteğini beraber almak mümkün değilken, yapılan yeni düzenlemeyle binaları kentsel dönüşüme girenler, her iki uygulamadan da faydalanabiliyor. Kentsel dönüşüm kapsamında kredi alacaklar için faiz desteği, dairesi riskli yapı olarak tespit edilmiş bir binada olan vatandaşlar için uygulanıyor. Buna göre riskli yapının tahliye edilmesinin ardından, 1 yıl içinde kişinin faiz destekli krediye başvurması şartı aranıyor. Faiz desteği söz konusu olduğunda, konutlarda %4, iş yerlerinde ise %3 indirimden faydalanmak mümkün oluyor. Ancak bu indirim oranları yapıların enerji kimlik belgelerine göre değişebiliyor.

Faiz Desteği için Hangi Evraklarla, Nereye Başvurulur?

Faiz desteği için başvuru yapmak isteyen kişilerin bilmesi gereken ilk şey, kredi limitinin maksimum 400 bin TL olmasıdır. Binayı güçlendirmek için kredi çekiliyorsa, kredi limiti 160 bin TL’dir. Diğer yandan faiz destekli kredi başvuruları eğer bina tahliye edilmişse ve yıkıma hazırsa alınmaya başlanıyor. Çoğu kişi faiz destekli kredi almak için gereken belgeleri öğrenmek istese de, aslında bu kredi türü de konut kredisi olarak kabul edildiği için aynı belgeler istenmektedir. Başvuru da faiz desteği sunan bankalara normal bir kredi başvurusunu gibi yapılabiliyor. Banka başvurunuzu aldıktan sonra riskli yapı sorgulaması yapmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile iletişime geçmekte ve onay alındıktan sonra da kredi verilmektedir.

Bunları da beğenebilirsin