Ehliyet için Sağlık Raporu Nedir? Nereden Alınır?
Ehliyet almak isteyen kişiler sürücü kursuna başlamadan önce, kayıt için istenen evrakları hazır bulundurmalıdır. Sürücü kursuna başlarken istenen evraklardan biri de, ehliyet için sağlık raporudur. Sağlık raporu sadece ehliyet alacaklar için değil, sürücü belgesini yeniletecek olan kişiler için de zorunludur. Yazımızda ehliyet için sağlık raporunun nasıl alınacağı ve merak edilen sorularla alakalı detaylı bilgi paylaşacağız.
Ehliyet için Sağlık Raporu Nedir?
Ehliyet işlemlerinde sürücü belgesinin çıkartılabilmesi ve kişinin sürücü kursuna başlaması için bazı evraklar gereklidir. Bu evraklardan biri de, ehliyet için istenen sağlık raporudur. Ehliyet alırken sağlık raporu istenmesinin nedeni ise, kişinin sürücü olmaya uygun bir sağlık durumunun olup olmadığını görmektir. Sağlık raporu sayesinde ehliyet almak isteyen kişilerde herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığı anlaşılmaktadır. Diğer yandan yeni yasayla beraber, hafif araç sürücülerinin 10 yılda bir sağlık raporu almaları ve ehliyetlerini yeniletmeleri zorunlu hale gelmiştir. Ancak ağır araç sürücülerine verilen C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyet sahibi olanların 5 yılda bir sürücü belgelerini yeniletmeleri gerekiyor.
Ehliyet almak isteyenlerden talep edilen sağlık raporunu alırken işitme kaybı, denge kaybı, uyku bozukluğu, görme bozukluğu, epilepsi ya da katarakt gibi durumların olup olmadığına bakılmaktadır. Araç kullanımını etkileyen sağlık sorunlarının olması durumunda, sağlık raporunda sürücü olmaz ibaresi yer alır. Sürücü belgesi için gerekli sağlık raporunda en çok önem verilen test ise, göz muayenesidir.
Ehliyet için Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Ehliyet çıkarmak için gereken sağlık raporunun alınabileceği birçok kurum bulunmaktadır. Hangi kurumdan sağlık raporu alınacağı ise, tamamen kişinin tercihlerine bağlıdır. Ehliyet için sağlık raporu alırken herhangi bir ücret ödemek istemiyorsanız, aile hekimliğine başvurabilir ya da devlet hastanesine giderek sürücü belgesi için sağlık raporu almak istediğinizi belirtebilirsiniz. Diğer yandan özel hastaneler, özel tıp merkezleri, özel muayenehaneler, polikliniklerden veya tıp merkezlerinden de ehliyet için sağlık raporu almak mümkündür.
Ehliyet için Sağlık Raporu Ücreti Nedir?
Ehliyet için sağlık raporu alacak olan vatandaşlar bu konuda araştırma yaparken ücretini de merak etmektedir. Eğer ehliyet başvurunuzda vereceğiniz sağlık raporunu aile sağlığı merkezlerinden ya da devlet hastanelerinden alacaksanız, herhangi bir ücret ödemenize gerek kalmaz. Ancak özel klinik ya da hastane gibi kurumlardan alınacak olan sağlık raporları için ücret talep edilmektedir. Diğer yandan ehliyet için sağlık raporu ücreti söz konusu olduğunda net bir tutar belirtmek mümkün değildir. Her sağlık kurumunun kendi belirlediği fiyat politikalarına göre değişkenlik göstermektedir. Herhangi bir sürprizle karşılaşmamak adına, sağlık raporunu almadan önce tercih ettiğiniz kurumdan fiyat bilgisi almanızı öneririz.
Ehliyet için Sağlık Raporu Ne Kadar Sürede Alınır?
Ehliyet için sağlık raporu talebinde bulunduktan ve gerekli testler uygulandıktan sonra, raporun çıkmasının ne kadar süreceği de sıklıkla merak edilmektedir. Bu durum gittiğiniz sağlık kurumunun yoğunluğuna ve çalışma prensibine bağlı olsa da, genellikle aynı gün içinde sağlık raporu alınabilmektedir. Diğer yandan alınan sağlık raporunun geçerlilik süresinin 2 yıl olduğunu bilmekte de fayda vardır.