2018’de Konuta mı Yoksa Arsaya mı Yatırım Yapmalı?

Konut ya da arsa yatırımı yapmak genelde uzun vadede hep karlı olmuştur. Ancak iki yatırımın da birbirinden farklı olduğunu bilmek gerekir. Belediye sınırlarında olup, belediye tarafından parsellenmiş ve üzerinde bina yapımına izni olan alanlara arsa denilir. İmarlı yani üzerinde bina yapımı izni olmayan alanlara imarsız arsa denilen arazi denir. Yatırım amacıyla alınacak olan arsalarda yatırım çeşidine göre imarlı ve imarsız arsa statülerine dikkat edilmelidir. Konut insanlar tarafından kullanılan insanların yaşama ve barınma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik oluşturulmuş yapılardır.

İki yatırım aracı arasındaki farkı şöyle açıklamak da mümkün. Arsa yatırımı sadece arazinin kullanım hakkının kişinin üzerine geçmesini sağlar. Üzerine herhangi bir bina yapımı için veya inşaat işleri için farklı masraflar da arsa yatırımına dahil  olacağını bilerek yatırım yapmak faydalıdır. Konut yatırımı ise kişiye yaşam alanı ve barınma imkanı sağlayan bir yatırım argümanıdır.

 

Güncel Türkiye Ekonomisinde Konut ya da Arsa Yatırımı Nasıl Değerlendirilmelidir?

Bu yazı ilginizi çekebilir

2018 Türkiye ekonomisi göz önüne alındığında yatırım yapılacak olan şehrin ekonomik yapısı önemlidir. Günümüz Türkiye’sinde inşaat sektörü ilerlemiştir. Bundan dolayı konut almak istendiği takdirde çeşitlilik oldukça fazladır. Her türlü yatırım için çeşitlilik mevcuttur; örneğin kiraya vermek amacıyla alınan konut ve kişinin kendisinin oturmak için alacağı konutların dahi farkı gözetilerek binalar yapılmaktadır.

Bunun yanı sıra arsalarda tarım yapmak için alınacak arsalar veya bina yaptırmak için alınacak arsalarda fark vardır. Birisi şehrin merkezine yakın oldukça değer kazanırken diğeri şehrin dışında oldukça değer kazanır. Bunun için yatırım yapılacak şehrin geçim kaynağı denilebilecek unsurlar dikkate alınmalıdır. Örneğin tarım yapılan veya sanayinin gelişmekte olduğu şehrin daire veya bina yerine imarlı veya imarsız arsa almak daha makul ve geçerli bir yatırım olabilir.

Ancak büyükşehir belediyelerinde öğrenci ve memur sınıfının yoğunluğu sebebiyle kiraya verilmek üzere bir konut almak geçerli bir yatırım aracı olabilir. Öğrenci ve memur şehrinde alınacak olan konut kazanç getirebildiği gibi tarım veya gelişmekte olan sanayi şehirlerinde imarlı arsa almak kazanç sağlar. Bu iki yatırım aracı her durumda kesinlikle kar elde eder demek doğru olmaz.

Yatırım yapılacak şehrin sosyo-ekonomik düzeyi, halkın geçim kaynağı ve şehrin nüfus yoğunluğunun mesleki kaynak durumu gibi unsurlar objektif şekilde değerlendirilip yatırım için ön çalışmalar doğru tahlil edildiği takdirde Konut yatırımı da arsa yatırımı da kazanç getirebilir.

Bunları da beğenebilirsin