Sigorta Tahkim Komisyonu Nedir? Nasıl Çalışır?
Maddi ve manevi anlamda kendinizi güvence altına almanın en iyi yollarından biri olan sigorta poliçeleri sıklıkla tercih edilmektedir. Sağlık sigortası, hayat sigortası ya da trafik sigortası fark etmeksizin tüm sigorta türlerinde iki taraf arasında uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bazı durumlarda sigorta sözleşmelerinde iki taraf arasında anlaşmazlık çıkabilir. Bu gibi bir durumda başvurulması gereken kurum ise Sigorta Tahkim Komisyonu olarak karşımıza çıkar.
Sigorta Tahkim Komisyonu Nedir?
2008 yılında kurulmuş olan Sigorta Tahkim Komisyonu, sigorta sözleşmelerinde iki taraf arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklara çözüm sunmak için çalışmaktadır. Sigorta Tahkim Komisyonu’nun amacı ise sigortayı yaptıran kişi ve komisyona üye olan sigorta şirketi arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkları alanında uzman hakemlerce çözüme ulaştırmaktır.
İki taraf arasındaki sorunların çözümüyle beraber konunun mahkemeye taşınmasını da engelleyen Sigorta Tahkim Komisyonu, aynı zamanda daha hızlı çözüm sağlamaktadır.
Sigorta Tahkim Komisyonu Nasıl Çalışır?
Sigorta şirketi ile aranızda herhangi bir sorun oluşmuşsa ve siz bunun için söz konusu şirkete başvuru yaptığınız halde sorun 15 gün içinde çözümlenemediyse Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yaparak çözümün sağlanmasına yardımcı olabilirsiniz.
Sigorta Tahkim Komisyonu başvurusu esnasında başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması ve iddianızı destekleyen ilgili belgelerin sunulması gerekmektedir. Başvurunuzun değerlendirilebilmesi için ise bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. Bu şartlar ise şu şekilde;
- Sorun yaşadığınız sigorta şirketinin Sigorta Tahkim Komisyonu üyeliğinin olması gerekli.
- Uyuşmazlık yaşanan durumun sigorta şirketi Sigorta Tahkim Komisyonu’na üye olduktan sonra gerçekleşmiş olması lazım.
- Eğer tüm şartlar yerine getiriliyorsa başvuru bağımsız sigorta hakemleri tarafından incelenir ve yetkili mahkemeye iletilir.
- Sigorta Tahkim Komisyonu Başvurusunun Değerlendirilmesi
Başvuru yapıldıktan sonra şartların yerine getirilip getirilmediği konusunda komisyon raportörlerince inceleme yapılır ve 15 gün içinde konunun sigorta hakemleri tarafından ele alınıp alınmayacağı belirlenir. Başvurunun incelenmesi konusunda karar birliğine varıldığı takdirde konu bağımsız sigorta hakemlerine iletilir. 4 ay içinde ise konuya dair sonuca varılarak hakem kararı taraflara iletilir.