Nakliyat Sigortası Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Sigorta sözleşmeleri sayesinde tercih edilen poliçe kapsamında yer alan risklere karşı güvence sağlanmaktadır. Bireysel manada sağlık, eğitim ya da hayat sigortası gibi birçok alanda kendinizi güvence altına alabilirsiniz. Aynı zamanda ticari işletmeler de bu güvenceden faydalanmak için kendilerine uygun olan sigorta türünü tercih etmektedir. Bu sigorta türlerinden biri de nakliyat sigortasıdır. Mal taşıma esnasında oluşabilecek her türlü duruma karşı koruma sağlayan nakliyat sigortası, firmaların olası riskler karşısında zarar etmesini engellemektedir.

Nakliyat Sigortası Nedir?

Nakliyat sigortası söz konusu yükün bir yerden başka bir yere sevk edilmesi esnasında ortaya çıkabilecek hasar ya da kayıp yaşanması riskine karşı koruma sağlayan bir sigorta türüdür. Bu sigorta türü ile ticaret esnasında ortaya çıkabilecek sorunlara karşı güvence sağlanmakla beraber özellikle deniz ticaretinde sıklıkla tercih edilmektedir. 

Nakliyat Sigortası Ne İşe Yarar?

Nakliyat sigortası ile sadece nakliyat firmaları değil, taşımacılıktan faydalan müşteriler de korunmuş olur. Yaşanabilecek her türlü kazaya karşı taşınan malların garanti altına alınmasını sağlayan nakliyat sigortası, zorunlu bir sigorta türü olmasa da yaptırılması birçok avantajı da beraberinde getirir. Nakliye hizmeti alan herkesin faydalanabileceği nakliyat sigortası, kayıp ya da hasar durumunda mallarınızın güvence altında olmasına yardım eder.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Nakliyat Sigortası Türleri Nelerdir?

Nakliyat sigortası söz konusu olduğunda 3 ana grup olarak ayrıştırmak mümkündür. Nakliyat sigortası türleri şu şekildedir: 

Emtia Nakliyat Sigortaları: Tarihte ilk olarak Londra ve Lloyd’s’ta uygulanan Emtia nakliyat sigortası oldukça detaylı, uygulama esnasında titizlik uygulanması gereken ve uzmanlık gerektiren bir sigorta çeşididir. Emtia nakliyat sigortasında 3 farklı poliçe türü vardır. 

Sorumluluk Sigortaları: Nakliyat sigortaları arasında yer alan ve ikinci grup sigorta türü olan sorumluluk sigortaları, yurt içi ya da yurt dışı karayollarında emtia taşımacılığı yapan firmaların yanı sıra tersane sahiplerinin, marina sahiplerinin ve liman işletmecilerinin tercih edebileceği sigorta türüdür. Yurt içinde karayolları ile taşımacılık yapan firmalar sorumluluk sigortalarının alt kolu olan ve T.M.M olarak bilinen Taşıyıcı Mali Mesuliyet Sigortasından faydalanır. Ülkeler ya da kıtalar arası taşımacılık yapacak olan firmalar ise C.M.R olarak bilinen diğer sigorta türünden faydalanır.

Tekne Sigortaları: Nakliyat sigortasının üçüncü türü olan tekne sigortaları, her türlü deniz aracı ile yapılan taşımacılıkta geçerlidir. Denizde yaşanabilecek tehlikeli durumların akabinde oluşabilecek hasar bu sigorta ile teminat altına alınır. 

 

Bunları da beğenebilirsin