Sağlık Aktivasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?

Sağlık güvencesine sahip olmak, kişinin hayatı boyunca kendini çok daha iyi hissetmesine yardımcı olmakla kalmaz; aynı zamanda gerekli durumlarda teminat altında olması sayesinde tedavi masrafalrının tamamının veya bir bölümünün de karşılanmasını sağlar. SGK’lı olarak çalışan kişiler işe giriş tarihinden sonra, devlet hastanesi ve eczane gibi hizmetlerden ücretsiz bir şekilde yararlanabilmektedir. Diğer yandan daha önce herhangi bir işte çalışmamış olan ya da iş değiştiren kişiler, yeni bir işe girdiklerinde sağlık aktivasyonunu nasıl yapacaklarını merak ediyor. Yazımızda sağlık aktivasyonuna dair tüm merak edilenleri ele alacağız.

Sağlık Aktivasyonu Nedir?

Yeni işe başlayan ve 30 gün primi ödenen sigortalı bir çalışanın hastane ve eczane ihtiyaçlarını aktif hale getirerek sağlık hizmeti alma hakkı kazanımı sağlık aktivasyonu olarak adlandırılmaktadır. Eğer kişi aktivasyon işlemini yapmazsa, sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkını da elde edemez. Bu anlamda sağlık aktivasyonunun yapılması oldukça önemlidir.

Kişinin sağlık aktivasyonunu yapması, sadece kendisinin sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlamaz. Aynı zamanda belirlenen şartları karşılayan aile üyelerinin de bu hizmetlerden ücretsiz şekilde yararlanmasına yardımcı olur. Buna göre sağlık aktivasyonu yapan kişinin yakınlarının da hizmetlerden faydalanması için yerine getirilmesi gereken şartlar şu şekildedir:

  • Kişinin eşi sağlık aktivasyonu yapıldığında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.
  • Eğer 18 yaşından küçük çocuklarınız varsa sağlık aktivasyonu sonrasında sağlık hizmetlerinden otomatik olarak yararlanabilir.
  • Bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklar 18-25 yaş aralığında ise sağlık güvencesinden yararlanmak için anne ya da baba üzerinden sağlık güvencesi seçmelidir.
  • Sağlık aktivasyonunu yapan kişi yanında yaşadığı anne ve babasının da sağlık hizmetlerinden yararlanması için başvuru yapabilir.
Bu yazı ilginizi çekebilir

Sağlık Aktivasyonu Nasıl ve Nereden Yapılır?

Sağlık aktivasyonu yapmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Eğer online olarak sağlık aktivasyonu başvurusu yapmak istemiyorsanız, gerekli belgeler ile bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu merkezine başvuruda bulunabilirsiniz. Aktivasyonu online olarak yapmak isteyen kişilerin ise, e-Devlet sistemine giriş yapması gerekmektedir. T.C. kimlik no ve şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi” yazarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Eğer sigorta başlangıcı ile beraber sağlık aktivasyonu da yapılmışsa, sayfada “Müstehaktır, provizyon alabilir.” ibaresini göreceksiniz. Aktivasyon gerçekleştirilmemişse, sayfada yer alan adımları izleyerek işlemi tamamlayabilirsiniz. İstenen bilgilerin eksiksiz ve doğru şekilde yazılması bu noktada oldukça önemlidir.

Sağlık Aktivasyonu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Sağlık aktivasyonunu gerçekleştirebilmeniz için bazı belgeleri temin etmesi gerekmektedir. Sağlık aktivasyonu için gerekli belgeler ise, şu şekildedir:

  • Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt Belgesi (e-Devlet üzerinden ulaşılabilir)
  • Nüfus kayıt örneği
  • Öğrenci belgesi
  • Sağlık kurulundan alınmış olan onaylı rapor
  • Kimlik no
  • İkamet izni belgesi

Yukarıda yer alan belgelerin bir kısmına e-Devlet sistemi üzerinden ulaşmak mümkündür. Belgelerinizi tamamladıktan sonra, yukarıda belirttiğimiz başvuru adımlarını izleyerek sağlık aktivasyonunuzu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin