Aile Diş Hekimliği Uygulaması Nedir?

Diş ve diş eti rahatsızlıkları, tedavi edilmediği sürece sorunun çok daha büyümesine neden olabilir. Ancak,  düzenli kontrollerle önlenmesi de mümkündür. Bunun sağlanabilmesi için de ülkemizde uzun yıllardır devam eden aile hekimliği uygulaması gibi aile diş hekimliği uygulaması başladı. Aile diş hekimliği uygulaması, özellikle çocukların ağız ve diş sağlığı hakkında bilgi sahibi olmasını, diş çürüğü gibi rahatsızlıkların önüne geçerek küçük yaşta diş problemlerinin önlenmesini amaçlıyor. Bu yeni uygulamanın nasıl işlediği, ne gibi faydaları olduğu ve nasıl yararlanılabileceğine dair merak ettikleriniz olabilir. Yazımızla birlikte aile diş hekimliği hakkında merakınızı giderebilecek, sorularınıza yanıt bulabileceksiniz.

Aile Diş Hekimliği Uygulaması Nedir?

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve Aile Diş Hekimliği Modeli adıyla hayata geçirilen aile diş hekimliği uygulaması, diş ve diş eti rahatsızlıklarının önlenmesini ve takibini sağlayan, birinci basamak sağlık hizmetidir. Birinci basamak sağlık hizmetleri aile hekimliği, aile sağlığı merkezi ya da dispanserler gibi koruyucu sağlık hizmetlerinin verildiği, sağlıklı olmayı teşvik eden, tanı ve tedavi imkanı sunan, kolay erişilebilir ve hastanın ilk başvurduğu sağlık kurumlarıdır.

Aile diş hekimliği, aile bireylerinin düzenli aralıklarla aile diş hekimini ziyaretiyle gerçekleşir. Uygulamanın temelinde koruyucu ağız ve diş sağlığı sistemi yer alıyor. Bunun için pilot illerde, başta 0-12 yaş aralığındaki çocuklar olmak üzere tüm aile bireylerinin düzenli diş sağlığı kontrolleri yapılmaya başlandı.  Aile diş hekimliği uygulamasında aile bireylerini, özellikle de çocukları ağız ve diş sağlığı hakkında bilgilendirilmek ve onlara konunun önemi hakkında bilinç kazandırmak amaçlanıyor. Ağız ve diş bakımı, düzenli diş fırçalama ve beslenme alışkanlıkları hakkında öneriler veriliyor. Bununla birlikte düzenli kontrollerde diş çürüklerine karşı önlem almak, diş çürükleriyle karşılaşıldığında uygun tedaviyi gerçekleştirmek, diş temizliği ve bakımı yapmak gibi pek çok diş hekimliği hizmeti uygulanıyor.

Ağız ve diş sağlığı problemlerinin pek çoğunun önlenebilir olması nedeniyle bu uygulama oldukça büyük öneme sahip. Ayrıca düzenli kontroller sayesinde erken fark edilen rahatsızlıklarının tedavi sürecini de kolaylaştıracak. Çünkü ağız ve diş sağlığı problemlerinin tedavisinin gecikmesi sorunun büyümesine ve tedavi sürecini zorlaştırmaya yol açabilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Aile Diş Hekimliği Hangi İllerde ve Ne Zaman Başlayacak?

T.C Sağlık Bakanlığı, 2022 yılında çocuklarda ağız ve diş sağlığı problemlerinin önlenmesini sağlayabilmek için aile diş hekimliği uygulamasını başlattı. Uygulama ilk olarak pilot şehirler olan Eskişehir, Kırşehir ve Karabük’te başladı. Bu şehirlerde görev yapmakta olan diş hekimlerinden bazıları aile diş hekimi olarak görevlendirildi. Aile diş hekimleri, düzenli kontrolleri yaparak, gerekli tedaviyi gerçekleştirerek ilk etapta yaklaşık 10 bin çocuğa ulaştı. Pilot şehirlerde uygulamanın ardından aile diş hekimliği daha da geniş alanlara yayılmaya başladı.

Her yıl uygulama yeni şehirler eklenecek ve 2024 yılında da aile diş hekimliği uygulaması yaygınlaştırılacak. Böylece 2028 yılına kadar tüm Türkiye genelinde aile diş hekimliği uygulaması başlamış olacak. Bireyler MHRS ve e-nabız sistemlerinden profillerinden aile diş hekimlerini öğrenebilecek.

Aile Diş Hekimliği Randevusu Nasıl Alınır?

Aile diş hekimliği uygulaması henüz pilot şehirlerde gerçekleşiyor.  Uygulamanın başladığı şehirlerde hekim ziyaretleri randevulu ile gerçekleştiriliyor.  Bunun için MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) üzerinden randevu alınabiliyor. Aile diş hekimliği uygulamasının tüm ülke genelinde başladığı süreçte de MHRS üzerinden randevu alınabilecek.

MHRS üzerinden randevu almak için 182 numaralı hattı arayabilir ya da www.mhrs.gov.tr  internet sayfasından online randevu oluşturabilirsiniz. Randevunun ardından hekim muayenesi gerçekleştikten sonra aile diş hekiminiz tarafından gerçekleştirilen testlerin sonuçlarına da e-nabız sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Bunları da beğenebilirsin