Trafik Cezası Nasıl Öğrenilir? Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?
Trafiğe çıkan her sürücünün, belirlenmiş olan trafik kurallarına uyması zorunludur. Trafik kurallarının ihlal edilmesi sonucunda cezai yaptırım uygulanmaktadır. Özellikle ilk kez araç sahibi olan ve trafiğe yeni çıkan sürücüler, trafik cezası almama konusunda dikkatli olmalıdır. Ehliyet sahibi olunan ilk yıllarda kişiler stajyer sürücü konumunda olduğundan, ceza puanının fazla olması ehliyetlerinin sorgulanmasına neden olabilir. Diğer yandan çoğu sürücü trafik cezası nasıl öğrenilir diye merak ederken, trafik cezası sorgulama konusunda da araştırma yapmaktadır. Yazımızda trafik cezası sorgulama konusunda tüm detayları açıklayacağız.
Trafik Cezası Nasıl Öğrenilir?
Trafik cezası sadece ehliyete ya da sürücünün adına kesilmez. Özellikle şehirlerarası yollarda, plakanıza da ceza kesilebilir. Bu nedenle trafik cezasını öğrenmek için, belirli sürelerde sorgulama yapmanız gerekmektedir. Tüm trafik cezalarının ödenmesi için belirli bir süre olduğundan, bu süreyi kaçırdığınız takdirde ceza tutarı üzerinden faiz işleyecektir. Borcunuzun giderek çoğalmasını istemiyorsanız, trafik cezasını öğrenmek için e-Devlet sisteminden ya da GİB İnternet Vergi Dairesinden yararlanabilirsiniz.
Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?
Trafik cezası sorgulamak için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Devlet dairelerine dair işlemlerin hemen hemen tümü internet ortamından gerçekleştirilebildiği gibi, trafik cezası sorgulama da internet üzerinden yapılabilmektedir. Aynı zamanda online işlemlere gerek kalmadan da trafik cezası sorgulamak mümkündür. Online işlemler haricinde trafik cezası sorgulamak için sürücülerin araç plakası, tescil tarihi ve TC kimlik numarasını yazarak 1189’a SMS atması yeterlidir. Gönderilen SMS ardından plakaya yazılan trafik cezaları detaylı bir mesaj olarak gönderilmektedir. Aynı zamanda eğer sürücü cezaların son ödeme tarihlerine ulaşmak isterse, TCP AYRINTI yazarak aynı numaraya SMS atabilir.
Plakadan Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Plakadan trafik cezai sorgulaması söz konusu olduğunda kullanılabilecek yöntemler şu şekildedir:
- e-Devlet üzerinden plakaya yazılan trafik cezalarını sorgulamak için vatandaşların sisteme giriş yapması ve arama kısmına “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” yazması yeterlidir. Sonrasında karşınıza gelen ekranda adınıza kayıtlı aracın herhangi bir cezası olup olmadığını görebilirsiniz.
- Plakaya yazılan trafik cezaları Gelir İdaresi Başkanlığı resmi web sitesinden de sorgulanabilmektedir. Bunun için GİB İnternet Vergi Dairesine giriş yapmalı ve ardından “MTV ve Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme” sekmesine tıklamalısınız. Aracınızın plakasına ceza yazılmışsa bu sekmeden detaylarıyla birlikte incelemeniz mümkündür. Aynı zamanda bu yöntem sadece plakaya yazılan cezaları değil, ehliyete yazılan trafik cezalarını da görmenizi sağlar.
- Plakaya yazılan trafik cezasını öğrenmek için kullanılan bir başka basit yöntem ise internet bankacılığıdır. Bankanızın internet bankacılığından ya da mobil uygulaması üzerinden sorgulama yapmak için giriş yaptıktan sonra ‘Ödemeler’ kısmına ilerlemeniz gerekmektedir. Ardından karşınıza çıkan sekmelerde bulunan ‘Trafik Cezası’ kısmına gelin ve aracın plakasını yazarak sorgulama işleminizi tamamlayın. Bu işlem sadece caza sorgulaması için kullanılabilir. Çünkü ödemeler banka hesabına ek olarak kredi kartı ile de yapılabilmektedir.
Plakaya Yazılan Trafik Cezası Ne Zaman Gelir?
Plakaya yazılan trafik cezaları aynı zamanda sürücüye tebliğ edilmektedir. Trafik cezası kesildikten sonra 10 iş günü içinde sürücünün kayıtlı adresine tebligat yapılmalıdır. Diğer yandan plakaya kesilen trafik cezalarını internet üzerinden de kesildikten 3 gün sonrasında görmek mümkündür. Ancak trafik cezası 10 iş gününden uzun bir süre sonra tarafınıza gönderilirse, itiraz etme hakkınız olduğunu bilmelisiniz. Diğer durumlarda trafik cezası belirlenen süre içinde tebliğ edilmişse, sürücünün cezayı ödemesi gerekmektedir.