İskanı Olmayan Eve Kredi Çıkar mı?

Ev inşaatına başlanacak olan arazinin işaretlenmiş konumu

Ev sahibi olmak günümüzde birçok kişinin hayallerini süslemektedir. Fakat hem ev sahibi olma aşamasında hem de ev sahibi olduktan sonra mülkünüz adına dikkat etmeniz gereken temel bir unsur bulunuyor, iskan belgesi.

Konut sahibi olan fakat sahip olduğukonutun iskan belgesi bulunmayan kişilerin evlerini satarken karşılaştıkları temel sorularından birisi iskanı olmayan evin krediye uyumlu olup olmadığıdır. Bu yazımızda da iskan belgesinin ne anlama geldiğine ve iskan belgesi olmayan evlerin krediye uyumlu olup olmadığına değinerek iskan belgesi olmayan bir evi almayı düşünen kişilerin akıllarındaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.

İskan Nedir?

Kelime anlamı neticesiyle iskan, yaşam alanlarının toplu bir şekilde inşa edilmesi, kişilerin barınma ihtiyacını karşılamak adına tahsis edilen belli bir alanda konut sahibi olması anlamına gelmektedir. İskan belgesi bulunan ev ise yapı kullanım ve oturma izni olan, belediyeler tarafından onaylanmış bir inşaat projesine ait olan evlerin genel durumudur. İskan belgesi söz konusu konutun ruhsatı ile bağlantılı olarak yer almaktadır. Bir diğer şekliyle iskan belgesi söz konusu konutun inşaat sürecinin tamamlandığı ve oturmaya elverişli olduğunu kanıtlayan resmi nitelikle oldukça önem arz eden bir belgedir.

İskan Belgesi Nasıl Alınır?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Diğer adıyla yapı kullanma izin belgesi olarak da adlandırılan iskan belgesi, ilgili belediyelerin imar müdürlüklerinden temin edilebilmektedir. Bu belgeye sahip olmak için temel şart, inşaatın belirlenen süreç içerisinde tamamlanmış olması durumudur. İskan belgesine sahip olmak için öngörülen temel şartlardan birisi ise söz konusu yapının ruhsatı alındıktan sonraki 2 sene süresine inşaat çalışmalarına başlanılmış olmasıve bu çalışmaların 5 sene içerisinde tamamlanmış olması koşullarıdır. Bu koşulları sağlayan konut ve projeler dahilinde belediyeye başvuran kişiler iskan belgesini alabilmektedirler.

Özetle iskan belgesi bir evin konut özelliği taşıyıp taşımadığını gösteren ve vurgulayan resmi bir belgedir. Sahip olunan konutun iskan belgesine sahip olması bankadan çekilmesi planlanan krediden, elektrik, su ve doğalgaz aboneliğinin gerçekleştirilememesine kadar birçok temel soruna neden olabilmektedir. Ev sahibi olmayı planlayan kişiler almayı planladıkları konutun iskan belgesine dikkat etmeli konutun iskan belgesine sahip olup olmadığı bilgisini mutlaka öğrenmelidirler..

İskanı Olmayan Ev Kredi Verilir mi?

İskan belgesine sahip olmayan evlerin kredi başvurusu yapma olasılığı bulunmamaktadır. Evler krediye uygun görülmemektedir. Bankaların iskan belgesi bulunmayan konutlara kredi vermemesi haricinde karşılaşabileceğiniz bir diğer sorun ise temel ihtiyaçlarınızdan olan ve konut açısından oldukça büyük önem arz eden su, elektrik ve doğalgaz aboneliği olacaktır.

İskan belgesi bulunmayan bir ev almayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken unsurlardan birisi söz konusu konuta su, elektrik ve doğalgaz aboneliği verilememesi olacaktır. Bu açıdan konut sahibi olmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken temel unsurlardan birisi satın almayı düşündükleri konutun iskan belgesine sahip olup olmadığı bilgisidir. Evinizin iskan belgesinin bulunmaması durumu, karşılaşabileceğiniz birçok temel sorunu ve sıkıntıyı da beraberinde getirecektir.

Bunları da beğenebilirsin