Kredi Faizleri Nasıl Düşer?

Faiz, merkez bankalarının ülke ekonomisini dengede tutmak için kullandığı en önemli araçlardan biridir. Faizle beraber enflasyon, döviz kurları ya da piyasadaki para hacmi değişkenleri de kontrol edilmektedir. Diğer yandan vatandaşlar için faiz, nakit ihtiyaçlarını karşılamak için çektikleri krediler söz konusu olduğunda çok daha önemlidir.
Faizin yüksek olması ödenecek olarak kredi taksit tutarını etkilerken, vatandaşların çektikleri krediden ne kadar fazlasını ödeyeceklerini de belirler. Bu nedenle kredi çekecek olanlar faizlerin düşük olmasını beklerler. Böylelikle geri ödeme söz konusu olduğunda hem daha az vade farkı ödenir hem de aylık taksit miktarlarında düşüş olur.

Kredi Faizleri Neden Yükselir?

Faiz oranları merkez bankası tarafından belirlenmekle beraber, faiz yükselmesi söz konusu olduğunda ele alınan temel konu enflasyondur. Kredi faizleri enflasyondan ve beraberinde döviz hareketlerinden etkilenir. Diğer yandan bankalar tarafından açıklanan faiz oranı, nominal faiz oranı olarak bilinir ve aksi bir durum olmadıkça yıllık olarak raporlanır. Yani bankalar bir yıl içinde sunulacak faiz oranlarını önceden belirler ve bu faiz değişime uğramaz. Ancak devlet bankalarında faizler özel bankalara göre değişim gösterebilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Faizleri Düşüren Etkenler Nelerdir?

Faizleri düşüren etkenler arasında en önemlileri piyasa koşulları ve kamu desteğidir. Diğer yandan kur dalgalanmaları, enflasyon ve birçok ekonomik koşul da faizlerin düşmesinde etkilidir. Piyasa koşulları söz konusu olduğunda en önemli faktör enflasyonun gerilemesidir. Enflasyon düşüşü ile beraber faizlerde de düşüş yaşanırken, gelişen ülkelerde sermaye akımının devam etmesini de sağlıyor. Aynı zamanda kamu bankalarının önderliği ile uygulanan faiz düşüşleri, bir anlamda özel bankaları da etkilediğinden faizler büyük oranda düşmektedir.

Faizlerin Düşeceğini Önceden Anlamak Mümkün Müdür?

Faiz konusunda herhangi bir değişimi önceden anlamak mümkün değildir. Mevcut ekonomik durumlar faizi etkilediğinden önceden faizlerin düşeceği bilinemez. Faiz oranları ile alakalı yaklaşık tahminler yapmak mümkün olabilir. Ancak enflasyonun yanı sıra, ülkede yaşanan politik olaylar, dış ülkelerden gelen yatırımlar ve döviz kurlarındaki değişimler de faizlerde önemli bir etkiye sahip olduğundan tüm parametreleri baz alarak düşüşü önceden tahmin etmek zor hale gelmektedir.

Bunları da beğenebilirsin