Gaita Testi Nedir ve Nasıl Yapılır? Gaita Testi Sigorta Kapsamı
Bağırsak, mide ve sindirim sistemi sağlığının kontrol edilmesi için çeşitli testler bulunmaktadır. Bu testlerden beri de Gaita (Dışkı) testidir. Bu yazımızda, Gaita testi nedir, nasıl ve neden yapılır? Soruların cevabını bulacaksınız.
Gaita Nedir?
Gaita, besinlerin sindirilip emildikten sonra sindirilmemiş kısmın bağırsak yoluyla atılan vücut atığıdır. Feçes terimi de tıbbi alanda dışkıyı tanımlamak için kullanılır. Dışkı veya gaita, besin artıklarının yanı sıra vücudumuzdaki özellikle mide ve bağırsaklarımızdaki mikroorganizmaları ve saframızdaki bileşenleri içerir. Bu nedenle, sağlık durumumuz hakkında gaitadan bilgi edinmek mümkündür. Gaita’nın rengi ve sıvılık-katılık oranı da vücut sağlığımızla ilgilidir.
Gaita Testi Nedir?
Gaita testi, dışkıdan alınan örneklerle yapılan bir testtir. Bu test, alınan dışkının analiz edilmesi ve örnek alınan kişinin beden sağlığını etkileyen olumlu ve olumsuz durumların saptanması ile gerçekleşir. Gaita testi; bağırsak enfeksiyonları, bakteri, mide ve sindirim sistemindeki hastalıkların tanısı için gereklidir.
Gaita tektikleri aşağıdaki gibidir:
Gaita mikroskopisi: Kişiden alınan Gaita örneği sıvı ile birleştirilir ve mikroskop camına yayılması sağlanır. Bu sırada mikroskop ile Gaita incelenir.
Fekal enzimler: Gaita örneğindeki fekal enzimlerin seviyesi tespit edilir ve varsa kişinin beslenme problemlerine sebep olan unsurlar saptanır.
Gaita kültürü: İshal şikayetiyle başvuran kişilerden Gaita kültürü alınır ve ishalin sebebi belirlenir.
Gaita besin incelemesi: Gaita tükettiğimiz besinler hakkında bilgi veren bir atıktır. Bu tektiklerle beslenme sorunları ve sindirim sistemini olumsuz etkileyen besinler saptanabilir.
Gaita Testi Neden Yapılır?
Gaita testinin yapılmasında birçok sebep olabilir. Kişiler direk sindirim sistemindeki ve boşaltım sistemindeki sorunlar sebebiyle başvurabilecekleri gibi yüksek ateş ve halsizlik gibi enfeksiyon semptomları sebebiyle de hastaneye başvurabilir. Bu gibi durumlarda enfeksiyonlu bölgeyi ve enfeksiyonun kaynağını tanımlamak için de gaita testi yapılabilir.
Genel olarak Gaita testi şu sebeplerle yapılmaktadır:
- Sindirim sitemindeki problemler: Mide, karaciğer, pankreas ve safra kesesi sorunları ve bunlarla ilişkili semptomlar.
- Bağırsak yolundaki sorunlar: kabızlık, ishal, kanlı ve rengi bozuk dışkı.
- Beslenme problemleri: Kimi zaman yeme bozuklarının sebebi araştırılmak için de Gaita testi istenebilir.
- Enfeksiyon: Yüksek ateş halsizlik gibi enfeksiyon belirtilerinin kaynağının araştırılması için Gaita testi gerekli görülebilir.
Gaita Testi Nasıl Yapılır?
Gaita testi için öncelikle hastanın Gaita numunesi vermesi gerekmektedir. Daha sonra numune sıvı forma getirilir ve bu sayede mikroskop camında incelenebilir hale gelir. Mikroskop altında gaitadaki parazit ve bakteriler gözlemlenir.
Gaita Testinde Nelere Bakılır?
Gaita testinde öncelikle dışkının rengi ve sıvılık-katılık oranı kontrol edilir. Gaita’ların rengi uzmanlara sorunun hangi organla ilgili olduğu hakkında yol göstermektedir. Ayrıca gaitanın mukuslu olması enfeksiyona işaret eder. Kabızlık problemi yaşayan kişilerde bağırsak florasında sorunlar olabileceği gibi mantar problemi de olabilir.
Kısaca gaita testinde şunlara bakılır:
- Dışkının rengi
- Dışkının sıvılık katılık oranı
- Dışkıdaki parazitler
- Dışkıdaki bakteri oranları
- Dışkıdaki vitamin ve mineral oranları
Gaita Tahlili aç mı Tok mu?
Gaita testinde kişilerin son 10-12 saat yemek yememiş olması gerekmektedir. Bu sayede gaita hastanın sağlık durumu hakkında daha doğru bilgi verebilir. Son 10-12 saat içinde tüketilen besinler gaitaya karışması halinde yanıltıcı veri oluşturabilmektedir.
Gaita Sonucu Hemen Çıkar mı?
Gaita testleri genellikle 48 saat içerisinde sonuçlanır fakat bazı durumlarda hastalardan üç ayrı günde üç farklı örnek istenmektedir. Takipli yapılan testlerin sonucunun çıkması 1 hafta – 10 gün sürebilmektedir.
Gaita Testi Özel ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kapsamı
Tamamlayıcı sağlık sigortaları ayakta tedavi teminatı kapsamında gaita testi ücretsiz yapılabilmektedir. Özel sağlık sigortası da Gaita testi kapsar. Fakat bu teminatın kapsamı, sigorta şirketi ve farklı planlara sahip poliçelere göre değişkenlik gösterebilir.