Kendi Sigortamı Nasıl Öderim? İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

Emekli olmak ve belirli bir yaştan sonra gerekli maddi güvenceye kavuşmak herkes için önemlidir. SGK ödemelerinin düzenli bir şekilde yapılması ve belirlenen prim sayısına ulaşmak emekli olmanızı sağlasa da, kimi zaman vatandaşlar çalışmadıkları zamanda kendi sigortalarını ödeyip ödeyemeyeceklerini merak ederler. Bu noktada devreye isteğe bağlı sigorta girmektedir. İsteğe bağlı sigorta konusunda tüm detaylar yazımızda…

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

Hiçbir kurumda sigortalı olarak çalışmadığı takdirde prim ödemesini yaparak sigorta çeşitlerine ve uzun vadeli sigorta koşullarına katılmanızı sağlayan araç isteğe bağlı sigorta olarak adlandırılır. İsteğe bağlı sigortadan faydalanan vatandaşlar, belirli koşulları yerine getirmeleri durumunda hayat boyunca sigorta kolları tarafından sağlanan tüm yardımlardan faydalanma hakkı kazanmaktadır. Söz konusu kişinin ölümü durumunda ise, bu haktan varsa hak sahipleri faydalanır.

Kendi Sigortamı Nasıl Öderim? 

İsteğe bağlı sigorta prim ödemeleri ile genel sağlık sigortasının sağladığı haklardan faydalanabilecek ve emekli olunabilecek sigorta kolları şu şekildedir;

  • İsteğe bağlı BAĞKUR (4/b)
  • İsteğe bağlı Ek 5 Tarım sigortası (SSK)
  • Ev hanımları için isteğe bağlı BAĞKUR (4/b)
  • İsteğe bağlı emekli sandığı ödemesi (4/c)

Bu sigorta kolları için isteğe bağlı sigorta primi ödemesi yaparak tüm imkanlardan faydalanmanız mümkündür. Buna göre isteğe bağlı sigorta primleri her sigorta kolu için farklıdır ve her yıl tutarı değişmektedir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

İsteğe Bağlı sigorta için Neler Gerekli?

İsteğe bağlı sigorta başvurusu için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir ve bu şartlar şöyledir;

  • Zorunlu sigorta yapılmasını gerektirecek herhangi bir işte çalışmamak
  • Sigortalı olarak çalışanlar için ayda 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Sosyal güvenlik kanunları uyarınca yaşlılık maaşı almamak ve malullük durumunun bulunmaması.

Yukarıdaki şartları karşılayan her vatandaş isteğe bağlı sigorta yaptırabilmektedir. Sigorta yaptırmak için kişilerin ikametgahlarının olduğu SGK il müdürlüklerine ‘İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ ile başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvurunuz incelendikten sonra ilgili kurumlara iletilecek ve kabul edilirse isteğe bağlı sigortanız başlayacaktır. Sigorta primlerinizi aksatmadan düzenli ödemeniz durumunda ve iptal talebinde bulunmadıkça isteğe bağlı sigortanız devam etmektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta için Başvuru

İlk defa isteğe bağlı sigorta yaptırmak isteyen kişiler, ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile başvurabilirler veya E-Devlet üzerinden talep açabilirler. 

Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen sigortalılar da, talep dilekçelerini hazırlayarak bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezine başvurabilirler.

Olayın kolayı sigorta ve kredi hizmetlerinin tüm basın haberlerini inceleyebilirsiniz. Ayrıca kredi ve sigorta hakkında merak ettikleriniz için bize ulaşın.

Bunları da beğenebilirsin