Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Alırken Sormanız Gereken 5 Soru
Özel sağlık sigortaları gün geçtikçe daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor ve bu sayede sağlık hizmetleri için yapılan masraflar da azaltılmış oluyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası da, sıklıkla tercih edilen sigorta ürünlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası söz konusu olduğunda, SGK’lı olan herkes bu hizmetten faydalanabiliyor.
Özel hastanelerde gerçekleştirilen tedavi işlemleri için SGK masrafların bir kısmını karşılasa da, kalan tutar hasta tarafından ödenir. Tamamlayıcı sağlık sigortasında kalan tutar sigorta şirketi tarafından ödenir ve sigortalı kişi ek bir ücret ödemek zorunda kalmaz. Tamamlayıcı sağlık sigortasında poliçeler kişiye özel olarak hazırlandığından, doğru poliçe seçimi için sormanız gereken bazı önemli sorular bulunur. İşte tamamlayıcı sağlık sigortası alırken danışmana sormanız gereken 5 önemli soru ve detayları şöyledir:
1. Poliçe Kapsamında Yer Alan Teminatlar Nelerdir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası alırken poliçede yer alan ana teminatların neler olacağını mutlaka bilmeniz gereklidir. Bu sayede haklarınızı tam olarak bilir ve ekstra masraf oluşmasının önüne geçebilirsiniz. Tamamlayıcı sağlık sigortasında ana teminat ayakta ve yatarak tedaviyi kapsar. Buna göre kaza ya da hastalık sonucunda gerekli olan ameliyatlı ya da ameliyatsız yatarak tedavi hizmetlerinden ücret ödemeden faydalanabilirsiniz.
Ayakta tedavi teminatında ise, bir çok poliçede 1 yıl süreyle 10 defaya mahsus olmak üzere özel hastanelerde doktor muayenesi, tanı yöntemleri ve fizik tedavi hizmetlerinden faydalanmanız mümkündür.
2. Teminat Dışı Kalan Durumlar Hangileridir?
Sağlık sigortası yaptırmadan önce mutlaka teminat dışında kalan durumları da bilmeniz gereklidir. Bu sayede hangi durumlarda tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanamayacağınızdan emin olursunuz.
Tamamlayıcı sağlık sigortasında teminat dışında kalan haller, kişiden kişiye ve sigorta şirketine göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak poliçe yapılmadan önce geçirilmiş rahatsızlıklar, diş tedavileri, kısırlık tedavisi, estetik ameliyatlar, mide küçültme ameliyatları ve sünnet gibi durumlar sigorta kapsamında yer almaz.
3. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Masraflarını Karşılıyor mu?
Eğer bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, tamamlayıcı sağlık sigortasının doğum masraflarını karşılayıp karşılamadığını da sormanız önemlidir. Böylelikle planlamanızı buna göre yapabilirsiniz. Çünkü genellikle sağlık sigortalarında doğum masraflarının karşılanabilmesi için, hamile kalmadan önce en az 12 ay süre ile poliçe ödemelerinizi yapmanız gerekmektedir.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının ana teminatları arasında doğum yer almasa da, ek teminat olarak poliçenize dahil edilmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede hamileliğiniz sırasında yapılacak muayeneler ve tetkiklerin yanı sıra doğum masrafları da sigortanız tarafından karşılanır.
4. Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında Yaş Sınırlaması Var mı?
Her özel sağlık sigortasında belirli bir yaş sınırlaması olduğundan, tamamlayıcı sağlık sigortası almadan önce mutlaka bu konuyla alakalı bilgi sahibi olmanızı öneririz. Genellikle yaş sınırı sigorta şirketine bağlı olarak değişse de, tamamlayıcı sağlık sigortasından maksimum 65 yaşında olan kişiler faydalanabiliyor.
5. Hangi Hastanelerde Tedavi Olabilirim?
Tamamlayıcı sağlık sigortası almadan önce, hangi özel hastanelerin poliçe kapsamında yer aldığını öğrenmeniz gereklidir. Böylelikle yaşadığınız yere yakın özel hastanelerde sigortanın geçerli olup olmadığını anlayabilirsiniz. Her sigorta şirketi farklı özel hastanelerle anlaşma yaptığından, tamamlayıcı sağlık sigortasında da anlaşmalı özel hastanelere giderek tedavi olmanız gerekir.