Kredi Notu(Findeks Notu) Nedir?

Kredi notu, en genel anlamıyla sizin bankalardan kredi ve kredi kartı alabilmek için sağlamanız gereken en alt koşulu belirlemektedir. Günlük hayattan bir örnekle açıklamak gerekirse, kredi notu aslında ne kadar güvenilir olduğunuzu ifade eder. Kredi notu düşük olan kişiler, bankalara başvuru yaptıklarında olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirler.

Findeks Notu Nedir?

Bazı durumlarda kredi notu yerine Findeks notu ifadesini görebilirsiniz. Findeks notu, bankaların dikkate aldığı kredi notu olarak belirlenebilir. Yüksek bir Findeks notuna sahip olmak;

  •       Kolay kredi kullanımı
  •       Düşük faizli kredi kullanımı
  •       Birden fazla kredi kartı alabilme
  •       Farklı bankalardan kredi kullanabilme

gibi avantajları sağlayacaktır. Kredi notuyla eş anlamlı olarak kullanıldığı için bu not da oldukça önemlidir. Düşük Findeks notu aynı zamanda düşük kredi notu anlamına gelmektedir. Bu nedenle kredi notu yükseltme yöntemleri Findeks notu yükseltme yöntemleri olarak da ele alınabilir.

Kredi Notu Değerlendirme ve Findeks Risk Grupları

Bu yazı ilginizi çekebilir

Bankalar size kredi veya kredi kartı vermeden önce sizin kredi notunuzu değerlendirirler. Bu değerlendirme ise Findeks risk gruplarına göre yapılır. Bu sistem içerisinde 5 adet grup belirlenmiştir. Risk gruplarının kullanımı, bankaların hızlı bir şekilde başvurulara cevap vermesine olanak tanır. Öncelikle 5 risk grubuna ve bunların ne anlama geldiğine bakalım.

  •       1-699: En Riskli
  •       700-1099: Orta Riskli
  •       1100-1499: Az Riskli
  •       1500-1699: İyi
  •       1700-1900: Çok İyi

Bu risk grupları incelendiğinde, en riskli grubun kredi alması pek mümkün değildir. Bankalar, en riskli grupta yer alan kişilerin kredi ve kredi kartı başvurularını anında reddederler. Orta riskli grupta ise kredi ve kredi kartı başvurusunun reddedilme olasılığı oldukça yüksektir. Az riskli grubun kredi ve kredi kartı başvurularının kabul edilmesi yüksek olasılığa sahiptir. İyi grubun ise başvuruları kabul edilecektir. Çok iyi grubu, bankacılar ve finans sistemi açısından en güvenli ve risksiz grup olarak kabul edilir. Bu nedenle de en hızlı ve düşük faizli krediler “Çok İyi” grubunda yer alan kişilere verilir.

Kredi Notu Dışında Kredi ve Kredi Kartı Alımını Etkileyen Faktörler Var mı?

Bankalar, kredi veya kredi kartı verirken öncelikli olarak Findeks kredi notunu dikkate alırlar. Fakat istisnalar da mevcuttur. En az riskli grupta almak her zaman kredinin onaylanacağı anlamına gelmeyeceği gibi en riskli grupta yer almak da her zaman kredinin reddedileceği anlamına gelmez.

Bankalar, kredi notuna ek olarak kredi verme işlemi sırasında toplam borcunuza da bakmaktadır. Bankaların kredi verirken değerlendirdiği bir diğer kriter ise gelirinizin yarısıyla ödeme yapacağınızdır. Bu nedenle toplam borcunuzun, gelirinizin yarısına yakın bir seviyede olması halinde kredi alma ihtimaliniz azalacaktır. Aynı zamanda düzenli bir gelir göstermek, çalışılan kurum gibi faktörler de bankaların kredi verme durumunu etkilemektedir. Tüm bu ek faktörleri kendi avantajınıza çevirmek için kredi notu yükseltme yöntemleri arasından birini seçerek uygulayabilirsiniz.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Bunları da beğenebilirsin