Konut Alırken Mutlaka Sorulması Gereken Yapı Soruları
Bir konutu satın almadan önce detaylı bir şekilde yapı özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Konutun yapı özellikleri, yani o konutun alanı, dikey konumu, iç kullanım özellikleri, yapı bileşenleri, fiziksel yapısı konutun değerini belirlemektedir.
Konutun yer aldığı binanın fiziksel yapısı, binanın prestijini etkilemesi nedeniyle mülkün değerini de dolaylı olarak etkilemektedir. Bina yapısının tipi, binanın yapı kalitesi, binanın mimari tarzı ve de diğer yapısal unsurlarla ilgili tüm sormanız gerekenleri bu yazımızda listeledik. Evinizi satın aldıktan sonra herhangi bir sürprizle karşılaşmamanız için bu soruları not etmeniz ve cevapları bulmanız size güven sağlayacaktır.
İşte konut hakkında sorabileceğiniz yapı soruları ve önemli olma sebepleri…
Konutun Yapı Ruhsatı Var mı?
Konut alırken, alacağınız konutun yapı borcu olup olmadığını öğrenmek için, yapı ruhsatının bulunup bulunmadığı hakkında araştırma yapmanız gerekmektedir.
Konutun Tapu Bilgilerinde Kentsel Dönüşüm Riski Var mı?
Alacağınız konutun tapu bilgilerini kentsel dönüşüm yasasına göre riskli olup olmadığını öğrenmelisiniz. Tapuya bakılmadan alınan konutlar, daha sonra kentsel dönüşüm gerekçesiyle yıkıldığında sizleri istenmeyen durumlara sokabilmektedir.
Konutun Yapı Kullanma Hakkında İzin Belgesi Mevcut mu?
Almayı düşündüğünüz konut, yeni yapılmış bir yapı ise, yapı kullanım hakkında izin belgesinin bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol etmek gerekmektedir. Satın alınacak konutun, yapı kullanım izin belgesi var ise kat mülkiyeti için tesis edilip edilmediğini incelenmelidir.
Taşınmaz Kat Mülkiyetli mi?
Alacağınız konutun kat mülkiyetinin bitmiş, yapı kullanma izin belgesi olan yani ruhsatlı projesine uygun olan taşınmazlar için bahsi söz konusudur. Herhangi bir sorun yaşamayacağınız tapu çeşidi kat mülkiyetli tapu çeşididir. Bu nedenle konut satın almadan incelediğiniz konutun taşınmaz kat mülkiyetli olup olmadığı sorusu mutlaka sorulmalıdır.
Evin Net Metrekaresi Ne kadar?
Konutların yapısal değişkenlerinin en önemli olanlarından bir tanesi ise kat alanıdır. Her bina brüt inşaat alanına sahip olup, bazı binalar bütün konut sahiplerine hizmet edecek olan ortak kullanım özelliği taşıyan alanları içerirler. Bu ortak alanlar brüt inşaat alanından çıkartıldığı zaman ortaya net kullanım alanı adı verilen net metrekare çıkmaktadır. Kat alanı ve mesken alan büyüklüğü yani oda ve banyo sayıları konut fiyatlarını pozitif açıdan etkiler. Bu nedenle alınması düşünülen konutun net metrekaresinin ne kadar olduğu mutlaka öğrenilmelidir.
Dairenin Dikey Konumu, İç Kullanımı Nedir?
Alınması düşünülen konutun kaçıncı katta olduğu, kullanım kolaylığı açısından önemlidir. Toplam kat sayısı, konutun mesken biriminin kat yüksekliği konutun değerini etkiler.
Konutun Bulunduğu Zeminin Etüdü Yapılmış mı?
Olası bir depreme karşı konutun bulunduğu binanın zemin etüdünün yapılıp yapılmadığı çok önemlidir. Depreme karşı zemin etüdü yapılmamış binaların konut ve bina güvenilirliği hakkında mutlaka bilgi edinmek ve zemin etüdü yapılmayan binalardan konut almamak gerekmektedir.
Bina Yapımında Kullanılan Malzemeler Standartlara Uygun mu?
Binada ve konut içerisinde kullanılan malzemelerin standartlara uygun olup olmadığı, sonradan bir sorun yaşanmaması adına mutlaka sorulmalıdır.
Konutun Bulunduğu Bina Kaç Senelik?
Depreme karşı dayanıklılık için, 50 seneyi dolduran binaların deprem açısından yüksek risk içerisinde olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle konut alınacak olan binanın kaç yaşında olduğu bilgisine mutlaka sahip olunmalıdır.
Binada Güncel Yönetmelik Doğrultusunda Hazırlanmış Bir Sığınak Alanı Var mı?
Konutun yer aldığı binanın güncel yönetmelik doğrulusunda sığınak alanı olması yönetmelik gereğince bir yükümlülüktür. Alacağınız konutun güncel yönetmeliklere uygunluğunu incelemeniz satın almadan önce incelemeniz ve sormanız gereken sorular içerisindedir.