Kaçak Kat Nasıl Anlaşılır? Kaçak Kat Çıkmanın Cezası Nedir?
Herhangi bir yapının inşa sürecine başlamasından önce, planının hazırlanması şarttır. Hazırlanan plan yapıdaki tüm detayları kapsamakta ve kaç katlı olacağı ya da peyzaj alanının ne kadar olacağı gibi birçok bilgi içermektedir. Yapı planı hazırlandıktan sonra ilgili kurumlara sunulur ve onay alındıktan sonra ise, inşasına başlanır. Ancak yapının inşası sırasında planda belirtilmemiş olan eklemeler yapılırsa, bunların tümü kaçak olarak adlandırılmaktadır. Vatandaşlar tarafından sıklıkla merak edilen kaçak kat sorunu da bu noktada ortaya çıkar ve cezai yaptırımı vardır. Yazımızda kaçak kat nedir ve nasıl anlaşılır sorularının yanı sıra kaçak kat çıkmanın cezasından da bahsedeceğiz.
Kaçak Kat Nedir?
Herhangi bir binanın inşasına başlanmadan önce, birçok şartın tamamlanmış olması gerekmektedir. Bunlardan biri de, inşaat öncesinde yapı ruhsatının alınmasıdır. Yapı ruhsatı almak için, binanın planlarıyla beraber belediyeye başvurmak gerekmektedir. Başvuru sonrasına belediye bina planlarını inceler ve ona göre onay verir. Bu noktada eğer binanın inşasına yapı ruhsatı alınmadan başlandıysa ya da bina planlarına dahil edilmeyen fazladan katlar dahil edildiyse, tüm bunlar kaçak kat olarak adlandırılır. Bina planında bulunmayan, ancak inşa sürecinde eklenen bu yapılar kaçak kat olarak kabul edilmekle beraber birçok sorunu da beraberinde getirmektedir.
Kaçak Kat Nasıl Anlaşılır?
Herhangi bir yapıda kaçak kat olduğunun anlaşılması için, bina planlarıyla inşası yapılan binanın karşılaştırılması yeterli olacaktır. Aynı zamanda kaçak kat tespiti şikayet yolu ile de yapılabilir. Herhangi bir vatandaş binada kaçak kat olduğunu biliyorsa, ilgili kurumlara başvuru yaparak inceleme talep edebilir. Diğer yandan belediyeler özellikle yeni yapılan binaların iskan alabilmesi için detaylı inceleme yapmaktadır. Bu inceleme sonucunda kaçak kat yapıldıysa, binanın belediyeye sunulan plana uygun şekilde inşa edilmediği anlaşılacaktır. Aynı zamanda kimi zaman belediye görevlileri rutin incelemeler sırasında da kaçak kat olduğunu anlayabilir.
Kaçak Kat Çıkmanın Cezası Nedir?
Yapılardaki kaçak katlar birçok cezaya neden olabilmektedir. Kaçak kat çıkılmasına sadece plana uygun inşa yapılmadığı için değil, çevre düzeninin bozulması nedeniyle de cezai yaptırım uygulanmaktadır. Çoğu kişi kaçak kat çıkmanın cezasının ne kadar olduğunu merak etse de, bu konuda net bir tutar söylemek mümkün değildir. Diğer yandan kaçak kat söz konusu olduğunda sadece konut sahibi değil, müteahhitlerin de cezalandırılması mümkündür.
Ruhsat almadan yapılan kaçak katlar için en az 500 TL ceza kesilmektedir. Ancak kaçak kat çıkılması sonucunda çevreye olan etkinin olumsuz olduğu düşünülürse, ek olarak 4000 TL ceza kesilmektedir. Aynı zamanda eğer çıkılan kaçak kat insanların can ve mal varlığını tehdit edecek bir yapıdaysa kesilecek ceza 6000 TL olacaktır. Diğer yandan yapının inşası sırasında görevli olan kişi ya da kurumlara da ek cezalar verilebilir. Bu noktada kaçak kaç çıkmanın cezası söz konusu kişilere binlerce liralık zarara neden olacaktır.
Kaçak Kat Ruhsatı veya Tapusu Nasıl Alınır?
Kaçak katlar için ruhsat ya da tapu almak mümkün olsa da, bu her kaçak kat için geçerli değildir. Diğer yandan ülkemizde kaçak yapılarda ruhsatlandırma oranının düşük olduğunu da söylemek gerekir. Kaçak kat için ruhsat ya da tapu almak isteyen kişilerin öncelikle belediyelerin ilgili bölümlerine başvuru yapması gerekmektedir. Yapılacak başvuru olumlu sonuçlanırsa, yapının kaçak kat da dahil olmak üzere detaylı planının yeniden çizilmesi istenir. Sonrasında kaçak kat için istenen belge ilgili kişiye verilir. Ancak bu belgeleri almak için öncelikle kesilen cezaların ödenmesi gerekmektedir.