Kredi Teminatları Nelerdir? Kredi Alırken Teminat Nasıl Gösterilir?

Eğitim, tatil ve nakit ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, araba ya da ev almak için de kredi kullanımı sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak kredi kullanmak ancak detaylı bir araştırma yapıldığında ve ödeme güçlüğü oluşturmadığında mantıklı bir araçtır. Kredi alarak nakit ihtiyaçlarınızı kolaylıkla karşılayabilir ve belirlenen faiz oranlarına göre belirli bir vadede borcunuzu ödeyebilirsiniz. Diğer yandan bazı bireysel kredilere yapılan başvurular kısa süre içinde sonuçlansa ve herhangi bir ek şart gerektirmese de, bazı kredi türlerinde istenen koşulları sağlamak önemlidir. Bu koşullar arasında bankaya teminat göstermek, ilk sırada yer almaktadır. Yazımızda kredi teminatları hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Kredi Teminatları Nelerdir?

Bankalar için kredi başvurusu sırasında teminat gösterilmesi, söz konusu borcun sorunsuz şekilde geri ödenebileceğine dair güvence sağlamaktadır. Bu noktada kredi başvurularında teminat gösterilmesi bankalar tarafından oldukça önemsenen bir konudur. Çünkü teminat bankanın alacaklarını tahsil edememesi sonucunda alacakların kısmen ya da tamamen güvence altına alınmasını sağlamaktadır. Kredi teminatları söz konusu olduğunda ise, iki türde teminattan bahsedebiliriz. Bunlar şahsi ve maddi teminatlardır. 

Şahsi teminat söz konusu olduğunda, kredi borcuna karşılık üçüncü bir şahsın borcu ödeyeceğine dair kefil olması gerekmektedir. Kefil olan kişi, kredi teminatı olarak sayılmaktadır. Çünkü asıl borçlunun borcunu ödeyememesi durumunda, tüm yükümlülükler kefil tarafından karşılanacaktır. 

Maddi teminat ise, bankanın borcun ödenmemesi durumunda alacaklarını tahsil etmek için kullanabileceği taşınmaz mallar anlamına gelmektedir. Ev ve arsa gibi taşınmazlar maddi teminat olarak kabul edilirken, kişinin kredi başvurusu esnasında belge olarak sunduğu maaş bordrosu da bu teminat türüne dahildir. Alacak senetleri ve çekler de bankalara kredi teminatı olarak gösterilebilecek varlık türleri arasında yer almaktadır. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kredi Alırken Teminat Nasıl Gösterilir?

Kredi alırken bankanın ilk düşündüğü şey, verilen kredinin aylık borçlarının zamanında ödenip ödenmeyeceğidir. Bu nedenle teminat talep edilir ve böylece alacakların tahsil edilmemesi durumunda banka kendini güvence altına alarak borç miktarını bir şekilde karşılayabilmesi sağlanır. Kredi alırken hangi belgelerin gerekli olduğu genellikle bilinse de, kredi teminatı söz konusu olduğunda çoğu kişinin fazla bilgi sahibi olmadığı söylenebilir.

Kredi alırken teminatı göstermek gerekse bile, kimi zaman bu teminatların çok büyük varlıklar olmasına gerek yoktur. Bireysel kredilerde yüksek meblağlar haricindeki başvurularda, bankalar sadece maaş bordrosunu yeterli bir teminat olarak kabul etmektedir. Kişinin bankaya sunduğu maaş bordrosu ekonomik durumu gösterdiği için, bankalar alınacak kredinin taksitlerinin ödenip ödenmeyeceğini kolaylıkla anlayabilir. Ancak konut kredisi gibi yüksek rakamların dikkat çektiği kredi türlerinde, teminatların değişmesi mümkündür. Kimi zaman kredi başvurusu yapan kişinin finansal geçmişi nedeniyle şahsi teminat talebinde bulunulması mümkündür. 

Bankalar şirketler tarafından talep edilen kredilerde maddi teminat sunulması istenmektedir. Firmaların talep ettiği yüksek meblağlı kredilerde bankanın kendini güvence altına alabilmesi için ev ya da arsa gibi taşınmazların teminat olarak gösterilmesini isteyebilir. Diğer yandan şirket sahibi çek ya da alacak senetlerini de teminat olarak göstererek kredi başvurusunun onaylanmasını sağlayabilir.

Kredi alırken teminat göstermek sadece bankalar için değil, kişiler için de faydalıdır. Çünkü gösterilen teminatlar ile bankaya herhangi bir ödeme güçlüğü yaşamayacağınızı kanıtlayabilirsiniz. Diğer yandan bu teminatlar sayesinde kredi miktarı da daha fazla olabilir. Çünkü sade maaş bordrosu ile başvuru yapılan kredinin miktarı, taşınmaz malların teminat gösterildiği bir kredi miktarından daha az olacaktır.

Bunları da beğenebilirsin