KKDF ve BSMV Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Nakit ihtiyacının karşılanmasında en çok tercih edilen seçeneklerden biri, kredi kullanmaktır. Kredi kullanmak isteyenler, başvuru esnasında hangi gereklilikleri karşılaması gerektiğini araştırır ve bankaların taleplerini yerine getirir. Kredi onayı sonrasında, bankalar tarafından dosya masrafı ya da ekspertiz ücreti gibi kesintiler yapılmaktadır. Bankaların kredi verirken belirli bir faiz hesaplaması yapması gerekmektedir. Bu faizler üzerinden de KKDF ve BSMV gibi bazı vergi kesintileri yapılır. Kredi onayının ardından size sunulan ödeme planında ya da kredi sözleşmesinde bu kısaltmaları görebilirsiniz. Çoğu kişinin detaylı olarak bilmediği ve öğrenmek istediği BSMV ve KKDF hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
KKDF Nedir?
Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu olarak da bilinen KKDF, Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılan bir kesintidir. Kredi faizi üzerinden %15 olarak alınan KKDF, konut kredisi hariç tüm kredi türlerinde geçerlidir.
KKDF Nasıl Hesaplanır?
KKDF hesaplaması faiz üzerinden yapılmaktadır ve banka veya finansman şirketleri tarafından verilen kredilerde, faizin %15’i olarak alınmaktadır. Buna göre kredi ödemesi yapan herkes, aylık belirli bir miktarda KKDF ödemesi de yapmaktadır. Banka kredilerinde faiz oranları her ay aynı olmamakla beraber, ilk aylarda ana paradan çok faiz ödemesi, sonraki aylarda ise faizden çok ana para ödemesi yapılır. Buna göre kredi ödemesinde ilk ayın taksidi için 200 TL faiz ödemesi yapacak bir kişi için 30 TL KKDF vergisi ortaya çıkmaktadır.
KKDF Hangi Durumlarda Alınır? Oranı Kaçtır?
KKDF konut kredisi hariç tüm kredi ürünleri için alınmakla beraber yurt dışından kredi kullanılması veya vadeli işlem yapılması durumunda da alınmaktadır. KKDF sadece bireysel müşterilerden değil, tüzel kişiler tarafından yapılan işlemler için de alınır.
Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) Nedir?
Her vatandaşın ödemekle yükümlü olduğu vergilerin yanı sıra, bazı vergi yükümlülükleri yapılan çeşitli işlemler sonucu doğabiliyor. İşte Banka Sigorta Muamele Vergisi de bunlardan biridir. Kısa adı ile BSMV olarak geçen, açılımında olduğu gibi bankacılık ve sigortacılık işlemlerinde alınan bu vergi, Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılmaktadır. Banka Sigorta Muamele Vergisi mükellefleri arasında başka bankalar ve sigorta şirketleri olmak üzere finansal ve aracı kuruluşlar bulunmaktadır. Dolaylı bir vergi olması nedeniyle, söz konusu kurumlardan hizmet alan kişilerden devlet adına tahsil edilen BSMV, sonrasında devlete aktarılmaktadır.
BSMV Nasıl Hesaplanır?
Kredi çektikten ya da sigorta poliçesi yaptırdıktan sonra, vatandaşlar sözleşmelerinde BSMV ibaresini görmektedir. Bunun bir vergi olduğundan haberdar olan vatandaşların aklına gelen ilk soru ise, BSMV’nin nasıl hesaplanacağıdır. Aslında Banka Sigorta Muamele Vergisi hesaplaması yapılan işleme göre değişmektedir. Bankacılık işlemlerinde BSMV vergi matrahı ve lehe alınan para üzerinden hesaplanırken, verginin belirlenmesindeki ana faktör aylık faiz miktarıdır. Örneğin ticari krediler, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi, kredi kartı borçları, vadeli mevduat faiz işletimi ve vadesiz mevduatlarda günlük günlük faiz işletimi söz konusu olduğunda, faiz kazanımlarından %15 oranında (7 Temmuz 2023 itibarıyle) BSMV kesintisi yapılmaktadır. BSMV, kredi ödemelerinde, aylık taksitlerde ilgili ayın faiz tutarı üzerinden alınır. Buna göre, eğer kişi kredi ödemesinde ilk taksit için 300 TL faiz ödemesi yapacaksa, Banka Sigorta Muamele Vergisi 45 TL olur.
BSMV Hangi Durumlarda Alınır?
Banka Sigorta Muamele Vergisi, temel olarak lehe alınan paralara ilişkin karşımıza çıkan bir vergi çeşididir. Bankalar kredi ödemelerinde ilk aylarda anaparadan çok faiz ödemesi almaktadır. İlerleyen yıllarda tüketicinin krediyi kapatma ihtimali olabileceği için özellikle uzun vadeli kredilerde ilk birkaç sene tüketici aslında anaparayı değil faiz tutarının çoğunluğunu ödemektedir. Bu da faiz tutarının yüksek olduğu ilk zamanlarda daha fazla Banka Sigorta Muamele Vergisi ödeneceği anlamına gelir. BSMV ihtiyaç kredisi ve türevleri, taşıt kredisi, KOBİ kredilerinde alınması zorunlu olan bir vergidir. Ancak konut kredilerinde BSMV vergisi alınmamaktadır.
Sadece kredilerde değil diğer finansal işlemlerde de BSMV ile karşılaşmanız mümkündür. Kredi dışında Banka Sigorta Muamele Vergisi alınan işlemler arasında kredili mevduat hesabı (KMH), vadeli mevduat hesabı, kiralık kasa ve kredi kartı yıllık ücretleri bulunmaktadır.
Kimler BSMV Öder?
Banka Sigorta Muamele Vergisi finansal işlemlerde karşımıza çıkan bir vergi türü olduğu için sadece bu işlemleri gerçekleştiren kişiler ödeme yapmaktadır. Kredi çeken, mevduat hesabı oluşturan ya da sigorta poliçesi yaptıran kişilerin BSMV ödemesi gerekmektedir. Ancak bu ödemeler çoğunlukla aylık taksitlerle beraber alındığı için ekstra başka bir yere ödeme yapılmasına gerek kalmaz. Kredi sözleşmesinde ya da sigorta poliçesi detaylarında BSMV tutarını kolaylıkla görebilirsiniz.