Kredi Kartı Neden İşlem Yapmaz veya Onay Vermez?

Alışveriş yapmak için nakit kullanımı haricinde büyük çoğunlukla kredi kartı tercih edilmektedir. Kredi kartı kullanımı hayatı kolaylaştırmakla beraber, sunduğu farklı avantajlarla da dikkat çekmektedir. Alışverişleri taksitlendirme, nakit avans ya da ekstre borcunu erteleme gibi birçok işlem yapma imkanı sunan kredi kartı kullanımında bilinçli tüketici olmak çok önemlidir. Çoğu zaman kredi kartı ile işlem yaparken herhangi bir sorun yaşamadan ödemenizi gerçekleştirseniz de, kimi zaman kredi kartı işlem yapmayabilir ya da ödemeye onay vermeyebilir. 

Kredi Kartı İşlem Yapmama ve Onay Vermeme Sebepleri Nelerdir?

Kredi kartı işlem yapmama ya da onay vermeme nedenleri arasında en yaygın olanlar şunlardır:

Kredi kartınız ile internet üzerinden alışveriş yapmak istiyorsanız, kartın işleme açık olması gerekmektedir. Eğer kredi kartınız internetten işleme açık değilse, ödeme esnasında onay verilmediğinden işlem tamamlanamaz.

Kredi kartı harcama limitleri herkes için farklı tanımlanmaktadır. Eğer kredi kartı limitiniz dolmuşsa, alışveriş yaptığınız sırada işlem yapmama ya da onay vermeme söz konusu olabilir.

Kredi kartını internet alışverişlerinin yanı sıra, fiziki harcamalarda da kullanabiliriz. Eğer kredi kartınızın manyetik şeridi ya da çipi uzun süreli kullanım nedeniyle bozulmuşsa, işlem yapamazsınız. 

Kredi kartı borcunun üst üste belirli bir süre ödenmemesi sonucunda kart bloke edilmekte ve borç ödenene kadar kullanıma kapatılmaktadır. Bu gibi bir durumda kredi kartınızı kullanmak istediğinizde, işlem yapmanız mümkün olmayacaktır.

Kredi kartı ile internet üzerinden alışveriş yaptığınız esnada çoğu sitede 3D Secure kodu istenmektedir. Kimi zaman banka sisteminde yaşanan aksaklık nedeniyle şifre size ulaşmayabilir ya da cep telefonu numaranızla hesap bilgileriniz eşleşmeyebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda, kredi kartınız ile işlem yapmanız da mümkün olmayacaktır.

Yukarıda yer alan nedenler, kredi kartı kullanırken işlem yapamama söz konusu olduğunda temel nedenlerdir. Bu nedenlerin haricinde kredi kartının onay vermemesi ya da işlem yapmamasının başka sebepleri de olabilir. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kredi Kartı İşlem Yapmaz ya da Onay Vermezse Neler Yapılabilir?

İlk olarak, bankanızla iletişime geçmeniz gerekmektedir. Banka, kartınızın neden işlem yapmıyor ya da onay vermiyor olduğunu belirleyebilir ve gerekli çözüm yollarını sunabilir. Eğer kartınızın limiti dolmuşsa, limitinizin arttırılması talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca kartınızın bozuk olması, banka tarafından dondurulmuş olması veya güvenlik nedenleri gibi sebepler de kartının işlem yapmamasına neden olabilir. Eğer kredi kartınızın işlem yapmasına rağmen onay vermemesi durumunda, bankanız veya kredi kartı şirketiyle iletişime geçerek, sorunun nedeni hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca kredi kartınızın kullanımını engelleyen güvenlik önlemleri bulunabilir ve bu önlemlerin kaldırılması gerekebilir.

Kredi Kartı Başvurusunun Onaylanmama Sebepleri Nelerdir?

Kredi kartı kullanımı söz konusu olduğunda hemen herkes bu bankacılık ürününden faydalansa da, kimi zaman yapılan kredi kartı talep başvuruları onaylanmayabilir. Bunun arkasında yatan nedenlerden bazıları şu şekildedir:

Kredi Notu: Kredi notunuz düşük olduğunda bankalar kredi kartı başvurunuzu reddedebilir.

Gelir: Bankalar, kredi kartı başvurularını müşterilerin aylık gelir düzeyine göre değerlendirmektedir. Eğer aylık geliriniz düşükse, banka size kredi kartı vermeyebilir.

Banka Geçmişi: Bankalar, müşterilerin banka geçmişini inceler. Eğer banka geçmişinizde ödenmemiş kredi kartı borçlarınız varsa, banka size kredi kartı vermeyebilir.

Kişisel Finansal Durum: Bankalar, müşterilerin kişisel finansal durumunu değerlendirir. Eğer borçlarınız yüksek veya masraflarınız fazlaysa, banka size kredi kartı vermeyebilir.

Yaş: Bankalar, kredi kartı başvurusu yapacak kişinin yaşını da değerlendirir. Eğer yaşınız düşükse veya yaşınız kredi kartı için uygun değilse, banka size kredi kartı vermeyebilir.

Bunları da beğenebilirsin