Alkollü Kazayı Trafik Sigortası Karşılar mı?
Alkol kullanımı, kişilerin motorlu araç kullanma yeteneklerini sınırlayan veya ortadan kaldıran, yasalarca suç kabul edilen ve can ve mal kaybına neden olabilen bir durumdur. Karayolları Trafik Kanunu’nun 2318 numaralı 48. maddesi, alkollü araç kullanımını yasaklamış ve belirli bir promil sınırı getirmiştir.
Trafikte Alkol Sınırı Nedir?
Araç kullanımında alkol sınırı promil değerleri ile sınırlandırılmıştır. Ülkemizde araç kullanımında promil 0.5 ile sınırlandırılmış, ticari araç kullanan ve kamu hizmetinde çalışan kişilerin alkollü araç kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Yani kişisel bir araç kullanan kişilerin kanında 0.5 promile kadar alkol tespit edilmesi yasal sınırlar içindeyken ticari araç kullanan ve kamu hizmetinde çalışan kişilerden hiç alkol almamış olmaları beklenir.
Promil değerlerinin insan bedeni ve zihni üzerindeki etkileri şöyledir:
- 0.2 promil: Kişinin davranış kontrolü normale göre azalır ve ruh hali değişmeye başlar.
- 0.5 promil: Bu seviyede kişinin üzerinde rehavet etkisi vardır. Dikkat etme ve özenme yetenekleri azalır, koordinasyon becerileri azalır.
- 0.8 promil: Koordinasyonunda ve algılama becerisinde fark edilir azalma meydana gelir.
- 1.0 promil: Bu seviyede sarhoşluk belirgin durumdadır. Kişinin davranış ve duygularını kontrol etme becerisi zayıftır. Tutarsız ve kontrolsüzdür.
- 1.5 promil: Kişi ayakta durmakta dahi güçlük çeker ve denge problemi yaşar.
- 2.0 promil: Bedensel duyarlılık ve fiziksel-zihinsel idrak kaybolur.
- 3.0 promil: Refleks zayıftır ve bilinçte bulanıklık hatta bilinç kaybı gerçekleşebilir.
Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?
Alkollü araç kullanımında ceza hem kişinin daha önceki alkollü araç kullanımına hem de promil seviyesine göre değişkenlik göstermektedir.
- Sürücünün ilk kez alkollü araç kullandığı tespit edildiyse: İlk kez alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücüler için idari para cezası ve trafikten men cezası uygulanır. 2023 yılında idari para cezası ilk kez alkollü araç kullananlar için 4 bin 64 liradır. Sürücü ayrıca 6 aylığına trafikten men edilir yani sürücü ehliyeti gereken hiçbir motorlu taşıtı kullanamaz.
- Sürücünün ikinci kez alkollü araç kullandığı tespit edildiyse: Sürücünün aynı hatayı ikinci kez yapması halinde hem idari para cezası hem trafikten men cezası artırılır. Bu durumda ödeyecek idari para cezası tutarı 2023 yılı için 5 bin 96 liraya trafikten men cezası ise 2 yıla çıkarılır.
- Sürücünün üçüncü kez alkollü araç kullandığı tespit edildiyse: Sürücünün alkollü araç kullandığı üçüncü sefer tespit edilirse 8190 TL para cezasıyla birlikte 5 yıl trafikten men cezası alır. 5 yılın sonunda ancak psiko-teknik incelemeler sonucunda yeniden ehliyet alabilir . Bunun yanı sıra üç ve üzeri alkollü araç kullanımında, suçun ciddiyetine bağlı olarak, sürücü 6 aydan az olmamak üzere hapis cezası alır. Hakimin takdirine bağlı olarak bu cezayı adli para cezasına çevirmesi mümkün olabilir.
Alkollü Kazayı Trafik Sigortası Karşılar mı?
Alkollü araç kullanımında en sık karşılaşılan soru, sigortanın zararı karşılayıp karşılamayacağıdır. Alkol kullanımı sürücünün kusurlu davranışlarından sayılsa da kazada meydana gelen hasarın tamamının sebebi sürücünün alkollü olması olmayabilir. Bu sebepten kapsamlı bir inceleme gerekmektedir. Çünkü sigortanın ne ölçüde hasar karşılayacağı bu incelemeler sonucunda değerlendirmeye alınır.
Kısaca, kaza tespit tutanaklarında yer alan raporda kusur oranına bağlı bir değerlendirme yapılarak, sigorta tarafı olan sürücünün kusursuz olduğu oranda, sigorta karşılama yapabilir.
Kasko Alkollü Kazayı Öder mi?
Kaskonun trafik kazasını karşılama şartları sigortaya göre daha ağırdır. Kasko sigortaları sürücünün kusursuz olduğu durumlarda yani 0.5 promilin altında alkol kullandığı hallerde kazayı üstlenir fakat sürücü 1.0 promilin üstünde ise kazayı hiçbir şekilde karşılamaz. Ticari ve büyük araçlarda promil sınırı bulunmadığından yani sürücünün hiç alkol almamış olması gerektiğinden kasko 0.5 promilin altındaki alkol kullanımlarında da kazayı üstlenmez.