Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kredi kartları harcamalarınızın yönetimini kolaylaştırsa da bazen kredi kartı borçlarınız artabilir ve ödemelerinizde güçlük yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda kredi kartı borcunuzu yapılandırarak borçlarınızı daha rahat bir şekilde ödeyebilirsiniz. Bu yazımızda, kredi kartı borcu yapılandırma hakkında detaylardan bahsedeceğiz.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Nedir?

Kredi kartı borcu yapılandırma, mevcut kredi kartı borcunun daha uzun bir süreye yayılarak ödeme kolaylığı oluşturulmasıdır. Borcunuz belli bir faiz oranıyla yeniden düzenlenir. Yapılandırma sonrasında aylık borç ödemeleriniz daha düşük bir seviyeye çekilir. Böylece borçlarınızı yapılandırarak onları daha esnek bir ödeme planı içerisinde rahatlıkla ödeyebilirsiniz.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nasıl Yapılır?

Kredi kartı borcunuzu yapılandırmak için size kredi veren bankayla iletişime geçmelisiniz. Bankanız finansal durumunuzu inceledikten sonra size yeni bir ödeme planı sunacaktır. Yeni ödeme planınız; faiz oranlarını, toplam geri ödeme miktarını ve vade sayısını içerir. Eğer sunulan yeni ödeme planını kabul ederseniz kredi kartı borcunuz yapılandırılmış olur.

Kredi Kartı Borcuna Kaç Ay Vade ile Yapılandırma Yapılır?

Kredi kartı borcunuzu en fazla 60 ay vade ile yapılandırabilirsiniz. Ancak, bu durum vade sayısı, yapılandırma hakkı, finansal geçmişiniz ve borç ödeme alışkanlıklarınız gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilir.

Kredi Kartı Yapılandırma Şartları Nelerdir?

Kredi kartı yapılandırma için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar ve koşullar bulunmaktadır. İlk olarak, kredi kartı borcunuzun ödemesinde zorluk yaşamalısınız. Yalnızca ödeme planınızı yeniden düzenlerseniz borçlarınızı kolayca ödeyebilecek bir durumda olmalısınız. Sonrasında, müşterisi olduğunuz bankanın müşteri hizmetlerine ulaşmalısınız. Finansal durumunuzu ve yapılandırma talebinizin nedenlerini açıklamalısınız. Ardından kredi kartı borcu yapılandırma başvurusunda bulunmalısınız. Son olarak, bankanızın size sunduğu yapılandırma planını dikkatle incelemeli ve şartları kabul etmelisiniz. Faiz oranı, vade süresi ve taksit miktarlarını ödemek için finansal durumunuza müsait olduğundan emin olmalısınız.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Yapılandırılmış Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Başlangıçta, hesap kesimi gerçekleşen borcunuzun asgari tutarını ödemediğiniz için gecikme faizi uygulanır. Yıl içerisinde asgari borcunuzu üst üste 3 defa ödemezseniz kredi kartınız kullanıma kapatılır. Bu noktada eğer borcunuzun tamamını öderseniz kart tekrar kullanıma açılır. Borç hâlâ ödenmemişse banka tarafından yasal takip süreci başlatılır. Yasal takip sürecinin başlaması kredi notunuzu da düşürebilir. Yasal takibin başlaması sonrasında devam eden 90 gün içerisinde borç hâlâ ödenmemişse maaş haczi kararı çıkarılır. Bunun sonucunda, maaşınızın bir kısmı banka tarafından borcunuza karşılık olarak haczedilebilir.

Kredi Borcunu Yapılandırmak Kredi Notunu Düşürür mü?

Kredi borcunu yapılandırmak başlangıçta kredi notunuzu olumsuz etkileyebilir. Çünkü yapılandırma işlemi finansal olarak istikrarsız bir dönemde olduğunuzu gösterir. Ancak, yapılandırma sonrası taksitleriniz düzenli olarak ödemeniz durumunda kredi notunuz tekrar yükselişe geçecektir.

Kredi Yapılandırması Kaç Defa Yapılır?

Kredi yapılandırma sayısı bankaların öne sürdüğü şartlara göre değişiklik gösterebilir. Bankalar bu konuda genellikle bir sınırlama uygulamayı tercih ederler. Bu sınırlama 3 ila 6 defa arasında değişiklik gösterebilir. Yani, belirli bir sayıda yapılandırma işlemi sonrası tekrar yapılandırma hakkınız olmayabilir.

Kredi Yapılandırmada Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kredi yapılandırması sonrası uygulanacak yeni faiz oranı konusunda mevcut piyasa koşullarını dikkatlice incelemelisiniz. Yeni faiz oranı piyasa koşullarına uygun ve düşük maliyetli olmalıdır. Ayrıca, ödemelerinizde güçlük yaşamamanız için yapılandırmada belirlenecek aylık taksit tutarınız gelirinize uygun olmalıdır. Ödeme gücünüzü aşmayacak bir tutarı tercih ederseniz ödemelerinizi düzenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İşlemler esnasında oluşabilecek dosya masrafları ve işlem ücretleri gibi ek masraflar konusunda önceden bilgi almalısınız.

Beklenmedik sürprizlerden kaçınmak için yapılandırma sonrası oluşacak koşulları detaylıca gözden geçirmelisiniz. Bu sayede, gelecekteki olumsuz durumları önceden öngörebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin