Virman Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bankacılık işlemlerinin büyük çoğunluğu bireysel müşteriler tarafından gerçekleştirilmekte ve her bir işlem de farklı isimle anılmaktadır. Bankaya giderek yapılabilecek işlemlerin yanı sıra, bankaya gitmeden de gerçekleştirilen birçok işlem bulunmaktadır. Diğer yandan bankalar arası yapılan birçok işlemin ne anlamda geldiği çoğu kişi tarafından anlaşılmayabilir. Virman işlemi de teknik terim olması nedeniyle, bu duruma bir örnek olarak verilebilir. Yazımızda virman nedir ve nasıl yapılır gibi birçok sorunun cevabını vereceğiz.

Virman Nedir?

Bankacılık terimlerinden biri olan ve aslında anlamı çok basit olan virman, esasen Fransızca kökenli “virement” kelimesinden dilimize geçmiştir. Virement ise transfer ya da aktarım gibi anlamlara gelmektedir. Bu durumda virman, para transferi işlemlerinden biridir. Ancak virman söz konusu olduğunda, transfer işleminin bir bankanın aynı şubesinde bulunan ve aynı kişiye ait olan iki hesap arasında gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu noktada çoğu kişi havale ya da EFT ile virman işlemini karıştırmaktadır. Havale aynı bankalar arasında yapılan para transferi işlemiyken, EFT farklı bankalar arasında yapılan transfer işlemini anlatmaktadır. Virman işlemi havale transferine benzese de, aktarımın aynı banka şubesinde ve aynı kişinin hesapları arasında olması gerekmektedir. 

Virman işlemine örnek vermek gerekirse; aynı bankada hem birikim, hem de vadesiz mevduat hesabınız olabilir. Bu durumda vadesiz hesabınızdan birikim hesabınıza yaptığınız her transfer virman işlem olacaktır.

Virman Nasıl Yapılır?

Virman işlemi söz konusu olduğunda, birçok farklı yöntem kullanılabilir. Bu işlemleri gerçekleştirmek için elbette en pratik yol, internet bankacılığı ya da mobil bankacılık kullanmaktır. İnternet bankacılığı ya da mobil bankacılık kullanarak virman işlemi yapmak istiyorsanız, transfer gerçekleştirmek istediğiniz hesabı seçerek anında virman işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Banka şubesine giderek de virman işlemini gerçekleştirmek mümkündür. Bunun için şubeye giderek hangi hesaplar arasında virman yapacağınızı ve tutarı belirtmeniz yeterlidir. Böylelikle banka şubesi sorumlusu, virman işlemini sizin için gerçekleştirecektir. 

Şubede beklemek istemiyorsanız ya da mobil bankacılık kullanmıyorsanız işlem yapacağınız hesapların bulunduğu banka şubesinin ATM’lerini kullanarak da virman yapabilirsiniz. ATM’den hesabınıza giriş yaparak hangi hesaptan, hangi hesaba transfer yapacağınızı seçmeniz yeterlidir.

Virman İşlem Nedir?

Virman işlem, aynı banka şubesinde yer alan hesaplar arasında aynı kişi tarafından yapılan para transferi işlemine verilen isimdir. Banka şubesinde, mobil bankacılıkta ya da ATM’lerde gerçekleştirilen virman sonucunda, bankanın sistemleri yapılan transferi virman işlem olarak görecektir. 

Virman İşlemi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Virman işlemi söz konusu olduğunda; özellikle banka personelinin işlemi gerçekleştirmediği, kişinin kendisinin işlem yaptığı durumlarda birçok faktöre dikkat edilmesi gerekmektedir. Öncelikle virman işlemi yaparken, bankanın sizden hiçbir ücret tahsil etmeyeceğini bilmeniz önemlidir. Diğer yandan virman işlemi için banka şubesine başvuracaksanız, işlem saatleri içinde bankaya gittiğinizden emin olmanız önemlidir. Çalışma saatleri dışında ise, ATM’lerden ya da mobil bankacılıktan virman işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Virman söz konusu olduğunda para transferi yapılacak hesapları doğru seçmeniz ve tutarı doğru girmeniz gerekmektedir. Virman işlemi kendi hesaplarınız arasında olacağından herhangi bir hata yapsanız bile, bunu düzeltmek çok daha kolay olacaktır. Çoğu zaman virman işleminde sıkıntılı süreçler yaşanmamaktadır. Çünkü kişi kendi hesapları arasında işlem yaptığından kolaylıkla ters yönlü işlemi tekrar ederek hesapları eski haline getirebilir.

Bunları da beğenebilirsin