Sonbahar ve Kış Aylarında Tüketilmesi Gereken 10 Besin

Hava sıcaklığı düştüğünde, bağışıklığınızın da düşme olasılığı yüksektir. Sonbahar ve kış aylarında sağlıklı kalmanın en iyi yolu ise, antioksidanlar ve bağışıklığı güçlendirici besinler açısından zengin besinleri tüketmektir. Havaların giderek soğumaya başladığı sonbahar ve kış aylarında tüketmeniz gereken besinlerden bazıları ise şu şekildedir:

Ispanak: Ispanak soğuk aylarda çok sayıda sağlık yararı sağlayabilen bir sebzedir. A, B, C, E, K vitaminleri, çinko, magnezyum ve bol miktarda demir içerir. Bu özellikleriyle de, bağışıklığınızı artırmaya ve kemiklerinizi güçlendirmeye yardımcı olurken, görme kaybını önlemeye, hemoglobin seviyelerini artırtmaya ve vücudunuzdaki iltihaplanmayı azaltır.

Havuç: Havuç her zaman en sağlıklı sonbahar ve kış yiyecekleri arasındadır. A, B, B2, B3, C, K vitaminleri ve beta-karoten içerir. Ayrıca havucun kanser, diyabet ve kalp hastalıklarından muzdarip insanların iyileşmesine de yardımcı olduğu bulunmuştur. Havuç antioksidan bakımından zengin olduğu için mükemmel bir sebzedir ve cildiniz için de faydalıdır.

Pancar: Bu kırmızı sebze, demir, A, B6 ve C vitaminleri ile dolu olduğu için genellikle kış aylarında yenir. Pancar, karaciğeri toksinlerden arındırmaya, diyabet riskini azaltmaya ve hatta hareketsiz bir yaşam tarzından kaynaklanabilecek obezite ile mücadeleye yardımcı olur. Dahası, cansız kış aylarında tüm yemeklerinize biraz renk katabilir. 

Turp: Turp, potasyum, sodyum, C vitamini ve magnezyum içerir. Ayrıca, kalori değeri düşük ancak yüksek su oranına sahiptir ve bu da kış aylarında susuz kalmanızı engellemeye yardımcı olabilir. Bu besinler vücudunuzun grip gibi hastalıklarla savaşmasına yardımcı olabileceğinden, beslenme düzenine mutlaka dahil edilmelidir. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Brokoli: Sonbahar ve kış aylarında yenebilecek en iyi sebzelerden biri olan brokoli, bol miktarda kalsiyum, çinko, selenyum, folat, B6, B12, C ve K vitaminleri içermektedir. Ayrıca brokoli, yüksek lif içeriği ile bağırsak hareketlerini de kolaylaştırır. Diğer yandan brokolinin içerdiği mikro besinler, vücudunuzun soğuk aylarda gelişen bakteri ve virüslerle savaşmasına yardımcı olabilir.

Avokado: Son zamanlarda oldukça popüler hale gelen avokado mükemmel bir tekli doymamış yağ, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Bu meyve, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve vücudunuza yiyeceklerden besinleri emmek için gereken sağlıklı yağı sağlar. Bu nedenle Sonbahar ve kış aylarında haftada en az 1 kere beslenme düzenine dahil edilmelidir.

Brüksel Lahanası: Sonbahar ve kış mevsiminde sıklıkla görmeye başladığımız Brüksel Lahanası çok sağlıklı bir sebzedir. Aynı zamanda şaşırtıcı düzeyde fitokimyasal, vitamin, mineral (C ve K vitamini dahil) ve lif içerir. Ayrıca kanserle savaşmaya, kolesterolü düşürmeye, kilo vermeyi desteklemeye, kemiklerinizi güçlü ve sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

Bal Kabağı: Sonbahar itibariyle her yerde görmeye başladığımız bal kabağı lif, beta-karoten, antioksidanlar, protein, magnezyum ve potasyum açısından zengin bir besindir. Aynı zamanda karaciğerinizi temizlemek, cildinizi güzelleştirmek, iltihaplanmayı azaltmak, kanseri ve tip 2 diyabeti önlemek için bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olur. Bu nedenle sonbahar ve kış aylarında bal kabağı tüketmek oldukça önemlidir.

Peynir, Yumurta ve Balık: Yukarıda bahsettiğimiz sebzelerden bazıları size cazip gelmese de büyük olasılıkla yumurta, peynir veya balık seviyor olabilirsiniz. Bu besinler, bağışıklık sisteminin normal işleyişini artıran B12 vitamini içermesi nedeniyle soğuk havalarda tüketilmesi gereken besinler arasındadır.

Karnabahar: Turpgillerden olan karnabahar lif, antioksidanlar ve kolin bakımından zengindir. Karnabaharın hava kirliliğinin etkilerine karşı koymaya, gut ataklarını önlemeye ve bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle özellikle sonbahar mevsimiyle beraber tezgahlarda yerini alan karnabahar, en az haftada bir gün beslenme düzenine dahil edilmelidir.

Bunları da beğenebilirsin