Erkeklerin Düzenli Yaptırması Gereken Tahliller ve Testler
Sağlığınız konusunda proaktif olmak, genel sağlığınızı desteklemenin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle düzenli olarak yaptırılması gereken tahlil ve testler hayatın her aşamasında çok önemlidir. Hiçbir erkek kalp hastalığı veya kanser gibi ciddi sağlık durumlarını düşünmek için çok fazla zaman harcamak istemez. Ancak risk faktörlerini veya hastalıkların erken belirtilerini aramak için tasarlanmış sağlık kontrollerini aksatmamak çok önemlidir.
Erkekler için Rutin Sağlık Kontrolleri Nelerdir?
65-75 yaş arası, daha önce sigara kullanmış erkekler, abdominal aort anevrizması için kontrol yaptırmalıdır. Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) çalışması gibi bir görüntüleme yöntemleri, aort anevrizmasının varlığını, boyutunu ve kapsamını belirlemeye yardımcı olabilir.
35 yaş ve üzerindeki tüm erkekler, kolesterol düzeylerini düzenli olarak kontrol ettirmelidir. Diyabet, yüksek tansiyon veya kalp hastalığı geçmişiniz varsa, kolesterol düzeylerini 20 yaşından itibaren kontrol ettirmelisiniz.
Her erkeğin tansiyonunu düzenli olarak kontrol ettirmesi gerekir ve diğer kardiyovasküler risk faktörlerine sahip hastalar tansiyon düzeylerini daha sık kontrol etmelidir.
Tüm erkekler 50 yaşından itibaren kolorektal kanser taramasından geçmelidir. Ailesinde kolorektal kanser öyküsü olan kişiler, daha da erken kolonoskopi yaptırmalıdır. Kolon kanserini tespit etmeye yardımcı olabilecek birkaç farklı test vardır, ancak kolonoskopi altın standart olmaya devam etmektedir.
Yüksek tansiyonu olan veya yüksek tansiyonunu kontrol altına almak için ilaç kullanan erkekler, diyabet taraması yaptırmalıdır. Diyabet için tercih edilen tarama, son üç aydaki ortalama kan şekerinizi ölçen bir kan testidir.
Algılanan risklerden bağımsız olarak 65 yaş ve altındaki tüm erkekler, HIV taramasından geçmelidir. 65 yaş üstü erkekler tarama yaptırma konusunda doktorlarıyla konuşmalıdır.
Erkekler için Genel Kontrol İçin Hangi Tahliller ve Testler Yapılmalı?
Tansiyon: En az üç ile beş yılda bir veya hipertansiyon riskiniz varsa daha sık kontrol ettirin.
Kolesterol: Kolesterolünüzü her dört ile altı yılda bir test ettirin.
Tip 2 diyabet: Fazla kilolu veya obezseniz, her üç yılda bir kan testi yaptırın.
Kolonoskopi: 45 yaşında, kolon kanseri taramasına ne zaman başlayacağınız konusunda doktorunuzla konuşun.
Ultrason: Daha önce sigara içtiyseniz, abdominal aort anevrizmasını test etmek için ultrason gerekmektedir.
Erkekler Hangi Yaşta Hangi Tahlilleri ve Testleri Yaptırmalı?
20+ Yaş
Tansiyon testleri: Tansiyon testleri, atardamarlarınızdaki basıncı ölçer.
Kolesterol Taraması: Yüksek kolesterol seviyeleri, inme ve kalp hastalığı riskinizi artırır. Ailenizde diyabet veya kalp hastalığı öyküsü varsa, yıllık taramalara ihtiyacınız olabilir.
Cilt Kanseri: Ailenizde cilt kanseri öyküsü varsa veya çocukken güneş yanığı yaşadıysanız, cilt kanseri için daha yüksek risk altındasınız. İlk olarak, temel cilt kontrolü için bir dermatoloğa danışın.
40+ Yaş
Diyabet: Ailede prediyabet ve diyabet olabilir, bu nedenle geçmişinizi biliyorsanız her üç yılda bir tip 2 diyabet taraması yaptırmanız önerilir.
Glokom: Optik sinir hasarı oluşmadan önce glokomu tespit etmek ve tedavi etmek için düzenli göz muayeneleri önemlidir. Birçok glokom formunun hiçbir uyarı işareti yoktur, bu nedenle erken teşhis zorunludur.
50+ Yaş
Kolonoskopi: Kolonoskopi, kalın bağırsakta (kolon) ve rektumdaki değişiklikleri veya anormallikleri tespit edebilir. Doktorlar, ortalama bir kolon kanseri riskiniz varsa, 50 yaşında taramaya başlamanızı önerir.
Prostat Kanseri: Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserlerden biridir ve prostat spesifik antijen (PSA) testleri kullanılarak tespit edilebilir.
65+ Yaş
Abdominal Aort Anevrizması: Daha önce sigara içtiyseniz, abdominal aort anevrizmasını test etmek için bir ultrason yaptırmanız gerekir.
Tahliller ve Testler Özel Sağlık Sigortası Karşılar mı?
Özel sağlık sigortası poliçede belirlenmiş olan tüm test ve tahlilleri karşılamaktadır. Erkekler için yukarıda belirtilen tüm testlerin özel sağlık sigortası poliçesi kapsamında yer alması durumunda poliçe şartlarına bağlı olarak karşılanır.
Tahliller ve Testleri Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Karşılar mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortası ile anlaşmalı özel hastanelerde tahlil ve testler kapsam dahilinde ise yapılmaktadır. Ancak poliçede belirtilen limitler ve poliçedeki diğer koşullar dahilinde gerçekleştiğinden, sigorta şirketinizle konuşmanızı öneririz.