Çocuk ve Bebek Odası Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Ailelerin en özel dönemleri hiç şüphesiz en kıymetli varlıklarını, yani bebeklerini bekledikleri dönemlerdir.  Bu dönemde ebevenylik heyecanı saran anne ve baba ailenin yeni üyesine en uygun koşulları sağlamayı ister. Siz de konforlu bir bebek odası yaratmak için araştırma sürecine girdiyseniz hijyenden havalandırmaya kadar bebeğiniz için rahat ve huzurlu bir oda yapmanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

 

Çocuk & Bebek Odasının Konumu

Çocuk ve bebek odası oluştururken kendi odanıza en yakın odayı seçmelisiniz. Bu şekilde onları rahatlıkla duyabilir ve hızlıca ilgilenebilirsiniz. Bebeğiniz için düşündüğünüz odanın güneş ışığı alan bir oda olmasına özen gösterin. Gün ışığını alan büyük pencerelerin olması hem çocuğunuzun güneşten faydalanarak D vitamini almasını sağlayacak hem de bolca temiz hava alabilmesi için uygun bir zemin hazırlayacaktır.

 

Çocuk & Bebek Odasının Zemini

Çocuk odasının zemini de temizlik bakımından oldukça önemlidir. Parke ve benzeri malzemelerden olursa kolay temizlenebilir. Halı, halıfleks ve halı türü diğer malzemeler odadaki nemi emdiği için alerjik bünyeli bebekler için nefes almayı güçleştirebilir, toz tuttuğu için de bebeğin sağlığına ciddi anlamda zarar verebilir. Bebek odası ahşap mobilyalar içermeli ve odada pastel tonlar tercih edilmelidir.

 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Çocuk & Bebek Odasının Güvenliği

Güvenlik çocuğunuz için en önemli meseledir. Çocuk ve bebek odası öncelikle güvenli olmalıdır. Prizler kapaklı, elektrik kabloları gizli olmalıdır, pencere önünde çocuğun tırmanacağı eşyalar olmamalıdır. Çocuğunuzun karyolası da düşmemesi için dar parmaklıklı ve uygun yükseklikte olmalıdır. Çocuğun kolu veya kafası sıkışacak şekilde karyolasında veya diğer eşyalar arasında boşluklar bulunmamalıdır. Gerekirse çekmece kulpları olmayan mobilyalar tercih edilmeli, bebeğin çekmeceleri açıp düşmesi önlenmelidir. Çocuk ve bebek odasında bulunan eşyalar duvara monte edilmeli, üzerlerine düşme riski ortadan kaldırılmalıdır.

Çocuk & Bebek Odasının Işıklandırması

Çocukların sağlıklı bir şekilde uyku hormonu sağlayabilmesi ve rahat bir gece uykusu çekebilmesi için karanlık ortamlarda uyumaları en doğru uygulamadır. Yine de özellikle yeni doğanların sıkça uyandıkları ve emzirme gibi etkenleri düşünerek çocuk ve bebek odasında gece lambası bulunmalıdır. Bu lambalar gözü yormayacak şekilde düşük voltajlı olmalı. Ayrıca çocuğun ve bebeğin odasında konacak tavan lambalarının da çok yüksek ışık saçan lambalar olmaması gereklidir. Çocuğun göz sağlığı açısından kullanılan ışığa dikkat edilmelidir.

 

Çocuk & Bebek Odasında Oyun Alanı

Çocuğun odasında oyun oynayabileceği kadar optimum bir oyun alanı da yer almalı, çocuk odası seçerken odanın bu alanı sağlayabilecek büyüklükte olmasına özen gösterilmelidir. Bebeğin yatağı da kemik sağlığı bakımından ortopedik olmalı, çok sert veya çok yumuşak yataklar tercih edilmemelidir.

Bunları da beğenebilirsin