Konut Kredisi Yapılandırma

Yaşam şartlarının bizlere sunduğu bazı zorluklar sebebiyle yapmak istediklerimiz için her zaman mevcut gelir seviyemizle karşılayamayabiliyoruz. Bu tip durumlar da imdadımıza krediler yetişiyor. Kredi alıp işleri halletmek kolay, asıl zorlayıcı süreç sonrasında başlıyor. Ödeme planlarına sadık kalmaya çalışsanız da bazı şartlar değiştiğinde farklı manevralar yapmak durumunda kalabiliyorsunuz. Bu manevralardan biri de daha kolay ödeme yapmanıza olanak sağlayacak “kredi yapılandırması”dır.

Krediler Neden Yeniden Yapılandırılır?

Kredinin yeniden yapılandırılması işlemine refinansman ismi de verilir. Hali hazırda ödediğiniz bir konut kredisi var diyelim, bu krediyi yeniden yapılandırmak istediğinizde mevcut krediniz kapatılır ve kalan tutar yeni faiz oranları ile yeniden hesaplanır. Yüksek faiz kullanarak konut kredisi almak zorunda kaldıysanız, kredi yapılandırma işlemi sayesinde mevcut düşük faizlerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca taksitlerinizi azaltabilirsiniz. Bunlara ek olarak da daha az faiz ödeyebilirsiniz.

 

Kredi Yapılandırma Koşulları Nelerdir?

Kredilerinizi yeniden yapılandırmak istiyorsanız öncelikle bunun sizin için karlı olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Bunun için internet üzerinden kolayca hesaplama yapabileceğiniz uygulamaları kullanabilir veya bir uzmana danışarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Öncelikle göz önünde bulundurmanız gerekenler şunlardır;

–        Borç miktarınızın ne kadar kaldığı

–        Geçmiş ve güncel faiz oranları arasında ne kadar fark olduğu

–        Aylık olarak taksitlerin ne kadar tutacağı

–        Toplam olarak kredi maliyetlerinin ne kadar tutacağı.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kredi Yapılandırma Faiz Oranları

Kredi yapılandırma faiz oranları ile güncel tabela faiz oranlarının da farklı olduğunu unutmamak gerekir. Hatta bunlar da bankadan bankaya göre değişmektedir. Kredi yapılandırma fikri aklınıza düştüğü anda daha doğru bir çözüm alabilmek için bankanızı arayarak kredi yapılandırma faiz oranını öğrenmeniz tavsiyemizdir.

Kredinizi yapılandırmak için illa ki krediyi çektiğiniz bankayı kullanmanıza gerek yoktur. Başka bir bankadan da yapılandırma işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Bunun için de; dosya masrafı, erken borç kapatma bedeli ve ekspertiz ücreti gibi ek ödemeleri göz önünde bulundurmanız gerekir.

Yapılandırma sürecine gireceğiniz kredilerinizin konut kredisi olması size daha çok kar sağlayacaktır. İhtiyaç kredileri genelde kısa vadeli olduğu için yapılandırmaya gidilmesi çok tavsiye edilmez. Ancak mevcut kredinizin taksitlerini azaltarak vadesini uzatmak veya vadesini kısaltarak taksit ödemelerinizi arttırarak daha kısa sürede bitirmek istiyorsanız yapılandırma yoluna gidebilirsiniz.

Kredi yapılandırma için doğru zamanı belirlemeniz oldukça önemlidir. Faizlerde düşüş olması demek sizin mutlaka kar edeceğiniz anlamına gelmez. Hesaplamalarınızı iyice yapmanız ve faiz miktarlarındaki düşüşün sizin yapılandırmaya girmeniz için yeterli bir düşüş olup olmadığını belirlemeniz gerekir. Eğer ödeme sürecinizde bir değişiklik yapmayı düşünmüyorsanız ve faizler size kar getirmeyecekse yapılandırma yapmanızın bir anlamı olmayacaktır. Kazancınızın yüksek olmasına göre bankalarınıza başvurarak yapılandırma sürecinizi başlatabilirsiniz.

Kredi Yapılandırmayla Gelen “Borç Kapama” Kredisi

Kredi yapılandırma söz konusu olunca, karşımıza yeni bir kredi türü çıkmış oluyor diyebiliriz. Konut kredisi, ihtiyaç kredisi gibi özel olarak sınıflandırılmış kredilerin yanı sıra bu uygulama ile borç kapatma kredisi de hayatımıza girmiş oldu. Borç kapatma kredisi neredeyse her banka tarafından yapılan bir uygulamadır. Üstelik kredi borcunu kapatmak ve yapılandırmak isteyenler için dönem dönem kullanıcılarına kolaylık sağlayacak bazı kampanyalar da sunarlar. Tabii ki bu kredilerin ve kampanyalarının şartları bankadan bankaya göre değişir. Faiz oranlarının da bankadan bankaya değiştiğini yeniden hatırlatmakta fayda var.

Kredi yapılandırma sürecinde kullanılacak olan borç kapatma kredisi olarak adlandırılan bu kredi türü, tüketici kredisi kapsamına dahil olur. Bu nedenle tüm bankalarda uygulanması gereken maksimum bir vade zamanı vardır. 48 ay vadeyi geçmeyecek şekilde bir yapılandırma yapılmalıdır.

Kar mı, Zarar mı?

Borcunuzu yapılandırmak için karda mı yoksa zararda mı olacağınızı hesaplamak istiyorsanız ödeyeceğiniz toplam tutar üzerinden yeni faiz oranı ile aylık taksitlerinizin hesaplamasını yapmalısınız. Ancak bu sizin kar zarar durumunuzu net olarak görmeniz için yeterli değildir. Kredilerde birçok ek masraf da hesaba katılmalıdır. Bankalar, krediyi erken kapatacağınız zaman binde 2’lik bir komisyon alırlar. Bunu da hesaba katarak yapılandırmanın sizin için ne kadar karlı olacağını ortalama olarak elde edebilirsiniz. Tek bir banka üzerinden değil, birkaç banka üzerinden de bu araştırmalarınızı yapmanız daha sağlıklı bir sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.

Yapılandırma işlemi için maliyeti mi azaltacaksınız, taksit tutarını mı azaltacaksınız yoksa daha düşük bir faizle ödeme mi yapmak istiyorsunuz? Bu seçeneklerinden size uyanı seçtikten sonra değerlendirmelerinizi yapabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin