Konut Kredisi Erken Ödeme İndirimi

Tüketici Kanununda yapılan değişikliklerin ardından “Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği” ile konut kredisi kullananlara ödemede birçok kolaylık sunuluyor. Yönetmeliğe göre kredi borcunu erken kapatanlar faizin yanı sıra kredi maliyetlerinde de indirimden yararlanıyor. Böylelikle daha önce olduğu gibi eğer kredinizi erken ödemek isterseniz ceza yerine indirime hak kazanıyorsunuz.

Erken Ödemeye Ceza Değil İndirim

Konut kredileri tüketicilerin ev sahibi olabilmek amacıyla bankalar aracılığıyla nakit ihtiyacını karşılamasını sağlıyor. Diğer yandan eğer kişi kredi borcunu ödemek için erken ödemeden yararlanırsa daha önce ceza ödemek zorunda kalıyordu. Bu düzenlemeyle beraber tüketiciler ceza ödemeyecek, bunun yerine indirimden faydalanacak.
Yeni yapılandırmayla beraber tüketici vadesi gelen bir veya daha fazla taksidi ödeyebileceği gibi kredi borcunun tamamını da herhangi bir sorun olmadan kapatabilecek. Bu durumda bankalar erken ödenen tutar göz önünde bulundurularak faiz ve maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü olacak. Bu durumda konut kredisi borcu bulunan kişiler ellerine istedikleri zaman herhangi bir cezai işlem uygulaması söz konusu olmadan borçlarının tamamını ödeyebilecek ya da bir kısım taksidi erken ödemeyle kapatabilecek.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Tüketiciye Yazılı Bilgi

Bankaların tüketiciye talep edilecek her türlü ücret konusunda yazılı bilgi vermesi de zorunlu hale getirildiğinden tüketici buna uygun adım atabilecek. Aynı zamanda tüketicinin talebi olmadan sigorta yapılması da mümkün olmayacak. Bankaların kredi verirken tüketicinin gelir durumunun uygun olup olmadığı konusunda da ayrıntılı bilgi verecek. Bankalar ödeme planını da değişikliklere göre yeniden düzenleme durumunda kalacak ve bir ayı aşan dönemde krediyle alakalı tüm bilgileri tüketiciye yazılı olarak bildirmek durumunda olacak. Aynı zamanda eğer tüketici faiz oranı değiştikten 60 gün içinde borcunu kapatırsa artıştan etkilenmemiş olacak.

Tüketiciye Cayma Hakkı

Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde yapılan bu değişiklik sayesinde eğer tüketici isterse 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeksizin kredi sözleşmesinden cayabilecek. Aynı zamanda bankalar bu durumda kredi sözleşmelerinde krediye dair değişikliklere yer verecek ve kredi kullanan kişi de bilgilendirilmiş olacak.

Bunları da beğenebilirsin