Kredi Garanti Fonu Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Günümüzde birçok işletme, işlerini yürütebilmek ve büyüyebilmek için krediye ihtiyaç duyar. Ancak yeterli teminat bulunmaması gibi durumlar sonucunda istedikleri krediye ulaşmaları zorlaşabilir. Bu noktada, Kredi Garanti Fonu (KGF), işletmelerin kredi işlemlerinde onlara kefalet desteği sağlar. Birçok avantajı bulunan bu fon, kooperatiflerden girişimcilere kadar uzanan geniş kapsamı sayesinde rahatlıkla yararlanabilirsiniz.

Kredi Garanti Fonu Nedir?

Kredi Garanti Fonu (KGF), kredi alabilmek için yeterli teminatı bulunmayan işletmelerin finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Eğer teminat sorunu nedeniyle işletmeniz için yaptığınız kredi başvurunuz reddedilirse, KGF’ye başvurabilirsiniz. Bu sayede küçük ve orta ölçekli işletmelerinizin (KOBİ) kredi ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.

Kredi Garanti Fonu Ne İşe Yarar?

  • Kredi Garanti Fonu, küçük ve orta ölçekli işletmenizin lehine kefil olması sayesinde bankalar işletmenize kredi sağlayabilirler. Bu sayede, teminat eksikliği nedeniyle krediye erişim konusunda sorun yaşamazsınız. Bu da işletmenizin daha uygun şartlarda krediye ulaşarak daha hızlı büyümesi anlamına gelir.
  • KGF, kredi alma konusunda işletmenize kefil olurken aynı zamanda da bankanızın üstlendiği kredi riskini paylaşır. Bu, bankanızın size olan güvenini artırır ve kredi başvurularınızın olumlu sonuçlanmasını sağlar.
  • KGF sayesinde uygun koşullarda kredi alarak işletmenizi hızla büyütebilirsiniz. Bu, işletmenizin yatırım alabileceği ve farklı sektörlere genişleyebileceği anlamına gelir. Rekabet avantajınızı artırabilir ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz

Kredi Garanti Fonu Nasıl Çalışır?

Kredi Garanti Fonu bir kefalet kuruluşudur. İşletmelerinize doğrudan kredi sağlamak yerine onlar için kefil olur. Böylece finansman ihtiyaçlarınızı kolayca karşılamanıza yardımcı olmak için çalışır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

KGF, kredi süreçlerinde bankalar ile risk paylaşımına dayanan bir yöntem benimser. Bankalar sağladıkları kredinin riskinin bir kısmını KGF’ye aktarır. Bu sayede, işletmeleriniz krediye kolayca ulaşırken bankalar da daha güvenli bir şekilde kredi verirler. Bu süreçte KGF, işletmenizin kredi değerliliği konusunda öncelikli olarak bankaların paylaştıkları görüşleri dikkate alır.

Kredi Garanti Fonu devlet tarafından desteklenir. Bunun sonucunda birtakım vergi ve harçlardan muaftır. Bu destek sayesinde işletmenizin kredi desteğine ihtiyaç duyduğu zor dönemlerde KGF’nin desteğiyle ihtiyacı olan krediye ulaşabilir.

İşletmelerinizde birtakım risk durumlarının olması durumunda KGF sizden teminat talebinde bulunabilir. Bu teminatlara bankaların teminat olarak onaylamadığı menkul ve gayrimenkul değerler de dahildir. Bu sayede, teminat kapsamında olmayan varlıklarınızı da güvence olarak kullanabilirsiniz. KGF’nin yalnızca bankalarla değil TÜBİTAK, KOSGEB, TTGV ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile de iş birliği bulunur. Bu kurumlardan alınan desteklerde de işletmeniz lehine kefil olabilir.

Kredi Garanti Fonu Kimlere Verilir?

KGF birçok farklı alanı kapsar. Yalnızca KOBİ’lere değil esnaflara, sanatkârlara, serbest meslek sahiplerine, tarımsal işletmelere ve çiftçilere de verilir. Aynı zamanda bazı kooperatiflere de destek verilir. İnşaat, arsa ve yapı kooperatifler hariç olacak şekilde kooperatifler ve bağlı birlikleri KGF’den yararlanabilirler. Ancak, kooperatiflerinizin ve işletmelerinizin ödenmemiş vergi veya SGK borcu bulunmaması gerekir.

İşletmeleriniz hem KGF’den hem de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanan desteklerde aynı anda yararlanabilir. Ancak, bu noktada işletmenizin kredi değerliliği belirleyicidir. Sadece belirlenen risk grubuna dahil olan işletmeleriniz bu avantajdan yararlanabilirler. KGF başvurularında herhangi bir asgari faaliyet koşulu olmadığı için yeni kurduğunuz girişiminiz için de başvuruda bulunabilirsiniz. Bu sayede, yeni işletmelerinizin büyümesi daha sağlam temeller üzerinde gerçekleşir.

Sonuç olarak, KGF oldukça geniş bir fayda ağına sahiptir. KOBİ’lerden kooperatiflere, çiftçilerden girişimcilere kadar birçok vatandaş kredi garanti fonundan yararlanabilir.

Bunları da beğenebilirsin