Kredi Ekspertiz Raporu Nedir?
Ev satın almak için gereken nakit ihtiyacının karşılanması söz konusu olduğunda, kredi çekmek akla gelen en yaygın yöntemlerden biridir. Çoğu kişi herhangi bir konut satın almak için kredi çekmek isterse, ekspertiz raporuna ihtiyaç duyulduğunu bilmektedir. Eğer kredi başvurusunda bulunduysanız ve başvurunuz olumlu sonuçlandıysa banka krediyi vermeden önce satın alınacak olan konut için ekspertiz raporu talep etmektir. Yazımızda kredi ekspertiz raporu hakkında merak edilenlere değineceğiz.
Kredi Ekspertiz Raporu Nedir?
Herhangi bir gayrimenkulün söz konusu tarihteki değerinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde değerlendirilmesi sonucunda kredi ekspertiz raporu hazırlanmaktadır. Rapor haline getirilen konut değeri, kredi çekilerek satın alınacak gayrimenkulün değerinin belirlenmesini sağlayarak bankaya fikir vermektedir. Bu durumda satın alacağınız konutun fiyatı ile kredi ekspertiz raporunda belirtilen fiyat farklı olabilir. Diğer yandan kredi ekspertiz raporu bankalar tarafından krediyi vermeden önce talep edilen hukuki belge niteliği de taşımaktadır.
Kredi ekspertiz raporu talep edildiğinde, değerleme uzmanı konuta giderek detaylı bir araştırma yapmaktadır. Çoğu zaman bu araştırma sadece konutla sınırlı kalmayabilir. Eksper, konutun çevresini de inceleyerek raporunu buna göre hazırlayabilir.
Ekspertiz Raporu Kim Tarafından Hazırlanır?
Kredi ekspertiz raporu bankaların bünyesinde bulunan bağımsız eksperler ya da değerleme uzmanları tarafından hazırlanmaktadır. Söz konusu uzman raporu hazırlamak için konutla alakalı bir dizi araştırma yapar ve sonrasında hazırladığı dokümanı bankaya sunar.
Kredi Ekspertiz Raporunda Nelere Bakılır?
Kredi ekspertiz raporunun hazırlanması için söz konusu gayrimenkule dair bir takım araştırmalar yapılırken bazı kriterler de göz önünde bulundurulur. Rapor için dikkat edilen bazı faktörler ise şu şekildedir;
Gayrimenkulün türü değerinin belirlenmesinde en önemli faktörlerden biridir. Apartman dairesi, çiftlik evi ya da dubleks daire gibi farklı gayrimenkul türleri ekspertiz raporu hazırlanırken dikkate alınır.
Eğer gayrimenkul bir apartmanda yer alıyorsa, binadaki kat sayısı da ekspertiz raporu hazırlanırken dikkate alınan özellikler arasında yer alır. Binanın kaç katlı olduğunun yanı sıra, söz konusu konutun hangi katta yer aldığı da rapor için önemlidir.
Konutun yaşı, ekspertiz raporunda ortaya çıkacak değerin belirlenmesi için oldukça önemlidir. Çok eski, yaşından ötürü yıpranmış yapılar ekspertiz raporunda olumsuz bir durum olarak yer alır.
Kredi ekspertiz raporu hazırlanırken bakılan bir diğer şey ise, gayrimenkulün fiziki durumu, hasarlı olup olmadığı, iç dekorasyonu ve tesisatı gibi özelliklerdir.
Gayrimenkulün imar durumu da eksper araştırmasında önemlidir. Satın alınacak konutun, bölgedeki imar planlarına ve imar yönetmeliğine uygun inşa edilip edilmediği incelenir. Kredi eksper raporunda ortaya çıkan konut değerinin belirlenmesine etki eden noktalardandır. Gayrimenkulün bulunduğu alandaki itibarı ve ulaşım olanakları gibi etkenler de kredi ekspertiz raporunda yer bulur.
Kredi ekspertiz raporunda tüm bu detayların yanı sıra adres, konum, malik bilgileri ve tapu detayları da bulunur. Satın alınacak evin kat irtifakı veya kat mülkiyeti tapusu olması beklenir. Kat irtifakı tapusu olan evler için iskanın alınıp alınmadığının kontrolü gerebilir.
Kredi Ekspertiz Ücreti Ne Kadar?
Ev satın almak isteyen ve bunun için kredi başvurusunda bulunacak olan kişiler, kredi ekspertiz raporunun fiyatını merak etmektedir. Çünkü kredi ile satın alınacak evlerde rapor ücreti, büyük çoğunlukla kredi masraf paketine dahil edilmektedir. Kredi ekspertiz raporu için belirlenmiş net bir ücret bulunmamaktadır. Ekspertiz ücreti ödemeleri, bankadan bankaya değişmekle beraber; bazı bankalar 1 aylık kredi taksit tutarı kadar ödeme ile ekspertiz hizmetini sağlarken, bazı bankalar ise daha yüksek tutarda ekspertiz ücreti talep edebiliyor. Bu nedenle kredi başvurusunda bulunurken net bir fiyat aralığı öğrenmek için bankanızdan bilgi almanız çok daha doğrudur.