ATM’den Kartsız Para Gönderme ve Çekme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Günümüzde finansal işlemleri daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmenin yollarından biri, ATM’lerde kartsız para gönderme ve çekme işlemleridir. Kartsız para gönderme ve çekme işlemleri, banka kartınızı yanınızda taşıma ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Bu işlem özellikle acil nakit ihtiyacı olan durumlarda veya kartınızı yanınızda bulundurmak istemediğiniz zamanlarda oldukça kullanışlıdır. Bu yazımızda ATM’lerden kartsız para gönderme ve çekme işlemlerinin nasıl yapıldığından ve nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

ATM’den Kartsız Yapılabilecek İşlemler Nelerdir?

Bankacılık teknolojisinin gelişmesiyle birlikte ATM’ler artık sadece nakit para çekmek veya hesap bilgilerini sorgulamak için kullanılmıyor. Günümüzde ATM’lerden farklı işlemleri de kartsız bir şekilde gerçekleştirmek mümkündür. İşte ATM’lerden kartsız yapılabilecek başlıca işlemler aşağıdaki gibidir:

  • Banka kartınızı kullanmadan ATM üzerinden kartsız bir şekilde nakit para çekebilirsiniz. 
  • ATM’lerden kartsız para gönderebilirsiniz. 
  • Kartsız olarak hesap bakiyenizi öğrenme ve hesap hareketlerinizi kontrol etme gibi bilgilere ATM üzerinden erişebilirsiniz.
  • Bazı bankaların ATM’leri üzerinden faturalara ödeme seçeneği sunmaktadır. Kartsız işlem yaparak fatura ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Bankaların kartsız kredi başvurusu seçenekleri de mevcuttur. ATM üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

Her bankanın kartsız işlem seçenekleri farklı olabilir. Bu nedenle kartsız işlemleri gerçekleştirmeden önce kendi bankanızın hangi işlemleri sunduğunu kontrol etmek önemlidir. 

ATM’den Kartsız Para Gönderme ve Çekme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Günümüzde sadece banka kartınızla değil ,kartsız bir şekilde de ATM’lerden para gönderip ve çekebilirsiniz. Peki ATM’den kartsız para gönderme ve çekme işlemleri nasıl yapılır?

Kartsız Para Gönderme: İlk adım olarak ATM’ye giriş yapın ve “Para Gönderme” veya “Havale” gibi bir seçeneklerinden birini seçin. Sonrasında ATM sizden alıcı kişinin kimlik bilgilerini girmenizi isteyecektir. Alıcının adı, soyadı, cep telefonu numarası ve bazı durumlarda alıcının banka hesap numarasını girmeniz gerekebilir. Bu bilgileri girdikten sonra alıcıya göndereceğiniz tutarı ATM ekranında belirleyin ve belirlediğiniz tutarı para yatırma bölgesine koyarak gönderim işlemine onay verin.

Kartsız Para Çekme: İlk olarak ATM’ye giriş yapın ve ATM ekranında eğer mevcutsa QR kod ile para çekme adımını, mevcut değilse kartsız işlem menüsünden para çekme seçeneğini tercih edin. Sonrasında QR kod ile işlem yapacaksanız mobil uygulama üzerinden kodu okutun, QR kod ile işlem yapmayacaksanız istenen bilgileri girin ve ATM ekranında çekmek istediğiniz tutarı belirleyin. Bazı bankalar, güvenlik nedeniyle kartsız para çekme işlemlerinde de doğrulama adımları isteyebilir. Bu adımları tamamladıktan sonra paranızı alabilirsiniz.

Kart Olmadan ATM’den IBAN’a Nasıl Para Gönderilir?

  • Bankalar, müşterilerine farklı kanallar aracılığıyla para transferi yapma imkanı sunmaktadır. Bu imkanlardan biri de, kart olmadan ATM’den IBAN’a para gönderme işlemidir. Kartınızı yanınızda taşımadan sadece IBAN bilgisine sahip olduğunuz kişiye hızlı ve güvenli bir şekilde para göndermek mümkündür. İşlem adımları ise şu şekildedir:
  • İlk olarak ATM’de kartsız işlemler menüsüne giriş yapın.
  • ATM ekranında “Para Gönderme” seçeneği belirecektir. Bu seçeneği seçin.
  • Para göndermek istediğiniz kişinin IBAN numarasını ATM ekranına girin. IBAN numarasını doğru bir şekilde girdiğinizden emin olun. 
  • Para göndermek istediğiniz tutarı ATM ekranında belirleyin.
  • Gönderim işlemine onay verin ve güvenlik doğrulama adımlarını tamamladıktan sonra parayı ATM’ye yatırın. 
  • Güvenlik doğrulama adımlarını başarıyla geçtikten sonra para gönderme işleminiz gerçekleşecektir ve belirttiğiniz IBAN numarasına para transferi yapılacaktır.

Unutulmamalıdır ki, kartsız para gönderme işlemi için bankaların belirlediği günlük veya aylık transfer limitleri vardır. Ayrıca bazı bankalar kartsız işlemler için ek ücretler alabilir. 

Bunları da beğenebilirsin