Kredi Yıllık Maliyet Oranı Hesaplama
Nakit ihtiyacı olan kişiler ev, araba ya da eşya almak için kredi çekmeyi tercih edebiliyor. İhtiyaçların karşılanması için bankalar tarafından farklı faiz oranları ile sunulan krediler konut kredisi, taşıt kredisi ya da ihtiyaç kredisi gibi farklı ürünler olarak sunulabiliyor. Ancak her kredide çekilmek istenen miktar farklı olsa da, aylık faize ek olarak yıllık maliyet oranı da ekleniyor. Kredi yıllık maliyet oranı çoğu kişi tarafından gözden kaçırılan bir gösterge olup, detaylı incelendiğinde bankalar tarafından sunulan kredi tutarlarını karşılaştırmak için kullanılabiliyor.
Kredi Maliyet Oranı Nedir?
Kredi maliyet oranı aylık faiz haricinde bankaya yapılacak ödemelerin de dahil edildiği yüzdesel bir oran olarak açıklanabilir. Yani aylık ödenen faiz haricinde kredi tahsis ücreti, ekspertiz, ipotek, sigorta ve dosya masraflarının da faize eklenmesi ile kredi yıllık maliyet oranı hesaplanır. Bankaların aylık faiz ile beraber kredi maliyet oranını da kredi kullanacaklara bildirmesi zorunludur. Kredi yıllık maliyet oranı efektif faiz olarak da adlandırılmaktadır.
Kredi Yıllık Maliyet Oranı Neden Önemli?
Kredi çekerken ihtiyacınız olan tutarla beraber faiz ve banka tarafından listelenen masrafların da ödenmesi gereklidir. Bu durumda faizin yanı sıra vergiler, dosya masrafı, tahsis ücreti ve sigorta gibi masraflar kredinin toplam maliyetinin ne kadar olacağını göstermektedir. Tüm bu masrafların birleşimi sonucunda belirlenen kredi yıllık maliyet oranı sayesinde farklı bankalardan alınan teklifler tek bir kriter üzerinden sağlıklı bir şekilde karşılaştırılabilir. Bu durum kişinin doğru tercih yapmasına yardımcı olurken, maddi anlamda tasarruf etmeyi de sağlayabilir. Şöyle ki; bazı bankalar faiz oranı olarak düşük teklif verse de yüksek kredi yıllık maliyet oranı ile beraber yüksek faiz sunan bir bankadan daha fazla ödeme yapılmasına neden olabilir. Bu nedenle kredi çekmek isteyen vatandaşların farklı bankalardan aldıkları teklifleri buna göre değerlendirmesi önemlidir.
Aylık ve Yıllık Maliyet Oranı Arasındaki Fark
Aylık kredi maliyet oranı, kredi için istenen masrafların aylık yüzdesini gösterirken, yıllık maliyet aylık maliyet oranının bileşik faiz hesaplama formülü kullanılarak yıl bazına çevrilmesi ile ortaya çıkar. Aylık maliyet oranının 12 ile çarpılarak yıllık maliyet oranına ulaşılması ise yanlış bir bilgidir. Kredi yıllık maliyet oranı hesaplamasında mutlaka bileşik faiz hesaplama formülü kullanılmalıdır.
Kredi Yıllık Maliyet Oranı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Kredi yıllık maliyet hesaplamasında yukarıda da bahsettiğimiz üzere bileşik faiz hesaplama formülü kullanıldığından profesyonel hesaplama yapılması gereklidir. Birçok kişi elinde aylık maliyet oranı olsa bile bu hesaplamayı yapmakta zorlanabilir. Yıllık kredi maliyet oranı hesaplaması yapmak yerine, kredi için teklif aldığınız bankalar tarafından sunulan dokümanları inceleyebilirsiniz. Çünkü her banka sunduğu tekliflerde aylık faiz oranı ile beraber kredi yıllık maliyet oranını da kredi kullanacak kişilerle paylaşmalıdır.