Yapı Ruhsatı Nedir?

Yeni bir yapının inşasına başlamak için izlenmesi gereken birçok adım ve uyulması gereken şartlar mevcuttur. İmar planı hazır olan bir binanın yapılabilmesi için, aynı zamanda gerekli izinlerin de alınmış olması lazımdır. Özellikle yapı inşaatına başlayacak olan kişilerin, arsa ve ev sahiplerinin aklını kurcalayan bu izin belgelerinden biri de yapı ruhsatı olarak dikkat çekmektedir. Yapı ruhsatına dair tüm merak edilenleri yazımızda cevaplayacağız.

Yapı Ruhsatı Nedir? Nasıl Alınır?

Yapı inşasına başlamak ve yapım sürecinin sorunsuz ilerlemesini sağlamak için, ilgili kanunlar uyarınca alınması gereken ilk belgelerden biri olan yapı ruhsatı, bağlayıcı hükümler ve yükümlülükler içeren bir izin belgesidir. Yapı ruhsatı olmayan bir binanın inşasına başlanamayacağı gibi hukuken diğer gerekli izinler alınsa dahi bu belge olmadan yapılan tüm planlamalar geçersizdir. Bu anlamda çok önemli bir belge olan yapı ruhsatı, ilgili kanuna belirtilen kamu kurum ve kuruluşları hariç tüm yapılar için alınması zorunlu olan bir belgedir.

İmar kanununa göre yapı ruhsatının alınması için öncelikle yapının projesi tamamlanmış olmalıdır. Yapı sahibi, yapı bilgileri ve proje detaylarını içeren belgelerin bulundurulması gerekmektedir. Eğer yapının bulunduğu alanlar belediyeye bağlıysa, söz konusu belgelerin ilgili belediyeye iletilerek başvuru yapılması gerekmektedir. Eğer yapının bulunduğu alanlar belediyeye bağlı değilse, belgeler valiliğe götürülerek yapı ruhsatı başvurusu yapılabilir.

Yapı Ruhsatında Neler Yazar?

Yapı ruhsatı başvurusunun ardından yapı sahibine iletilen belge üzerinde inşası yapılacak yapının toplam inşaat alanı, ruhsat numarası ve tarihi, yol altı ve yol üstü kat sayıları gibi bilgilerin yer alması zorunludur.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Yapı ve İnşaat Ruhsatı Aynı mı?

Yeni bir yapı yapılacağı sırada bazı ev sahipleri ya da vatandaşlar yapı ruhsatı haricinde inşaat ruhsatı terimini de duyabilirler. Birbirinden farklı anlamlara sahip olduğu düşünülse de yapı ve inşaat ruhsatı aslında aynı şeydir. Bir binanın yapı ruhsatının olup olmadığı e-devlet üzerinden sorgulanarak kontrol edilebilir.

Yapı Ruhsatı Ne Kadar Sürede Çıkar?

Yapı ruhsatı başvurusunda tüm şartlar yerine getirildikten sonra, eğer ibraz edilen belgelerde herhangi bir eksiklik ya da yanlışlık yoksa belgenin onaylanarak verilmesi maksimum 30 gün olarak belirlenmiştir. Başvurunun ardından tüm incelemeler yapılarak bu süre zarfında yapı ruhsatı yapı sahibine iletilmektedir. Yapı sahiplerinin bu süre boyunca inşaata başlamamaları gerekmektedir. Eğer ruhsat alınmadan önce yapının inşasına başlanırsa söz konusu bina kaçak olarak nitelendirilerek inşaatı durdurma, para cezası, yıkım gibi kararlar verilebilir.

Yapı Ruhsatı Ne kadar Süre Geçerlidir?

Yapı ruhsatının alınması için yapılan başvurunun ardından belge onaylandığında inşaata başlamak için verilen maksimum süre 2 senedir. Bu süre içinde söz konusu yapının inşasına başlanmış olması gerekmektedir. Diğer yandan inşasına başlanan yapının tamamlanması için de 5 yıl süre verilmektedir. Bu sürelerin aşılması durumunda yapı ruhsatı da geçerliliğini yitirmektedir. 

Bunları da beğenebilirsin