40 Yaşından Sonra Yaptırılması Gereken Sağlık Testleri

Sağlığımızın en değerli varlığımız olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak, sağlık sorunlarımızı sıklıkla göz ardı edip sorunlarımız gerçekten rahatsız edici duruma geldiğinde çözüm yolları aramayı seçiyoruz. Oysaki sağlıklıyken alınan önlemlerle kendimizi çok daha uzun süre bu sorunlardan koruyabiliriz. Düzenli sağlık testleri yaptırmak, olası sorunları öğrenmek ve elde edilen sonuçlara göre tedbirli davranmak bize çok daha uzun sağlıklı yıllar kazandırabilir. Üstelik bir sağlık probleminin henüz başlangıç aşamalarındayken sorunu fark edebilir, erken teşhis sayesinde çok daha rahat bir tedavi süreci geçirebiliriz. Bu nedenle kadınlar ve erkeklerin özellikle 40 yaşından sonra düzenli olarak yaptırması gereken sağlık testlerini bilmekte fayda var. Düzenli yaptırabileceğiniz sağlık testleri hakkında ihtiyacınız olan pek çok bilgiyi bu yazıda bulabileceksiniz.

40 Yaşından Sonra Erkeklerin Yaptırması Gereken Sağlık Testleri

Erkekler için sağlık testleri yaptırmak, hastalıklara karşı koruyucu önlemler almak ya da erken teşhisle başarılı bir tedavi süreci geçirebilmek için önem taşır. Herkesin yaptırması gereken belli başlı sağlık testleri olduğu gibi özellikle, cinsiyete özgü bazı hastalıklara karşı erkeklerin bazı sağlık testleri yaptırması gerekir. Özellikle 40 yaşından sonra erkeklerin yaptırması gereken sağlık testlerini şu şekilde listeledik:

  • Genel sağlık taraması (Check-up): Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişilerde yapılan bu sağlık taraması özellikle aile geçmişinde kanser, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların görüldüğü kişilerde önem taşır. Erkeklere özel belli testleri de içerir.
  • Kolesterol taraması: Özellikle ailesinde kalp damar rahatsızlığı, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar görülen erkeklerin düzenli aralıklarla kolesterol taraması yaptırması gerekir.
  • Diyabet taraması: 40 yaşından sonra birkaç yıl arayla yapılması önerilir. Ancak aile geçmişinde diyabet ya da böbrek rahatsızlığı görülen erkeklerin en geç 40 yaşından itibaren her yıl diyabet taraması yaptırması önerilir.
  • Ürolojik muayene ve prostat kanseri taraması: İdrar kaçırma ve idrar yolu enfeksiyonu gibi problemleri sıklıkla yaşayan erkek bireylerin özellikle yaptırması gerekir.
  • Akciğer kanseri taraması: Sigara tüketen erkekler başta olmak üzere erkeklerin 40’lı yaşlarda düzenli aralıklarla akciğer kanseri taraması yaptırması önerilir.
  • Göz muayenesi: Göz problemlerine karşı önlem alabilmek için düzenli olarak yapılması önerilir.
  • Ağız ve diş muayenesi:Herhangi bir problem yaşanmasa bile yılda bir kez diş hekimine muayene olmak gereklidir.

40 Yaşından Sonra Kadınların Yaptırması Gereken Sağlık Testleri

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kadınlar için düzenli sağlık testleriyle pek çok hastalık önlenebilir ya da erken teşhisle tedavisi kolaylaşabilir. Örneğin rahim ağzı kanseri, meme kanseri kadınlarda düzenli kontrollerle önlenebilecek hastalıklardan. Bunlar ve daha birçok hastalığa karşı önlem almak ya da erken teşhis için 40 yaşından sonra kadınların yaptırması gereken sağlık testleri aşağıda yer almaktadır.

  • Genel sağlık taraması (Check-up): Özellikle aile geçmişinde kanser, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların görüldüğü kadınların yaptırması önem taşır. Meme kanser, rahim ağzı kanseri gibi kadınlarda görülebilecek kanser türlerinin erken teşhisine katkı sağlar.
  • Smear testi: Rahim ağzı kanserinin teşhisi ve önlenmesi için smear testi yaptırmak önemlidir. 40 yaştan daha erken yapılması önerilir.
  • Mamografi: 40 yaş üzeri kadınların özellikle dikkat etmesi gereken kanser türü meme kanseridir. Bu nedenle kadınların düzenli olarak kendi kendine muayene etmesi önem taşır. Ayrıca 2 yıl arayla mamografi çektirmesi önerilir.
  • Kolesterol taraması: Özellikle ailesinde kalp damar rahatsızlığı, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar görülen kadınların düzenli aralıklarla kolesterol taraması yaptırması gerekir.
  • Diyabet taraması: 40 yaşından sonra birkaç yıl arayla yapılması önerilir. Ancak aile geçmişinde diyabet ya da böbrek rahatsızlığı görülen kadınların en geç 40 yaşından itibaren her yıl diyabet taraması yaptırması önerilir.
  • Kemik yoğunluğu testi: Menopoz döneminde kadınların kemik kütlesinde kayıp oranı hızla artar. İleri yaşlarda kemik kaybının daha yüksek olması nedeniyle kadınlarda görülme sıklığı daha fazla olan osteoporoz hastalığına karşı kemik yoğunluğu testi yaptırmak önemlidir. Sonuçlara göre egzersiz ya da ilaç tedavisiyle önlem almak gerekebilir.
  • Göz muayenesi: Yaş ilerledikçe ortaya çıkabilecek göz problemlerini önleyebilmek ya da ilerlemesini yavaşlatmak için düzenli olarak yapılması önerilir.
  • Ağız ve diş muayenesi: Herhangi bir problem yaşanmasa bile yılda bir kez diş hekimine muayene olmak gereklidir.

40 Yaşından Sonra Düzenli Sağlık Testleri Yaptırmak Neden Önemlidir?

Her yaşta düzenli sağlık testleri yaptırmak önemlidir. Hastalıkların erken teşhisi ile tedavi sürecini kolaylaştırabilir. Ayrıca herhangi bir hastalık olmasa bile koruyucu önlemler almaya yardımcı olabilir. Ancak özellik 40 yaştan itibaren bazı hastalıklar belirti vermeye başlamaktadır. Bu yaş aralığı aileden gelen genetik yatkınlık sebebiyle daha da düşebilir. Hem daha ileri yaşlarda çıkabilecek hastalıklara karşı bir adım önde olmak hem de bu yaşlarda ortaya çıkmış olabilecek hastalığı erken teşhis edebilmek için bu yaşlarda test yaptırmak faydalıdır. Pek çok hastalık için koruyucu önlemler almak, tedavi etmekten çok daha kolaydır. Bu maddi ve manevi olarak yaşamınızı kolaylaştırır.

Düzenli sağlık testleriyle yalnızca önlem almak ya da tedaviyi hızlandırmakla kalmazsınız. Düzenli yapılan kontroller sahip olduğunuz kolesterol, hipertansiyon gibi hastalıkların seyrini de takip etmeyi sağlar. Böylece tedavi sürecinizi şekillendirmenize de yardımcı olur. Sağlık testlerinin sonucuna göre kendinizi kontrol etme, süreci düzenleme ve iyileştirme şansınız olabilir.

Bunları da beğenebilirsin